Új negyedek, luxustömbök épülnek Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2020-03-02 07:15:00
Kevesebben lakják, de minden több benne.

Csoda dolgok történnek mostanság a világban. Parti arcként még világvezetők is lehetünk, a városok meg hullámzanak. Szombathelyen például minden kezd több lenni, kivéve a lakosságot. Legalább is a mért adatok szerint. De akkor kiknek épülnek százszámra új lakások, az új negyedek? Kiknek épülnek az új parkolók, utak, amikor a statisztikák szerint ez nem lenne indokolt?

A Népesség.com adatai szerint Szombathely lélekszáma tavaly 76. 334 volt, ami a megye lakosságának több mint 30 százaléka. Ennél sokkal érdekesebb a lakosság számának változása. Amíg 1870-ben a 13 ezret sem érte el, addig 1930-ban már meghaladta a 40-et, innentől töretlen a fejlődés. A csúcs 1990, amikor a KSH adatai szerint 85 ezren éltek itt és a bejárókkal együtt a napi létszám meghaladta a 100 ezret.

Az első olyan év, amely jelezte, hogy itt a változás, 2001 volt. Ekkor csökkent először a lélekszám és a folyamat azóta is tart. A tavalyi adatok szerint alig többen, mint 76 ezren lakják most a várost. A legnagyobb csökkenés 2016-17 között következett be, akkor csaknem 1 százalékos volt. Mindent egybe vetve a folyamat megállíthatatlannak tűnik, Szombathely süllyed a középvárosi státuszból a kisvárosba. Legalább is a statisztikák tekintetében.

Mert egy másik szemszögből szinte nagyváros Szombathely. Aki itt él és naponta autózik, vásárol, moziba jár, sétál, egyszóval éli a város napi életét, az újabban fura jelenségeket tapasztal. Legfeltűnőbb a közlekedés változása, az autós forgalom drasztikus növekedése. Soha nem volt ennyi autó, soha nem volt ennyire kevés parkolóhely. Pedig a 97 négyzetkilométeren elterülő város annyira azért nem turbulens, hogy – a lakosság számából kiindulva – kettő, sőt három autót tartson. Másrészt a lakosságcsökkenésnek le kellene csapódnia a boltok forgalmán, de erről szó sincs. Egy multi nem állami segélyből él, hanem a piacból. És ott, ahol a multi éveken át folyamatosan nyit új marketeket, nos, ott kellő számú embernek, vásárlóknak is kell lennie.

A Népszava című napilap egy korábbi írása szerint (Nyugatra tart a belső migráció) Sopronban a KSH adatai szerint tavaly 58 ezer 294 éltek, a helyiek becslése szerint meg 100-120 ezren. Szombathely nagyon kezd hajazni erre a helyzetre. Itt is egyre gyakoribbak azok a vélemények, hogy legalább 100 ezer ember nyüzsög a városban. De nem 24 órában. A belső migráció okán százezres (összességében több mint 1 millió) tömegek indultak el Kelet-Magyarországról és sokan a határ közeli nyugati városokban, közte Szombathelyen telepedtek le. Az egykori, vasfüggönyös hátrányból most előny lett: bejelentve, vagy sem, de naponta több ezres tömeg ingázik Szombathelyről Oberwart irányába. Egy másik, szintén több ezres réteg pedig vendégmunkásként van jelen.

A legfeltűnőbb azonban az új lakónegyedek gombamódszerű szaporodása. Elképesztő méretű építkezés zajlik például a Jászai Mari utcában. Nem csak új házak, hanem egy teljesen új lakónegyed – városrész - körvonalazódik a maga vonzataival (megérne egy misét ennek az infrastrukturális része is).  A Körmendi út mellett luxustömbök emelkednek és ha valaki a Hunyadi úton sétál, láthatja a földből kinőtt új negyedet. Akkora, mint a fél Joskar Ola...  A város szélén, a KISZ lakótelepnél pedig ott a földszintes új város – és folytathatnánk Oladdal, Herénnyel.  

Egy felmérés szerint – Budapestet nem számítva - a legtöbb lakás az elmúlt két évben Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróvárott és Szombathelyen épült. Egyértelmű, hogy az ide költözők az osztrák munkaerőpiac lehetőségeit használják ki. Dolgozni havi 1000-2000 ezer euróért (340-700 ezer forint) a szomszédban, ingázni autóval. Lakni, vagy ágyra járni Szombathelyen – ez megy újabban. Szombathely, a többi nyugati magyar várossal egyetemben, tranzittá lett azoknak, akik nem a magyar gazdasági csodában hisznek, hanem a saját szemüknek és főleg a zsebüknek.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.