Továbbra sem lehet tudni, hogy mikor lép életbe az új GYOD pontrendszer

Farkas Bazsi
2019. július 10. szerda, 20:29
Annyi biztos, hogy az EMMI elismerte, hibás volt az eddigi rendszer.

A tegnapi napon az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és az EMMI lezárta a gyermekek otthongondozási díjáról (GYOD) szóló egyeztetéseket - ezt még május elején írtuk az LMP szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye alapján. 

 

Ennek eredményeképp mind az EMMI, mind az AOSZ elismerte, hogy az autizmus szempontokat nem vette a kormányzat kellő mértékben figyelembe a GYOD megállapításakor alkalmazott szempontrendszerben.

 

Az EMMI a tájékoztatás alapján a kormány megtárgyalja a pontrendszer módosítását.

 

Azóta azonban eltelt két hónap, és mivel továbbra sem volt hír arról, hogy az új, remélhetőleg arányos pontrendszer mikor léphet végre életbe. A 24.hu ír róla, hogy június végén Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselóje írásban érdeklődött az emberi erőforrások miniszterénél, hogy mikor lép hatályba az újragondolt szempontrendszer. A választ Kásler Miklós helyett Rétvári Bence küldte meg, aki Ungár szemére vetette, hogy tavaly decemberben nem szavazta meg a GYOD bevezetését, majd elismerte, hogy áttekintették az állapotvizsgálat szempontjait.

 

A levél szerint „ennek okán pontosításra kerül” az állapotvizsgálati szempontrendszer, és bár az nem derül ki a válaszból, hogy mikor, leszögezi: „ha valaki napi 24 órában ápolta, gondozta eddig autista hozzátartozóját és gondozza, az emelkedő juttatásokat fog kapni a jövőben, és nem fog az ellátórendszerből kiesni”.

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás