Távozik Madaras Gergely a Savaria Szimfonikus Zenekar éléről

BZ 2019-05-22 18:12:00
A szombathelyi zenekar évadismertetőjén derült ki.

Kétféle bérletet hirdet meg a következő évadra a Savaria Szimfonikus Zenekar, 10-10 koncerttel. Az eddig megszokott Szimfónia Bérlet mellé idén már harmadik alkalommal hirdetik meg a Harmónia Bérletet.

Madaras Gergely, a zenekar vezető karmestere elmondta, annak idején azért találták ki ezt az előadássorozatot, mert akkora sikerrel ment a Szimfónia Bérlet, hogy a közönség nagyon nagy része kint maradt, mivel korlátozott a Bartók Terem befogadóképessége.

A Szimfónia Bérletek évek óta már a szezon meghirdetése előtt elkelnek. "Ez egy óriási bizalom a közönség részéről, amivel nem szabad visszaélnünk" - tette hozzá Madaras.

Azt ígéri, a Harmónia Bérlethez is olyan repertoárral készülnek, amiért érdemes lesz bérletet vásárolni. Idén először a Szimfónia Bérlettel teljesen egyenértékű műsorral készülnek a Harmóniára is. Mindkét sorozat 10-10 koncertet tartalmaz, aminek a felét Madaras Gergely vezényli mindkét repertoár esetén.

Persze a két bérletnek eltérő a profilja, de lesznek közös darabok is. Kiss Barna, a zenekar igazgatója elmondta, a Harmónia jobban koncentrál az emberi hangra, vannak, akik arra fogékonyabbak, így választási lehetőséget kínálnak a közönségnek.

Madaras Gergely elmondta, vezető karmesterként nem ül mindig a zenészei nyakán, de fontosnak tartja, hogy amikor nem ő vezényel, akkor is olyan magas színvonalat képviselő művészek dirigáljanak a zenekarnak, akik meghatározó szereplők is egyben.

A zenekar tagságból megemlítette Thomas Kornél asszisztens karmestert, de vendégkarmesterként idén vezényel Kovács János, a kortárs karmestergeneráció doyenje, a XX. századi kortárs zene tolmácsolójaként Vajda Gergely,  Hamar Zsolt, a fiatal generáció tagjaként Káli Gábor.

Tavaly több mint 100 koncertet adott a zenekar, köztük többet megyén és országhatáron is túl, nagy sikerrel. Gazdag évadot ígér, a "Hangos látás, színes hallás" sorozat is folytatódik, ami során gyakorlatilag nyilvános próbákkal megpróbálják a komolyzenében kevésbé jártas emberekhez közel vinni a zenekart és a darabokat. A következő évadban is lesz Hollywood Classics, fellépnek a Müpában, és persze lesz Iseumi Szabadtéri Játékok is.

A sajtótájékoztató végén, amin egyébként Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP) és Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz-KDNP) is részt vettek, Madaras Gergely fontos bejelentést tett.

A szezon végeztével Madaras Gergely távozik a Savaria Szimfonikus Zenekartól.

Mint elmondta, annak idején három évre választották meg, amit újabb három évvel meghosszabbítottak, a 2019-2020-as évad végével viszont elköszön a zenekartól.

"Az együttműködést nem megszakítjuk, de ebben a formában befejezzük" - mondta a karmester. Hozzátette azt is, hogy a zenekar történetében ez lesz az első olyan váltás, amiről a döntés időben született meg, barátságban és egyetértésben történik.

Szólj hozzá!

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az ország nyugati részén hosszabb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik.

A magyar kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy hét múlva dönthetnek arról, hogyan tovább.

Nemény András: Az advent lényege leginkább belül van

Szombathely polgármestere szerint a város egy erős közösség.

A legkisebb szám a 38-as volt a mai ötöslottó sorsoláson

Aki születésnapokkal játszik, annak veszett fejsze nyele volt a hét.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén a vírushelyzet miatt nagyobb rendezvény nélkül tartották meg az eseményt.

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

van még itt cikk a témában: