Szombathely Hot-Spot: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk

BZ 2019-02-18 15:41:00
Másfél hónap és egy közérdekű adatigénylés kellett ahhoz, hogy egy olyan egyszerű témában választ kapjunk a szombathelyi önkormányzattól, mint a szombathelyi köztéri wifi.

Január 8-án, egy szép keddi délelőttön úgy döntöttünk, megkérdezzük a szombathelyi önkormányzatot, hányadán állunk a városi wifivel, a Szombathely Hot-Spottal.

Olyan egyszerű dolgok érdekeltek minket, hogy pontosan hol érhető el városi ingyen internet, milyen technikai paraméterekkel, és mindez mennyibe kerül az adófizetőknek.

E-mailünkre sajnos azóta sem érkezett válasz, pedig olyan nyílt kérdéseket is feltettünk, ami lehetőséget adott az önkormányzatnak, hogy a száraz számadatok közlése mellett a felhasználói visszajelzésekkel, vagy a tervezett fejlesztésekkel is büszkélkedhessen.

Négy hétnyi várakozás után végül közérdekű adatigénylést nyújtottunk be. Ennek persze megvannak a szabályai ránk nézve is, így az ügyfélszolgálati jellegű kérdéseinket mellőztük. Közérdekű adatkérés esetén az adatgazdának 15 napja van, hogy válaszoljon, ez ma meg is történt.

Ezek alapján megtudtuk, hogy a szombathelyi ingyenes köztéri wifi-rendszer, azaz a Szombathely Hot-Spot jelenleg olyan gyakran látogatott helyeken érhető el, mint a szombathelyi belvárosban (a Fő téren, a Savaria téren, a Mártírok terén, az Uránia udvarban, a Bejczy utcában, a Rákóczi utcában, a Batthány téren, az Éhen Gyula téren, a Ferences kertben), a Műjégpályán és a Tófürdőn, az Evangélikus templom előtti téren, az MMIK és a Bartók Terem aulájában, a Sugár úti sportcsarnokban és az Arena Savariában, az AGORA MSH-ban és a Savaria moziban, valamint az összes körzeti orvosi rendelő várótermében.

A technikai paraméterekről annyit érdemes tudni, hogy a rendszer egy nyugtázó link elfogadása után személyes adatok megadása nélkül napi 2 óra internetelérést biztosít. Napi szinten 600-800 felhasználó használja a szolgáltatást.

A sávszélesség vitatható, nem is érdemes összevetni a lakossági csomagokkal. A maximum 10 Mbit/s sebesség általános internethasználatra azért talán elegendő (üzenetváltás, közösségi média, alapvető információszerzés, online vásárlás).

2014 óta (visszamenőleg eddig kértük az adatokat) havi nettó 45 ezer forintért biztosítja az Isis-Com Kft az üzemeltetést és a karbantartást.

És hogy erre mi szükség volt? Hogy megtudjuk, hogy valóban lassú a köztéri wifi, de legalább nem kerül sokba.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.