Technológiai újdonság érkezik a Schaeffler Savaria Kft.-hez

ugytudjuk.hu 2020-11-17 20:00:06
Az üzem géptelepítésének következő lépései várhatóan decemberben folytatódnak.

A szombathelyi Schaeffer Savaria Kft. II. üzemében elektromos hajtás elemeit – szinkron és aszinkron motorok forgórész-komponenseit – és forgórészt gyártanak hamarosan. Az Ipar 4.0 szellemiségében magasabb automatizáltsági fokkal működik majd az üzem: a gépek, berendezések robottechnikával működnek majd.

„Az új üzemben a jelenlegi gyártól eltérő üzemi környezetben, ugyanakkor magasfokú gyártási fegyelemmel, kiemelt tisztasági követelmények betartásával történik majd a gyártás. Mindez Magyarország nyugati régiójában jelentős technológiai fejlesztést jelent. Az egyik különleges technológia az alumínium nyomásos öntése”

– mondta el Horváth Csaba, a Schaeffler Savaria Kft. E-mobility területének vezetője.

Előzmények

Az első nyomásos öntőgépet 1927-ben a svájci Bühler készítette: kézi vezérlést és víz-hidraulikát alkalmazott. Joseph Polak cseh mérnök pedig 1929-ben szabadalmaztatta a világon elsőként működő nyomásos öntőgépét. Azóta több nagy gyártó szakosodott a technológia tökéletesítésére. Különös gondot fordítottak arra, hogy az öntési folyamat minden egyes fázisának lefolyása – kamratöltés, formatöltés, utánnyomás – pontosan beállítható, szabályozható legyen. A manapság használatos –teljesen automata öntőgépek – vezérlő-, adatgyűjtő-, paraméterellenőrző- és megjelenítő terminállal vannak ellátva.  A nyomásos öntészet a legkiemelkedőbb jelentőségű öntészetnek tekinthető a könnyűfémből sorozatban készülő bonyolult geometriájú termékek előállítási módjai közül.

Fotó: Luxfoto

Csúcstechnológia az új üzemhez

Az új szombathelyi üzembe november elején érkezett meg az első gép. Az alumíniumöntőgép különlegessége, hogy az aszinkron forgórész acél lemeztest-kötegeit alumíniummal egyesíti.

„Tehát nem egy színalumínium tömegcikk öntéséről van szó, hanem egy nagy szilárdsági és megbízhatósági követelményeket teljesítő, komplex, egymástól fizikai paramétereiben is teljesen eltérő anyagokból kialakított egységről. Testet ad a szerkezetnek, bordákat és zárógyűrűket formál. A hibridfém alkatrészbe körben acélt önt a gép – ennek hibamentes megvalósítása csúcstechnológiával történik”

– részletezte Horváth Csaba.

Egyedi szerkezet

A gép Németországból érkezett. A végleges geometriai és technológiai kialakítást a német autóipari elvárásokra jellemző alapos tesztelési és validálási folyamat előzte meg. Horváth Csaba kiemelte, „a maga nemében egyedinek mondható a szerkezet és a szerszámozás is.”
Az alumíniumöntőgép vízszintes hidegkamrás nyomásos öntést valósít meg. Részei: mozgószerszám, állószerszám, mozgó és álló formák, öntőkamra, öntődugattyú, adagoló és kilökőegység.

A fém részére külön olvasztókemence áll rendelkezésre, amely az alapanyag olvasztását és az öntést is stabilabbá teszi. Magát az öntőgépet robot szolgálja ki: a cella töltése robottal történik, akárcsak a cellán belüli alkatrésztovábbítás. A kiöntés után a darabok a hűtőcella segítségével kerülnek lehűtésre. Technológiai szempontból a hagyományos gravitációs öntéshez képest ezzel a géppel a formatöltés 100-szor gyorsabban valósul meg, és az utánnyomáskor eléri akár az 1000 bar feletti nyomást is.

A nyomásos öntési technológia részműveletei hidegkamrás öntésnél a következők: 

1.  Szerszámfelek zárása 
2.  A folyékony fém adagolása az öntőkamrába 
3.  Az öntés folyamata
4.  Szerszámfelek nyitása 
5.  Öntvény kilökése 
6.  Szerszám tisztítása, leválasztó anyag felvitele

Összetett és specifikus a gép kezelése is, hiszen egy komplett gyártócellát kell működtetni: öntőgép, olvasztókemencék, robotok, présgép, lézerfeliratozó, palettázó csomagoló egység. 

Fotó: Luxfoto

Technológia és kihívás

Minden egyes művelet több fázisból áll. A legnagyobb kihívás a különleges geometriájú forgórész öntése mellett a termék magas minőségi elvárásainak biztosítása, mivel a könnyűfémek – jelen esetben az alumínium – fizikai és kémiai tulajdonságai hirtelen változnak meg a megszilárduláskor. A folyékony alumínium ugyanis akár 5% gázt (azaz levegőt) képes feloldani folyékony állapotában, míg megdermedéskor ez az érték ennek 1000-red részére zuhan le. A technológia magas színvonalát egyebek mellett ez is biztosítja: a porozitás és gázzárványok lehető legalacsonyabb szinten tartása. 

A végtermék egy 12.000/perc fordulatszámú rotor, amely a repülőgépalkatrész-gyártásban alkalmazott pontos és szigorú minőségi követelmények biztosításával és betartásával hozható csak létre. Minőségbiztosítási oldalról laboratóriumi és roncsolásmentes vizsgálattal is ellenőrzésre kerül a termék, hogy a magas minőségi elvárásokat minden egyes legyártott darabra garantálni tudja a vállalat – hangsúlyozta a Schaeffler Savaria Kft. E-mobility terület vezetője.

Az üzem géptelepítésének következő lépései a forgácsolás területén folytatódnak várhatóan december hónapban.

- Szponzorált tartalmat olvastál! -

Szólj hozzá!

Csaknem hétezer fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 156 beteg

6819 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 211 527 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a Koronavirus.gov.hu-n.

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az ország nyugati részén hosszabb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik.

A magyar kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy hét múlva dönthetnek arról, hogyan tovább.

Nemény András: Az advent lényege leginkább belül van

Szombathely polgármestere szerint a város egy erős közösség.

A legkisebb szám a 38-as volt a mai ötöslottó sorsoláson

Aki születésnapokkal játszik, annak veszett fejsze nyele volt a hét.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén a vírushelyzet miatt nagyobb rendezvény nélkül tartották meg az eseményt.

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

van még itt cikk a témában:

A Schaeffler jól teljesített a 3. negyedévben

Biztos jövő vár a cégcsoportra a számok alapján.

Nálad is akadozik a Facebook?

Több embernél nem tölt be a chat, vagy a posztolással akadnak gondok. A hiba a rendszerben lehet.