Technológiai újdonság érkezik a Schaeffler Savaria Kft.-hez

ugytudjuk.hu 2020-11-17 20:00:06
Az üzem géptelepítésének következő lépései várhatóan decemberben folytatódnak.

A szombathelyi Schaeffer Savaria Kft. II. üzemében elektromos hajtás elemeit – szinkron és aszinkron motorok forgórész-komponenseit – és forgórészt gyártanak hamarosan. Az Ipar 4.0 szellemiségében magasabb automatizáltsági fokkal működik majd az üzem: a gépek, berendezések robottechnikával működnek majd.

„Az új üzemben a jelenlegi gyártól eltérő üzemi környezetben, ugyanakkor magasfokú gyártási fegyelemmel, kiemelt tisztasági követelmények betartásával történik majd a gyártás. Mindez Magyarország nyugati régiójában jelentős technológiai fejlesztést jelent. Az egyik különleges technológia az alumínium nyomásos öntése”

– mondta el Horváth Csaba, a Schaeffler Savaria Kft. E-mobility területének vezetője.

Előzmények

Az első nyomásos öntőgépet 1927-ben a svájci Bühler készítette: kézi vezérlést és víz-hidraulikát alkalmazott. Joseph Polak cseh mérnök pedig 1929-ben szabadalmaztatta a világon elsőként működő nyomásos öntőgépét. Azóta több nagy gyártó szakosodott a technológia tökéletesítésére. Különös gondot fordítottak arra, hogy az öntési folyamat minden egyes fázisának lefolyása – kamratöltés, formatöltés, utánnyomás – pontosan beállítható, szabályozható legyen. A manapság használatos –teljesen automata öntőgépek – vezérlő-, adatgyűjtő-, paraméterellenőrző- és megjelenítő terminállal vannak ellátva.  A nyomásos öntészet a legkiemelkedőbb jelentőségű öntészetnek tekinthető a könnyűfémből sorozatban készülő bonyolult geometriájú termékek előállítási módjai közül.

Fotó: Luxfoto

Csúcstechnológia az új üzemhez

Az új szombathelyi üzembe november elején érkezett meg az első gép. Az alumíniumöntőgép különlegessége, hogy az aszinkron forgórész acél lemeztest-kötegeit alumíniummal egyesíti.

„Tehát nem egy színalumínium tömegcikk öntéséről van szó, hanem egy nagy szilárdsági és megbízhatósági követelményeket teljesítő, komplex, egymástól fizikai paramétereiben is teljesen eltérő anyagokból kialakított egységről. Testet ad a szerkezetnek, bordákat és zárógyűrűket formál. A hibridfém alkatrészbe körben acélt önt a gép – ennek hibamentes megvalósítása csúcstechnológiával történik”

– részletezte Horváth Csaba.

Egyedi szerkezet

A gép Németországból érkezett. A végleges geometriai és technológiai kialakítást a német autóipari elvárásokra jellemző alapos tesztelési és validálási folyamat előzte meg. Horváth Csaba kiemelte, „a maga nemében egyedinek mondható a szerkezet és a szerszámozás is.”
Az alumíniumöntőgép vízszintes hidegkamrás nyomásos öntést valósít meg. Részei: mozgószerszám, állószerszám, mozgó és álló formák, öntőkamra, öntődugattyú, adagoló és kilökőegység.

A fém részére külön olvasztókemence áll rendelkezésre, amely az alapanyag olvasztását és az öntést is stabilabbá teszi. Magát az öntőgépet robot szolgálja ki: a cella töltése robottal történik, akárcsak a cellán belüli alkatrésztovábbítás. A kiöntés után a darabok a hűtőcella segítségével kerülnek lehűtésre. Technológiai szempontból a hagyományos gravitációs öntéshez képest ezzel a géppel a formatöltés 100-szor gyorsabban valósul meg, és az utánnyomáskor eléri akár az 1000 bar feletti nyomást is.

A nyomásos öntési technológia részműveletei hidegkamrás öntésnél a következők: 

1.  Szerszámfelek zárása 
2.  A folyékony fém adagolása az öntőkamrába 
3.  Az öntés folyamata
4.  Szerszámfelek nyitása 
5.  Öntvény kilökése 
6.  Szerszám tisztítása, leválasztó anyag felvitele

Összetett és specifikus a gép kezelése is, hiszen egy komplett gyártócellát kell működtetni: öntőgép, olvasztókemencék, robotok, présgép, lézerfeliratozó, palettázó csomagoló egység. 

Fotó: Luxfoto

Technológia és kihívás

Minden egyes művelet több fázisból áll. A legnagyobb kihívás a különleges geometriájú forgórész öntése mellett a termék magas minőségi elvárásainak biztosítása, mivel a könnyűfémek – jelen esetben az alumínium – fizikai és kémiai tulajdonságai hirtelen változnak meg a megszilárduláskor. A folyékony alumínium ugyanis akár 5% gázt (azaz levegőt) képes feloldani folyékony állapotában, míg megdermedéskor ez az érték ennek 1000-red részére zuhan le. A technológia magas színvonalát egyebek mellett ez is biztosítja: a porozitás és gázzárványok lehető legalacsonyabb szinten tartása. 

A végtermék egy 12.000/perc fordulatszámú rotor, amely a repülőgépalkatrész-gyártásban alkalmazott pontos és szigorú minőségi követelmények biztosításával és betartásával hozható csak létre. Minőségbiztosítási oldalról laboratóriumi és roncsolásmentes vizsgálattal is ellenőrzésre kerül a termék, hogy a magas minőségi elvárásokat minden egyes legyártott darabra garantálni tudja a vállalat – hangsúlyozta a Schaeffler Savaria Kft. E-mobility terület vezetője.

Az üzem géptelepítésének következő lépései a forgácsolás területén folytatódnak várhatóan december hónapban.

- Szponzorált tartalmat olvastál! -

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.