Valóban hatalmas boldogságot okoz, ha annyi év után, valaki végre nyelvvizsga nélkül is kézhez kapja a diplomáját?

Farkas Bazsi 2020-06-02 14:06:00
Az ostobaság gátját most a koronavírusra fogva szakította át a Fidesz. Csak Szombathelyen 2 ezer 500 idegennyelv analfabéta kap diplomát. Szavazás.

Olvasom a megyei pártlap frissen posztolt cikkében, hogy micsoda boldogságot okozott egy vasi lánynak, hogy annyi év apátia után végre kézbe vehette diplomáját, amit eddig a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaphatott meg. 

Közel 100 ezer volt hallgató jár ugyanilyen cipőben, csak Szombathelyen 2500-an nem voltak képesek nyelvvizsgát szerezni a diplomájukhoz.

Köztük van olyan, aki több, mint 10 éve nem tudta bemagolni a to be ige ragozását, így neki, bár záróvizsgát még a Berzsenyi Dániel Főiskolán tett, a diplomáját most az ELTE fogja kiállítani. Kiböjtölte.

Közben vadul keresem az egyetemek vezetőinek tiltakozását, vagy a HÖK nemtetszését kifejező nyilatkozatát, amiben rosszallásukat fejezik ki a diploma ledegradásálásával kapcsolatban. Eddig azonban a Nyelvtudásért Egyesület volt az egyetlen, ami kiállt és megállj kért a kormány intézkedésére. 

Valahogyan ugyanis nekem nem áll össze a kép. Több, mint tíz éves nyelvvizsga adósságokról beszélünk, a kormány meg két hónapos kijárási korlátozásra hivatkozva engedményt ad a diplomák kiadására. Miközben a gimnazisták lazán bementek érettségizni. Az okokat sokkal inkább a Fidesz egyetemeken mért népszerűségénél kell keresni, ahol az egyébként parlamenten kívüli Momentum is veri a kormánypártot. 

A probléma ennél pedig még összetettebb. Mert nem elég, hogy kicsinyes népszerűség szerzés érdekében most minden idegennyelv anafabéta diplomát kap, de ezzel egy huszáros vágással intézi el a kormány a saját kudarcba fulladt oktatáspolitikáját is.

Egy 2018-as felmérés szerint ugyanis a magyar fiatalok 29 százaléka csak az anyanyelvén tud írni és olvasni, 43 százalékuk tud egy idegen nyelvet, 26 százalékuk pedig kettőt.

Csakhogy közben az általános iskolában alaphangon 4, a gimnáziumban újabb 4 évig tanulnak a diákok valamilyen idegen nyelven. Az egyetemen pedig szintén van idegennyelvi előadás. Ehhez képest most 100 ezer hallgató ujjong a napokban, mert végre megkapta nyelvvizsga nélkül is a diplomáját. 

Amúgy meg manapság süket fülek, és vak szemek kell ahhoz, hogy az interneten, a stream szolgáltatókon és az élet szinte minden platformján angol nyelven, agresszívan terjeszkedő amerikai kultúra hatásainak ellenére valaki ne jusson át egy angol középszintű nyelvvizsgán.

De, hogy mennyire nem zavarja a Fideszt az idegennyelvet nem beszélő magyar polgárok helyzete azt jól mutatja az, ami Szombathelyen történt. Ipkovich György (MSZP) polgármestersége alatt indult el az óvodások nyelvtanítása.  A 2009/2010-es tanévben már ott tartott a város, hogy az összes óvoda bevonásával, az összes óvodás részvételével megindult a tanítás. Ráadásul a szombathelyi gyerekek ezeken a foglalkozásokon ingyen vehettek részt. A terv az volt, hogy az óvodában elkezdett tanítás, felmenő rendszerben az általános iskolákban ment volna tovább.

Nem tartott sokáig a kezdeményezés, a város vezetését Puskás Tivadar és a Fidesz vette át, a kétnyelvűségre tett kísérletet pedig gyorsan el is kaszálták. 

Magyarország a csodák vidéke. Most éppen sokan úgy lettek gazdagabbak és boldogabbak, hogy pont szürkébbek és szegényebbek. Nem mással, mint a tudással. 

Szavazás

Melyik Szombathely dal a befutó nálad?

Szólj hozzá!

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.