Számolatlanul folyt ki a pénz Szántó Erzsébet ügyvezetése alatt az Érdi Sport Kft.-ből

Farkas Bazsi 2020-09-28 11:58:00
A teljesítési igazolások nélkül kifizetett számlák miatt nyomoz a NAV. Közben az Érdről érkezett zavaros hátterű Szántó gyors és nagy karriert fut be a Haladásnál.

Nem is olyan régen mutattuk be azt a hátteret, ami miatt az élvonalbeli női kézilabda nem tud kiteljesedni Szombathelyen. Röviden annyi történt, hogy a helyi Fideszhez köthető kézilabdát nem sikerült befuttatni, míg az önerőből építkező Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia sikerrel vette az akadályokat és mára már az NB 1/A csoportjában versenyez az első csapatuk. Emiatt aztán piti bosszútól vezérelve a kézisek csak nehezen kapnak edzés helyet és időpontot a Haladás Sportkomplexumban, amelyben annak ellenére, hogy jelenleg érvényes szerződése sincs, a Haladás VSE a “megmondó ember”.

A sportegyesület elnöke Homlok Zsolt, aki alatt közvetlenül Szántó Erzsébet áll, mint klubmenedzser. Szántó viharos gyorsasággal lett karmester a HVSE-ben. Márciusban tette be a lábát az egyesületben és azonnal klubmenedzseri feladatokat kezdett ellátni. 

Újabb fideszes piti bosszú miatt lehetetlenítik el továbbra is az élvonalban szereplő szombathelyi női kézilabda csapatot?

Alig két hete írtunk róla, hogy a közgyűlési döntés ellenére, megint kiszorultak az SZKKA NB1-es női kézilabdázói a Haladás Sportkomplexumból. Az ok pályafoglaltság volt. Nos az augusztus 21.

Számolatlanul folyt ki a pénz

Ahogy arról korábban is írtunk már, Szántó Erzsébet Érden dolgozott, az Érdi Sport Kft.-ben előbb gazdasági vezető, majd 2012-től ügyvezető volt. A Kft. működteti az érdi első osztályú női kézilabda csapatot. A csapat komoly költségvetéssel működik, vagy inkább csak működött.

Helyi forrásaink elmondása szerint 2019 novemberéig havi 30 + 30 millió (EHF Kupa) forintos önkormányzati támogatást zsebelt be a klub. Arányaiban éves 700 millió forintos költséget jelentett ez az adófizetőknek. Ezt az összeget nagyban csökkentette az új érdi városvezetés, és jelenleg mindössze havi 15 millió forintos önkormányzati támogatást tudnak elkönyvelni.

A több száz millió forintos támogatással egyébként az volt a főgond, hogy a csapat még ekkora költségvetésből sem tudta megszorongatni, vagy ahogy helyi forrásunk mondta, megkarcolni a női kézilabda elitnek számító Győr vagy a Ferencváros szintjét.

Fotó: Haladás VSE Facebook

A meccseket is elég hektikusan látogatják a helyiek. A nagy csapatok ellen a 2400 fős Aréna tele szokott lenni, de a kisebb rangadókra csak alig 1000 ember, a hétközi meccsekre pedig éppen, hogy 500 ember kíváncsi.

Úgy tudjuk, hogy legnagyobb baj a kézilabda finanszírozással az volt a városvezetésnek, hogy a csapat teljes egészében az önkormányzat pénztárcáján lógott. Az Érdnek jelenleg sincs például névadó szponzor a neve mellett. 

Egy helyi forrásunk például azt mondta, hogy erősen tartja magát a városi a pletyka, hogy a Szántó-érában úgy tartották fenn a látszatot a szponzorok meglétére, hogy a szponzorációban kapott pénzekkel megegyező nagyságrendben rendeltek szolgáltatást. 

A vasi szál

Az azonban biztos, hogy Szántó Erzsébet ügyvezetése alatt kötött az Érdi Sport Kft. szerződést egy céggel, az Angel Trading Kft.-vel, sportmenedzselésre. A Kft.-nek havonta 5 millió forintot fizettek ki, ami összességében 100 milliós nagyságrendig terhelte a klub kasszáját. Hogy a cég mit is végzett el ezért a pénzért, azt nem tudni, ugyanis teljesítési igazolásokat nem csatoltak a kifizetett számlákhoz. A NAV jelenleg is nyomoz az Angel Trading Kft.-nél. Érdemes ránézni a Kft. céghálójára, vezetője és tulajdonosa Horváth Pál, aki körmendi lakcímre van bejelentve. Az Opten nyilvántartása szerint Horváthnak korábban több vasi székhelyű cége is volt. Körmendre a Viking-Holz Bt., Nádasra a DÖR-HO Bt., Szombathelyre pedig a Savaria Bau 2006 Bt., és a Pannónia Holz Bau Kft. volt bejegyezve. Ezek a cégek mind kivétel nélkül megszűntek vagy éppen jelenleg is felszámolás alatt állnak.

Az Érd és Szombathely között más szálat is találunk. Még korábban a Haladás VSE az Érd segítségével indíthatott női kézilabda csapatot az NB 1/B-ben. Ez az együttmükődés egészen a 2018/2019-es bajnoki idényig meg is maradt. Ez volt az utolsó szezon, amikor a HVSE csapatot indított a másodosztályban. Az együttes nyert meccs nélkül esett ki a bajnokságból, mára pedig teljesen meg is szűnt a női szakág. 

Csarnoképtésen veszhettek össze

Az Átlátszó gyűjtése szerint 2017-ben 275 millió, 2018-ban 359 millió, 2019-ben 388 millió forint önkormányzati támogatás ment a kézilabda csapatot működtető Sport Kft.-nek, a fideszes többségű város vezetéstől. A bizalmi viszony nem megkérdőjelezhető a Sport Kft. és a városvezetés között. Szántót az akkori polgármester T.Mészáros András (Fidesz-KNDP) még ki is tüntette. De, akkor mi vezetett oda, hogy a polgármester és az ügyvezető olyan látványosan összekülönbözött? Annyira, hogy Szántó egy Facebook-posztban kitálalt, ami hozzájárult ahhoz, hogy Érden a Fidesz megbukjon.

Szántó Erzsébet és Hende Csaba a Haladás Sportkomplexumban

Fotó: Hende Csaba Facebook

Szintén egy helyi informátortol tudjuk, hogy a Magyar Kézilabda Szövetségnél - amelynek elnöke a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Kocsis Máté - jól feküdt az érdi csapat. Terv volt arra, hogy az Aréna mögötti területen egy munkacsarnokot építenének TAO-pénz, de legaléábbis komoly állami támogatás felhasználásával. Helyi emberünk szerint ezen a beruházáson kapott össze T. Mészáros a Tekauer Norbert - Szántó Erzsébet párossal, a kérdés ugyanis az volt, hogy ki menedzselheti le a beruházást. A konfliktus odáig vezetett, hogy Szántót leváltották az ügyvezetői posztról élettársát, Tekauer Norberet pedig kizárták az érdi Fidesz-frakcióból. A korábbi harmonikus kapcsolat zátonyra futása aztán a beruházást is magával rántotta, az edzőcsarnokból semmi sem lett.  

Információink szerint a távozó ügyvezető munkaszerződését még gyorsan úgy módosították, hogy fél éves végkielégítéssel hagyhassa ott a céget. Valamint egy utólagos belső ellenőrzésnél egyes ÁFA visszaigénylések is gyanúsak lettek az Érdi Sport Kft.-nél, részleges vagy teljesen hiányos teljesítési igazolásokkal kifizetett számlákat is találtak. 

Nyomoznak

Kerestük a rendőrséget, hogy megtudjuk folytatnak e nyomozást az Érdi Sport Kft. vagy az Angel Trading Kft. körül. A rendőrség válaszában nem tagadta, hogy folyna eljárás, viszont bővebb információt nem osztottak meg. 

Kerestük a NAV-ot is ugyanezekkel a kérdésekkel. A NAV az Érdi Sport Kft.-vel kapcsolatban azt válaszolta, hogy büntetőeljárást nem tudnak azonosítani a rendszerükben. Az Angel Trading Kft.-vel kapcsolatban azonban azt írták, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, így nem áll módjukban több információt adni.

Az teljességgel látszik, hogy az érdi kézilabda csapatot működtető Érdi Sport Kft. ügyvezetője, finoman szólva sem volt túl körültekintő a cég szerződéseivel, majd aztán a kifizetésekkel kapcsolatban. Az persze kérdés, hogy az időközben az Érdi Sport Kft.-ből a Haladás VSE-re váltó Szántó Erzsébet milyen jogkörrel bír jelenlegi munkahelyén. 

Az biztos, hogy a HVSE jelenleg bérleti szerződés nélkül használja a Haladás Sportkomplexumot, közben pedig a Szántó úgy tesz, mintha a létesítmény az övé, vagy legalább a Haladás VSE-é lenne. 

Legutóbb például egy a Sportkomplexumban megrendezett darts bajnokság sajtótájékoztatóján ült ki és mondta el, hogy HVSE szívesen működik együtt más sportegyesületekkel, ezért is fogadták be a Szombathelyi Darts Club SE-t. 

Szólj hozzá!

Hajtó Péter fideszes képviselő is megosztotta Sik Sándor akkumulátorgyár-ellenes posztját

Már két fideszes képviselő is van Győrben, akik nem támogatják egy akkumulátorgyár építését lakott terület közelében.

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.