Sógorék feketén szeretik az olajat

ugytudjuk.hu 2019-11-09 17:20:00
Genuss, avagy a gyomor gyarlósága.

A szomszédos Felsőőrben (Oberwart) sok minden olyan van, ami Szombathelyen is jó lenne. Például az EO-pláza, a köréje szerveződő, állandó nyüzsi, ami mágnesként vonzza a fiatalokat. Vagy az egyre népszerűbb gasztronómiai kiállítás és vásár, a Genuss. Amelyhez érdekes, 21. századi tűzoltótechnikát bemutató kiállítást társítottak. Talán, mert éghet a gyomor a sok finomságtól.

Ahol kolbász van és pálinka, ott magyar is akad. Piros-fehér-zöld logó alatt árulják a mangalica sonkát, zsírt, tepertőt (töpörtyűt) és más alkatrészeket. – Nem lehet nagyon zsíros a sonka, vagy a szalonna, tartózkodni kell a túl fűszeres kolbászoktól is. Az osztrákok kipróbálják az extrémet – egyszer. Aztán visszatérnek a jól bevált középhez – mondja hazánkfia, aki már többször részt vett a vásáron. Vendégként, kiállítóként egyaránt. – Itt van vásárlóerő. Nem mindenki gazdag, létezik „teszkós réteg" is, azért sokkal több az olyan fogyasztó, aki minőségi árut vehet.  Szavait igazolandó, Luigi olasz standján különleges kolbászokat látni és számos érdeklődőt.  – Vadast hoztam, kiérlelt ízek és mediterrán fűszerek alkotják a terméket. Szarvas, vaddisznó az alap, meg egy kis csili vadítónak. Fontos a korrekt ár, Veronában többért tudnám eladni a kolbászaimat, de itt tartósabb a kereslet. Így már boltot nyitottam Ausztriában – meséli a kereskedő.

Minőség: ez alapkövetelmény a Genusson. A kóklereket már a legelején száműzték, szakmai referencia szükséges az aktív részvételhez. Az osztrákokat be lehet csapni, de nem érdemes, Ha rájönnek, hogy minőségként adtak el nekik kacatot – soha többet nem vásárolnak az érintettnél. Sajnos, hasonló évekkel ezelőtt éppen egy hazánkfiánál esett meg... Elámulunk a sajthegyeken, ebben a műfajban igen jók a stájerek. – Családi vállalkozás a miénk, költséges a termelés és állattartás, de megéri. Hogy mi a siker titka? Hát, a több mint százéves családi recept. Meg a helyes, szabad állattartás, a modern technológiával ötvözve – fogalmaz az árus, egy vékony hölgy. A csilis sajtja egészen különleges, de a hagyományos ementáli is jókorát üt. Veszünk belőle. 

A Genuss zászlóshajója, némi képzavarral, a tökmagolaj. Szinte hihetetlen, hogy hányféle variációja létezik. Szűz, olívás, likőrös, sűrített, fűszerezett, natúr. Burgenland amúgy is tökkel ütött tartomány, persze jó értelemben. Ez ugyanis fontos eledel és turisztikai termék errefelé. Valóságos iparág épült a töktermelésre és hasznosítására az utóbbi tíz évben és az eredmény látványos: nem csak a férfiak hajtják a fekete aranyat, viszik azt a hölgyek is. Szinte minden standnál ott az olajos tányér, amibe márthatjuk a friss és ropogós kenyeret, zsemlét, perecet. A gyakori kóstolás aztán kínzó szomjúságot von maga után – útba ejtjük hát a boros és sörös pavilonokat. Az eisenbergi borokat nagyjából ismerjük, a kézműves söröket módjával próbáljuk. Nyugtázzuk: ez az a fesztivál, amely nem bukhat el. 

A gasztronómiai fesztiválhoz kapcsolva a tűzoltók eszközeit, munkáját is megismerhetjük a vasárnapig nyitva tartó vásárban. Spéci kocsik, mentőrobotok, digitális, 21. századi technikák. Bizarr látvány a kalapáccsal, fejszével, acélfokossal bezúzott autós karosszéria. – Ezek a gyors, kézi mentőeszközök. Cél, hogy pillanatok alatt kinyissuk a roncsot, kiszabadítva a benne ülőket.  Erre való a feszítő-vágók új nemzedéke – halljuk. Bólogatunk és visszamegyünk a gasztrós térbe, a kolbászhídfők irányába. Hogy elmélkedjünk még egy kicsit a gyomor gyarlóságáról.

Szólj hozzá!

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.