Grafika: Vágvölgyi Bálint

Új fejlemény a gyanús, szombathelyi közbeszerzéseket sorra nyerő cég ügyében

ugytudjuk.hu
2019. augusztus 7. szerda, 08:39
Csak idén több, mint egymilliárd forintért végezhetnek munkát a városban, közte nem egy Európai Uniós beruházást.

Korábban írtunk már róla, hogy van egy cég Szombathelyen amelyik sorra nyeri el a közbeszerzéseket. Több helyről is arról értesültünk, hogy a vállalkozás vezető beosztásban lévő dolgozóinak feleségei, élettársai a szombathelyi Városházán dolgoznak. Felmerült a gyanú, hogy ezzel nem került-e a vállalkozás versenyelőnybe a közbeszerzési pályázatok kiírásánál. A családtagok ugyanis könnyen belsős információkat adhattak ki a férjeken keresztül a vállalkozásnak.

 

Az ügyben Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő július 19-én az alábbi kérdést tette fel írásban Dr. Varga Judit, igazságügyi miniszternek:

 

Szeretném megkérdezni Miniszter asszonyt, hogy milyen lépések lehetségesek, az esetleges összeférhetetlenségek kivizsgálására, mely akár az uniós támogatások visszafizetését is eredményezné?

 

A válasz augusztus 5-én, azaz most hétfőn érkezett meg Dr. Orbán Balázs, Miniszterelnökség államtitkárának jóvoltából. Azzal kezdi, hogy a Kormány azon dolgozik, hogy a hazai közbeszerzések, valamint az uniós forrásból megvalósulóberuházások révén elősegítse Magyarország további fejlődését, a magyar emberek életminőségének javulását. Majd azzal folytatja, hogy a Közbeszerzési Hatóság által készített aktuális, 2018. évi  Éves Beszámolóból is kiderül, hogy folyamatosan növekszik a verseny, javul az átláthatóság a közbeszerzések piacán.

 

A kérdésben hivatkozott közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban, ha felmerül az a gyanú, hogy az ajánlatkérő törvényi kötelezettségeit nem megfelelően teljesítette, eljárása ellen a Kbt. szabályai szerint jogorvoslati kérelmet nyújthat be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz az ajánlattevő vagy az egyéb érdekelt.

 

A végén Orbán Balázs még felhívja Ungár figyelmét, hogy amennyiben a közbeszerzésekkel kapcsolatos szabálytalanságról vagy annak gyanújáról tud, országgyűlési képviselőként kötelessége, hogy a megfelelő szervekhez forduljon.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás