Több hektáron pusztított az erdőtűz Kemenesmagasinál

ugytudjuk.hu 2019-07-06 09:54:00
11 településről érkeztek tűzoltók.

Ahogy arról beszámoltunk, erdőtűz pusztított pénteken Kemenesmagasi közelében.

A tűz oltásánál közel nyolcvan tűzoltó hét gépjárműfecskendővel és négy vízszállítóval vett részt, az oltási munkálatokat nehezítette, hogy a területtől messze volt a vízforrás, így ingajáratban kellett megoldani a vízszállítást. 

Nyolc hektár akác, tíz hektár fenyő és nyolc hektár tölgyerdő aljnövényzete és a közte lévő füves területek égtek Kemenesmagasi közelében pénteken délután.

A helyszínre Szombathelyről, Sárvárról, Pápáról, Csornáról, Ajkáról, Kapuvárról hivatásos, Celldömölkről önkormányzati, Köcskről, Kamondról és Jánosházáról és Kenyeriből önkéntes tűzoltók és a Kemenesalja Mentőcsoport is érkezett.

Az egységek több vízsugárral, több órás megfeszített munkával körbehatárolták, majd eloltották a lángokat. A tűz oltását nehezítette a szél és az, hogy a vízutánpótlást csak ingajáratban tudták megoldani az egységek, ugyanis a területtől messze volt a vízforrás. A tűz oltását a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese végezte.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Magyarországon nem jellemzőek a dél-európai országokban előforduló nagy kiterjedésű erdőtüzek. A hazai erdőkben felszíni tüzek fordulnak elő, amikor az erdő talaján levő avar és egyéb elhalt növényi részek, kisebb cserjék égnek.

Ha a tűz már a fák lombozatát is érinti, azt koronatűznek nevezik. A koronatüzek Magyarországon nagyon ritkák, ha mégis előfordulnak, kiterjedésük mindössze néhány hektárra korlátozódik.

A szabadtéri tüzek oltásánál a tűzoltók számára a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az erdőkben, mezőkön nem áll rendelkezésre oltóvíz. Egy településtől, mindenféle természetes vízfolyástól és tótól távol fekvő területre egy tűz esetén el kell juttatni a megfelelő mennyiségű oltóvizet.

A tűzoltóautókon van bizonyos mennyiségű oltóvíz, azonban egy nagyobb kiterjedésű szabadtéri tűz esetén külön vízszállító járművekkel kell a helyszínre juttatni az oltóvizet.

 A szabadtéri tüzek esetében mindig elsődleges feladat annak körülhatárolása és terjedésének megfékezése, ám ez nagy terület esetén nem könnyű. A tűz irányában pedig mindenkit értesíteni kell, ha a környéken települések vannak, a legrosszabb esetben az ott élőket ki kell telepíteni.



Aki szabadtéri tüzet észlel, a füsttel ellenkező irányba hagyja el a területet és haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot.

A szabadtéri tüzekre is igaz, hogy egyszerűbb megelőzni, mint megfékezni azokat. Néhány egyszerű szabály betartásával minimálisra csökkenthetjük a számukat:

  • Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani.
  • Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán: http://www.katasztrofavedelem.hu/
  • A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább 5 centiméter földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.
  • Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert a száraz az út menti növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
  • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
  • Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.