Tiltott adatszerzés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség, miután drónnal videóztak Mészáros Lőrinc bicskei birtoka felett

Vágvölgyi Bálint 2020-10-27 09:35:00
Elég érdekes harcjárművekre bukkantak.

Az Átlátszó munkatársát, Horn Gabriellát tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hétfőn. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, majd a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdezték az Átlátszó újságíróját.

A tiltott adatszerzés a Büntető Törvénykönyv szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűntett, amelyet az követhet el, aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok megismerése céljából más lakását, ingatlanát titokban átkutatja, az ott történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti, más zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, vagy elektronikus hírközlő hálózaton másnak tárolt vagy továbbított adatot kifürkész.

Horn Gabriellát, az Átlátszó újságíróját október 26-án hétfőn tanúként hallgatta meg a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának munkatársa, aki arról tájékoztatta az újságírót, hogy tiltott adatszerzés bűntette miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség arra volt kíváncsi, hogy milyen körülmények között írta meg a „Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket” című cikket, és hogy annak mi volt a hírértéke. Arról is megkérdezték, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és hogy ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását.

A májusban megjelent Átlátszó-cikkben arról volt szó, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő híradása nyomán egy kamerás drón segítségével próbálták kideríteni, miféle harcjárművek állomásoznak Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, és hogy magánhadsereg toborzására készül, vagy csak egy újabb drága luxushobbiról van szó a közpénzes munkákon meggazdagodott nagyvállalkozónál.

A drónfelvétel segítségével sikerült azonosítani a Mészároséknál állomásozó egyik páncélost, egy BRDM2-2 típusú kétéltű csapatszállító járművet. A másik harci eszközt nem lehetett felismerni, mert le volt takarva egy ponyvával.

Megnéztük közelebbről Mészáros Lőrinc bicskei harckocsijait - Drónvideó

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány atlatszo.hu/azenadombol/

Dr. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogi igazgatója szerint a drónfelvétellel kapcsolatban szóba sem jöhet a tiltott adatgyűjtés bűntette, hiszen elkövetési magatartásokként olyan titkos módszereket és eszközöket határoz meg a Btk., amelyeket jogszerű eljárásuk során a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói vagy az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak: titkos adatszerzés, titkos információgyűjtés.

Ezzel szemben a drónfelvétel készítése nyilván nem ahhoz hasonló, titkos, rejtett eszköz felhasználásával megvalósított megfigyelés, mint egy rejtett kamera, vagy mikrofon vagy lehallgató szoftver. Ráadásul egy kúriai döntés szerint a  technikai eszközzel való megfigyelésen személyek mozgásának, magatartásának, szóbeli megnyilvánulásainak, illetve azok hiányának az érzékszervekkel való huzamosabb ideig tartó észlelését értjük. Végezetül a felvétel készítésére nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor, hanem az Átlátszó arról kívánt megbizonyosodni, hogy a politikai hatalomhoz ezer szállal köthető Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek.

Ennek hírértékét elég nehéz kétségbe vonni.

Az Átlátszó egy ehhez hasonló idei ügyében a kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. egyik tulajdonosának, Balásy Gyulának nem tetszett, hogy drónfelvételeket készítettek a frissen vásárolt luxusvillájáról. Balásy Gyula szerint ezzel megsértették a személyes adatai védelméhez fűződő jogát, ezért az adatvédelmi hatóságnál indított eljárást. A NAIH határozata szerint alaptalanul, mert a hazai és a nemzetközi jogi előírások alapján a sajtószabadságba belefér közüggyel kapcsolatban a magánszférát nem sértő drónfelvétel készítése.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.