A szomszédos Felsőőrben (Oberwart) sok minden olyan van, ami Szombathelyen is jó lenne. Például az EO-pláza, a köréje szerveződő, állandó nyüzsi, ami mágnesként vonzza a fiatalokat. Vagy az egyre népszerűbb gasztronómiai kiállítás és vásár, a Genuss. Amelyhez érdekes, 21. századi tűzoltótechnikát bemutató kiállítást társítottak. Talán, mert éghet a gyomor a sok finomságtól.
Ahol kolbász van és pálinka, ott magyar is akad. Piros-fehér-zöld logó alatt árulják a mangalica sonkát, zsírt, tepertőt (töpörtyűt) és más alkatrészeket. – Nem lehet nagyon zsíros a sonka, vagy a szalonna, tartózkodni kell a túl fűszeres kolbászoktól is. Az osztrákok kipróbálják az extrémet – egyszer. Aztán visszatérnek a jól bevált középhez – mondja hazánkfia, aki már többször részt vett a vásáron. Vendégként, kiállítóként egyaránt. – Itt van vásárlóerő. Nem mindenki gazdag, létezik „teszkós réteg" is, azért sokkal több az olyan fogyasztó, aki minőségi árut vehet. Szavait igazolandó, Luigi olasz standján különleges kolbászokat látni és számos érdeklődőt. – Vadast hoztam, kiérlelt ízek és mediterrán fűszerek alkotják a terméket. Szarvas, vaddisznó az alap, meg egy kis csili vadítónak. Fontos a korrekt ár, Veronában többért tudnám eladni a kolbászaimat, de itt tartósabb a kereslet. Így már boltot nyitottam Ausztriában – meséli a kereskedő.
Minőség: ez alapkövetelmény a Genusson. A kóklereket már a legelején száműzték, szakmai referencia szükséges az aktív részvételhez. Az osztrákokat be lehet csapni, de nem érdemes, Ha rájönnek, hogy minőségként adtak el nekik kacatot – soha többet nem vásárolnak az érintettnél. Sajnos, hasonló évekkel ezelőtt éppen egy hazánkfiánál esett meg... Elámulunk a sajthegyeken, ebben a műfajban igen jók a stájerek. – Családi vállalkozás a miénk, költséges a termelés és állattartás, de megéri. Hogy mi a siker titka? Hát, a több mint százéves családi recept. Meg a helyes, szabad állattartás, a modern technológiával ötvözve – fogalmaz az árus, egy vékony hölgy. A csilis sajtja egészen különleges, de a hagyományos ementáli is jókorát üt. Veszünk belőle.
A Genuss zászlóshajója, némi képzavarral, a tökmagolaj. Szinte hihetetlen, hogy hányféle variációja létezik. Szűz, olívás, likőrös, sűrített, fűszerezett, natúr. Burgenland amúgy is tökkel ütött tartomány, persze jó értelemben. Ez ugyanis fontos eledel és turisztikai termék errefelé. Valóságos iparág épült a töktermelésre és hasznosítására az utóbbi tíz évben és az eredmény látványos: nem csak a férfiak hajtják a fekete aranyat, viszik azt a hölgyek is. Szinte minden standnál ott az olajos tányér, amibe márthatjuk a friss és ropogós kenyeret, zsemlét, perecet. A gyakori kóstolás aztán kínzó szomjúságot von maga után – útba ejtjük hát a boros és sörös pavilonokat. Az eisenbergi borokat nagyjából ismerjük, a kézműves söröket módjával próbáljuk. Nyugtázzuk: ez az a fesztivál, amely nem bukhat el.
A gasztronómiai fesztiválhoz kapcsolva a tűzoltók eszközeit, munkáját is megismerhetjük a vasárnapig nyitva tartó vásárban. Spéci kocsik, mentőrobotok, digitális, 21. századi technikák. Bizarr látvány a kalapáccsal, fejszével, acélfokossal bezúzott autós karosszéria. – Ezek a gyors, kézi mentőeszközök. Cél, hogy pillanatok alatt kinyissuk a roncsot, kiszabadítva a benne ülőket. Erre való a feszítő-vágók új nemzedéke – halljuk. Bólogatunk és visszamegyünk a gasztrós térbe, a kolbászhídfők irányába. Hogy elmélkedjünk még egy kicsit a gyomor gyarlóságáról.
Szólj hozzá!
Egy cég hatékony működéséhez számos irodai eszközre van szükség, példának okáért a címkenyomtató is igen sok vállalkozás számára elengedhetetlen felszerelés. Ebben a cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb típusokat, hogy segíteni tudjunk azoknak, akik a meg szeretnék találni a cégük számára legmegfelelőbb készüléket.
A CMRV hajtóművek napjainkban igen népszerűvé váltak, hiszen formatervezett, funkcionális elemei az ipar számos területén üzemelő berendezéseknek.
Angolból, magyar nyelvtanból és irodalomból, matematikából, kémiából és biológiából kaphatnak plusz felkészítést a diákok.
A napokban megjelent az országos sajtóban több a vízminőséggel kapcsolatos hír, mely megingathatja a felhasználók bizalmát az általunk szolgáltatott ivóvíz biztonságos fogyasztásával kapcsolatban.
A Magyar Közút november 10-én már téli munkarendre állt át, így csütörtök estétől 12 órás váltott műszakokban fogja végezni a megelőző sószórási, majd pénteken a hóeltakarítási munkákat is.
A vércukorszint mérése kulcsfontosságú a cukorbetegség kezelésében, a cukorbetegségben szenvedő embereknek napi szinten többször is ellenőrizni kell a vércukorértékeiket. Ezzel ellenőrizhető az alkalmazott terápia sikeressége, és elkerülhetők a hiper- és hipoglikémiás tünetek.
3 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést.
Már csütörtökön az esti órákban elérheti a nyugati határt az érkező ciklon melegfronti csapadékzónája.
A munkavédelem területéhez tartozik a védőruházat kérdése is. Rengeteg veszélyforrást rejtenek bizonyos munkakörök, így a dolgozók élet- és egészségvédelme mindennél fontosabb.
Prédl Antal 2025. január 1-ig tölti be a pozíciót, de ezt követően is igazgatósági tag mar.
Egyelőre kérdőjeles a beruházás.
Erről a Belügyminisztérium államtitkára beszélt.
Az önkormányzat idén megerősítette a Fő téri fenyő tartószerkezetének stabilitását.
Talán mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen lenne, ha a saját udvarunkon várna minket egy medence munka után, ahol kedvünkre fürödhetünk, hűsölhetünk a nagy nyári kánikulában.
A gyanúsított a kísérlet előtt pár hónappal szabadult a börtönből.