Szüksége van a lottószámokra? Forduljon Illés Károlyhoz!

Farkas Bazsi 2020-06-19 11:48:00
A szombathelyi Fidesz frakcióvezetőjének meg sem kottyan megmondani, hogy mennyi pénz folyik majd be jövőre iparűzési adóból a városkasszába. Ehhez képest mi is 5 szám megjósolása.

Gépjárműadó elvonás, ingyenessé tett parkolás - ezek voltak az elmúlt időszak azon kormányzati intézkedései, amik nehéz helyzetbe hozták az önkormányzatokat. Szombathely esetében a “súlyadó” 285 millió forint elvonást jelent, míg a parkolásból az ingyenessé tétel miatt nagyjából 130 millió forint nem folyik be a városkasszába. 

Igaz, a város fideszes parlamenti képviselője szerint mindez az összeg csupán mogyoró, és ezt a pénzt nem elvette a kormány, hanem a védekezésre fordította. Hende Csabát az sem zavarta, hogy a védekezésre Szombathelyen már a járvány kitörésével egy időben elkülönített a városvezetés 40 millió forintot. A helyi védekezésről tehát Nemény András polgármester saját maga gondoskodott. A Závecz által megkérdezett szombathelyiek díjazták is Neményék járvány kezelését, 92% mondta azt, hogy elégedett volt velük.

Az önkormányzati büdzsé megkurtítása látványos méreteket ölt. Arról nem is beszélve, hogy az elvont adó mellé olyan plusz kiesés is társul, mint a szolidaritási adó növekedése, vagy éppen a kieső iparűzési adó. A járvány miatt ugyanis egyrészt visszaesett a kereslet, másrész pedig sok esetben az egészségügyi előírások miatt a gyárak nem is termelhettek. 

Ehhez képest Illés Károly a szombathelyi Fidesz frakcióvezetője, rendkívül pozitív prognózist osztott meg a megyei pártlapban. Illés szerint ugyanis “a jelenleg zajló Schaeffler-beruházás után a város magasabb iparűzésiadó-bevételre is számíthat a német cégcsoporttól, ennek növekménye akár milliárdos nagyságrendű is lehet.”

Közgazdaságtanban annyira nem járta olvasóink kedvéért írom le, hogy az iparűzési adót egy vállalat az adott év "nyeresége után" szokott fizetni. Az Illés által emlegetett Schaeffler-beruházás pedig, nemhogy nyereséget nem termelt, hanem még a gyártósorok sem állnak, az építkezés ugyanis javában tart. Sajnos a németek így nem sokat fognak tudni hozzátenni a kieső adóhoz. 

Illés egyébként nem csak ebben téved, hanem abban is, hogy a parkolásból kiesett összeg három hónap alatt 43 millió forint. A városba ugyanis egy hónapban folyik be ennyi pénz az automatákból. És bár az ingyenes parkolásnak mindenki örült az elején, én az utóbbi időben nem találkoztam olyannal, aki ne panaszkodott volna arra, hogy lehetetlen parkolni a belvárosban. Közel 130 millió forint tehát a parkolási veszteség.

Illés nehezményezi, hogy a városvezetés a legnagyobb gondban lévőknek létrehozott 400 millió forintos segély alapot. Mert szerinte ez nem az önkormányzat feladata. Azért valljuk be ritkán látni olyan önkormányzati képviselőt, még ha listáról is jutott csak be a közgyűlésre, aki nem a saját szavazói érdekeit tekinti szem előtt. Ez a pénz ugyanis a bajbajutott szombathelyiekek nyújt mentőövet

De Illés ellentmondásba keveredett saját pártja választókerületi elnökével is. A frakcióvezető ugyanis azt mondta interjújában, hogy a tömegközlekedésnek - sejthetően annak fejlesztésének - előnyt kell élveznie. Tavaly Hende Csaba szavazta le a parlamentben, hogy Szombathely 1 milliárd 300 millió forintot kapjon a központi költségvetésből a 30 éves átlagéletkorú buszpark modernizációjára. Illés pedig most szembemenve Hendével azt szorgalmazza, hogy igenis legyenek modern buszok Szombathelyen.

A szállodaépítés sem számít kötelező önkormányzati feladatnak - zár ezzel Illés. Ezzel nehéz lenne vitatkozni, csak hogy pont a ő alpolgármestersége alatt költött el az előkészítésre a korábbi fideszes városvezetés 100 millió forintot

Illés Károly a korábbi ciklusban a városi fejlesztésekért is felelős, gazdasági alpolgármester volt.

Szólj hozzá!

Orbán egyedül maradt őrült tervével: a lengyelek készek feladni az uniós költségvetés vétóját

Azt mondják, tudatosult bennük, hogy ha vétót emelnek, az senkinek sem jó. Nekik sem.

Indiában már a robotok is besegítenek a koronavírussal fertőződött betegek gyógyításába

A Mitrára keresztelt robotok egészen népszerűek az indiai kórházakban.

Csúnyán összetörte kocsiját Nyúlon a győrújbaráti sofőr

Vízelvezető árok betonpillérének ütközött a 33 éves autóvezető.

Visszajáró tolvajt fogtak egy mosonmagyaróvári boltban

Már többször is akart innen lopni a jánossomorjai férfi.

Müller Cecília szerint decemberre várható a második hullám tetőzése

Az esetszámokat nézve még emelkedő szakaszában van a járvány.

Csaknem három évtizede lefagyasztott embrióból született egészséges kislány

A lefagyasztott embriók - elvileg - korlátlan ideig tárolhatók.

Ungár Péter: a járvány különösen megviseli a fogyatékossággal élőket, ezért az államnak többet kell tennie értük

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint a kormánynak a jelenleginél többet kellene költenie a fogyatékossággal élők munkába állásának és lakhatásának támogatására is.

PDSZ: hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet!

Egekben a halálozási és fertőzési számok, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kiesett napokat nyáron pótolná.

December 19-től lépnek érvénybe az osztrák beutazási korlátozások

Az ingázók továbbra is kivételnek számítanak.

Ungár: Szájer botránya új lehetőség a Fidesznek

Vonja vissza a kormány a korlátozó családügyi törvényeit.

Elhunyt Kis Grófo édesapja

Kozák László koronavírussal küzdött.

A Magyar Posta azt kéri, december 18-ig mindenki adja fel a karácsonyi ajándékát

Persze csak akkor, ha szeretnéd, hogy oda is érjen karácsonyra.

Névazonosság miatt zaklatják a szombathelyi Szájer Józsefet

A fotelhuszárok elképesztően lelkesek, csak hát nem túl körültekintőek.

Kalifornia hegyei közt is felbukkant egy rejtélyes monolit

Még mindig nem tudni biztosan, kinek a műve lehet a fém oszlop.

Hende Csaba nagy futása

Szájer József ügyéről kérdeztük volna. Az exminiszter elrohant válasz helyett. Videón mutatjuk.

Általában 100-an szoktak orgiázni azon a helyen, ahol Szájeren rajtaütöttek

Megszólalt a bár tulaja: ezúttal senki sem használhatott óvszert.

van még itt cikk a témában:

Weber: a Fidesz Európai Néppárt-i tagságának ügyében döntő fontosságúak a következő órák és napok

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője szerint a magyarok nélkül is létrehozhatják a helyreállítási alapot.

Hende Csaba nagy futása

Szájer József ügyéről kérdeztük volna. Az exminiszter elrohant válasz helyett. Videón mutatjuk.