fotó: Pixabay

Telefonon kértek kártyaadatokat, és volt, aki meg is adta a csalóknak

Nagy Donát
2019. december 4. szerda, 09:55
Kifizetődőbb volt a sima börtönmunkánál, de végül csak lebuktak.

A Szombathelyi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ellen a két, jogerős szabadságvesztését töltő férfi ellen, akik távközlési cég dolgozóinak vagy banki alkalmazottaknak adták ki magukat, és országszerte 17 sértettet tévesztettek meg valótlan telefonhívásokkal, 2017 márciusától 2017 júniusáig - adta hírül a Vas Megyei Főügyészség.

 

A vádirat szerint a rovott múltú vádlottak zárkatársak voltak az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, ahonnan illegálisan bejuttatott mobiltelefonokon hívták fel a sértetteket.

 

A vádlottak az esetek egy részében a következőkre hivatkozva telefonáltak:

  • adategyeztetés
  • jogszabály-változás
  • titkosított biztonsági adatkezelés
  • a SIM kártya kötelező regisztrálása
  • a készülék frissítése.

 

A sértettektől azt kérték, hogy küldjék el egy mobiltelefonszámra az általuk lediktált kódot, ami valójában csupán egy másik telefonszám volt.

 

A későbbi sértettek a "kód", azaz a telefonszám elküldésével 12.000 forinttól 30.000 forintig terjedő összeggel töltötték fel a megadott telefonszám egyenlegét - akaratuk ellenére.

 

Az esetek másik részében a vádlottak azt kérték a sértettektől, ugyancsak adategyeztetésre hivatkozva, hogy adják meg a bankkártyájuk számát, érvényességi idejét és CVC kódját.

 

Ezt követően a vádlottak az adatok birtokában internetes vásárlásokat és mobilegyenleg feltöltéseket hajtottak végre 15.000 forinttól 99.000 forintig terjedő összegben.

 

A vádlottak összesen csaknem 600.000 forint kárt okoztak a csalárd telefonhívásokkal. A Szombathelyi Járási Ügyészség a többszörös visszaeső vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás