"Tescogazdaságos" villamosvonal helyett valódi hálózatfejlesztésért harcolnak Budapesten

Bazsó Bálint 2021-01-09 10:38:00
Évtizedek óta tervezett villamosvonal épülhet meg a fővárosban, ám a kritikusok szerint ez egy néhány száz méteres szakasz hiányában egy torzó, félkész szárnyvonal csupán, holott lehetőség lenne arra, hogy egy valódi hálózat épüljön ki. Egy olyan, ami valóban fonódik.

Még december 24-én jelentette be Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, hogy Karácsony Gergellyel együtt aláírták a "budai fonódó villamoshálózat II. üteméről" szóló megállapodást. 

Ennek értelmében új, évtizedek óta tervezett és túlzás nélkül állítható, hogy hiánypótló villamosvonal épülhet a fővárosban. 

Ami azonban - ahogy arra a Sétáló Budapest fel is hívja rá a figyelmet - éppenséggel csak fonódni "felejt el". 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Gigalakópark, közösségi közlekedés nélkül?

A nagy vihart kavart Budapart Lakóparkot ért kritikák - a 120 méteres MOL-székház mellett - jelentős része foglalkozott azzal, hogy a fejlesztés során a tervezők éppenséggel csak a közösségi közlekedést felejtették ki, és elsősorban az autós közlekedéssel számoltak. Ez nemcsak nagyfokú korlátoltságról adott tanúbizonyságot, de a dél-budai realitások teljes figyelmen kívül hagyását is jelentette, hiszen nem számoltak azzal, hogy a főváros egyik, forgalmi szempontból rendkívül leterhelt, telitett régiójáról beszélünk. Az óriási ingatlanfejlesztés természetesen ezen az állapoton csak ront, főleg akkor, ha közösségi közlekedést kihagyják a tervezésből.

Szerencsére némi előrelépés történt, hiszen - bár késéssel - de végre megkezdődhet a régóta várt villamosfejlesztés. Ennek révén a Szent Gellért tértől délre, a Műegyetem rakparton és a Pézmány Péter sétányon keresztül a Kopaszi gátig, vagyis az épülő lakóparkig érne az új villamosvonal, vagyis kvázi szárnvonalként csatlakozna a főváros kötött pályás rendszerébe. 

Vitézy Dávid Facebook-oldalára feltöltött képeken jól látszanak az új vonal tervei:

Fotók: Vitézy Dávid Facebook-oldala

 

Át kellett tervezni

A vonalszakaszra korábban már készültek tervek, de a kormány és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa  döntése alapján ezeket át kell dolgozni, hogy "minimálisra csökkentsék az érintett fák számát, illetve a parti gyalogos és kerékpáros útvonalat végig akadálytalanul biztosítsák". A BFK irányításával készülő új vonal részben füves pályán, a Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány mentén fut majd végig az egyetemi negyednél és az Infoparknál, majd a Dombóvári útra befordulva belvárosi kapcsolatot nyújt a Kopaszi-gát közparkjának és a mellette épülő új lakó- és irodanegyednek is. A tervek 2021-ben készülnek el, és ha minden jól megy, akkor utána rövid időn belül Budapest új villamosvonalának kivitelezését is megkezdhetik - olvasható a Magyar Építők oldalán.

Az előkészítési feladatokat a kormány a központi költségvetésből finanszírozza. 

Kihagyott ziccer lehet belőle

A Sétáló Budapest szerint a vonal jelenlegi formájában a híd után "egyszercsak megtorpan. Elfelejt fonódni, elfelejt dél felé is változatos kapcsolati lehetőségeket adni."

Szerintük "nem szabadna megelégedni a nádorkerti ingatlanfejlesztőkkel kötött városrendezési szerződés keretében megtervezett 2,8 kilométeres teszkógazdaságos új vonallal, mely még az ingatlanfejlesztők érdekeit is csak minimálisan elégíti ki, hanem azt egy icipici (0,24 kilométernyi) hosszabbítással tovább kellene kötni az 1-es villamos budai végszakaszába."

Vagyis ezzel egy, a kötött pályás rendszerve csak érintőlegesen illeszkedő szárnyvonal helyett egy valóban fonódó, déli irányba is nyitó, "vadonatúj hálózatszervezési lehetőségeket is megnyitó törzsszakaszt lehet kialakítani.

Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala

További, de szintén rövid, alig fél kilométeres hosszabbítással a vonalat a javaslat szerint be lehetne kötni a fehérvári úti vonalakba, ezzel továbbb növelve a kínálatot, végső soron pedig rendkívül szerteágazó hálózatszervezetési potenciált nyitna meg.

"A fenntartható fejlesztés elsősorban nem a sok betonról és sok pénz elköltéséről szól, hanem arról, hogy amink már megvan, azt minél hatékonyabban használjuk. Így ha már eldöntöttük, hogy betonkeverőt ragadunk, és új fejlesztésbe kezdünk, akkor abból is kutya kötelességünk kifacsarni a lehetséges társadalmi haszon legeslegutolsó fillérjét is. Ha csak torzót építünk, akkor a mai, emberfeletti erőfeszítést igénylő korban emberalatti teljesítményt teszünk le a város asztalára."

Ugyanakkor azt a Sétáló Budapest is elismert, hogy mivel a tervezési feladat közbeszerzése már az ajánlattételi szakaszban van, ezért nem sok lehetőségük van a javaslataik érvényesítésére. 

Bizakodásra ad viszont okot, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója a javaslatuk kapcsán megköszönve a felvetéseket, azt ígérte, hogy feldolgozzák a javaslatokat.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.