Illusztráció Fotó: pixabay.com

Maradandó fogyatékosságot szenvedett egy szombathelyi munkás, mert bontás közben rádőlt egy fal

Vágvölgyi Bálint
2019. november 12. kedd, 15:30
Vádat emeltek az ügyben.

A Szombathelyi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki szakképesítés nélkül vállalkozott bontás végzésére, és a bontott fal rádőlt a segédmunkásra, aki maradandó fogyatékosságot szenvedett 2016 decemberében, Szombathelyen.

 

A vádirat szerint a vádlott vállalkozási szerződést kötött egy válaszfal bontására, amit személyesen végzett, a sértettet pedig megbízta a segédmunkák elvégzésével. A baleset napján a vádlott kibontotta a bontásra kijelölt fal jobb oldalát és az alját, majd utasította a sértettet, hogy a fal mellé állított talicskát húzza el. Ekkor a fal még állórésze a sértettre zuhant.

 

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt az alapvető szakmai szabályt, hogy a bontást az építés fordított sorrendjében kell elvégezni, azt statikailag nem kellően stabil válaszfal esetén felülről, állványról kell elkezdeni, és fokozatosan lefelé haladva kell eljutni a válaszfal alapjáig.

 

A vádlott továbbá több munkavédelmi szabályt is megszegett, amikor nem vizsgálta meg a bontásra kerülő építményt a bontás megkezdése előtt, és nem tervezte meg a bontás folyamatát.

 

A Szombathelyi Járási Ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás