HIRDETÉS

Szombathely legrövidebb dupla forgalmi sávját senki sem használja

Nagy Donát
2020. január 9. csütörtök, 20:15
Hiszen rövid.

Haladok autómmal a Savaria Plázától az Interspar felé szép, nyugodt tempóban. Szemben már kezdődik a torlódás: aki a várost délről közelíti meg, mind itt esik be Szombathelyre. De kifelé szerencsésebb a helyzet, nem szokott gond lenni.

 

A házakat elhagyva, az autómosó környékén szélesedik az út, és a sáv közepén szaggatott vonal kezdi jelezni, hogy innentől két autó is megfér egymás mellett.

 


Itt indul a dupla sáv, de a következő oszlopon lévő tábla már jelzi is, hogy a külső megszűnik.

 

Én automatikusan a belső sávba kormányozok, ahogyan azt az előttem autózó és a mögöttem haladó is teszi.

 

Pedig szabályosan közlekedve jobbra kéne tartanom, mégis, szombathelyiként tudom, hogy a külső sáv pár tíz méteren belül úgyis elfogy.

 


Senki sem használja a külső sávot.

 

Történik ugyanez sok-sok éve, és valamiért eddig én sem gondolkoztam el rajta, hogy miért van így kialakítva, vagyis felfestve az úttest.

 

Visszagondolva rémlik azért valami: itt jobb oldalon valamikor a KRESZ tanpálya volt; édesapámmal gyakoroltunk is párszor az aszfaltján, bár egy nagyon lepusztult állapot dereng. Az út pedig innentől már végig kétsávos volt, egészen a városhatárig.

 

Ha emlékeim nem csalnak, a környék rendezése végett - amikor a bevásárlóközpontok is épültek - lett a közeli körforgalom is kialakítva. Ide pedig a tervező nem dupla sávos, hanem szimpla körforgalmat rajzolt - ez töri meg a kétszer két sávot a kereszteződésben.

 

Azaz a rendezés után lett egy új körforgalmunk, de a széles út ezen részének jobb felhasználását már nem tervezték be.

 


Nem sok vizet zavar, de nem is segít a plusz sáv a közlekedőknek.

 

Azt én is belátom, hogy nem ez a csomópont az okozója a város közlekedési káoszának; de ha már rendelkezésre áll az úttest, talán értelmesebb felfestéssel jobban ki lehetne használni.

 

Természetese nem vagyok közlekedési szakember, de az út széli autómosóból csúcsidőben nagyon nehéz kifordulni. Talán ezt remekül megkönnyíthetné egy átfestés.

 


Itt könnyíthetne, ha lenne egy kikanyarodást segítő sáv, akár jobbra akár balra.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás