A szomszédos Felsőőrben (Oberwart) sok minden olyan van, ami Szombathelyen is jó lenne. Például az EO-pláza, a köréje szerveződő, állandó nyüzsi, ami mágnesként vonzza a fiatalokat. Vagy az egyre népszerűbb gasztronómiai kiállítás és vásár, a Genuss. Amelyhez érdekes, 21. századi tűzoltótechnikát bemutató kiállítást társítottak. Talán, mert éghet a gyomor a sok finomságtól.
Ahol kolbász van és pálinka, ott magyar is akad. Piros-fehér-zöld logó alatt árulják a mangalica sonkát, zsírt, tepertőt (töpörtyűt) és más alkatrészeket. – Nem lehet nagyon zsíros a sonka, vagy a szalonna, tartózkodni kell a túl fűszeres kolbászoktól is. Az osztrákok kipróbálják az extrémet – egyszer. Aztán visszatérnek a jól bevált középhez – mondja hazánkfia, aki már többször részt vett a vásáron. Vendégként, kiállítóként egyaránt. – Itt van vásárlóerő. Nem mindenki gazdag, létezik „teszkós réteg" is, azért sokkal több az olyan fogyasztó, aki minőségi árut vehet. Szavait igazolandó, Luigi olasz standján különleges kolbászokat látni és számos érdeklődőt. – Vadast hoztam, kiérlelt ízek és mediterrán fűszerek alkotják a terméket. Szarvas, vaddisznó az alap, meg egy kis csili vadítónak. Fontos a korrekt ár, Veronában többért tudnám eladni a kolbászaimat, de itt tartósabb a kereslet. Így már boltot nyitottam Ausztriában – meséli a kereskedő.
Minőség: ez alapkövetelmény a Genusson. A kóklereket már a legelején száműzték, szakmai referencia szükséges az aktív részvételhez. Az osztrákokat be lehet csapni, de nem érdemes, Ha rájönnek, hogy minőségként adtak el nekik kacatot – soha többet nem vásárolnak az érintettnél. Sajnos, hasonló évekkel ezelőtt éppen egy hazánkfiánál esett meg... Elámulunk a sajthegyeken, ebben a műfajban igen jók a stájerek. – Családi vállalkozás a miénk, költséges a termelés és állattartás, de megéri. Hogy mi a siker titka? Hát, a több mint százéves családi recept. Meg a helyes, szabad állattartás, a modern technológiával ötvözve – fogalmaz az árus, egy vékony hölgy. A csilis sajtja egészen különleges, de a hagyományos ementáli is jókorát üt. Veszünk belőle.
A Genuss zászlóshajója, némi képzavarral, a tökmagolaj. Szinte hihetetlen, hogy hányféle variációja létezik. Szűz, olívás, likőrös, sűrített, fűszerezett, natúr. Burgenland amúgy is tökkel ütött tartomány, persze jó értelemben. Ez ugyanis fontos eledel és turisztikai termék errefelé. Valóságos iparág épült a töktermelésre és hasznosítására az utóbbi tíz évben és az eredmény látványos: nem csak a férfiak hajtják a fekete aranyat, viszik azt a hölgyek is. Szinte minden standnál ott az olajos tányér, amibe márthatjuk a friss és ropogós kenyeret, zsemlét, perecet. A gyakori kóstolás aztán kínzó szomjúságot von maga után – útba ejtjük hát a boros és sörös pavilonokat. Az eisenbergi borokat nagyjából ismerjük, a kézműves söröket módjával próbáljuk. Nyugtázzuk: ez az a fesztivál, amely nem bukhat el.
A gasztronómiai fesztiválhoz kapcsolva a tűzoltók eszközeit, munkáját is megismerhetjük a vasárnapig nyitva tartó vásárban. Spéci kocsik, mentőrobotok, digitális, 21. századi technikák. Bizarr látvány a kalapáccsal, fejszével, acélfokossal bezúzott autós karosszéria. – Ezek a gyors, kézi mentőeszközök. Cél, hogy pillanatok alatt kinyissuk a roncsot, kiszabadítva a benne ülőket. Erre való a feszítő-vágók új nemzedéke – halljuk. Bólogatunk és visszamegyünk a gasztrós térbe, a kolbászhídfők irányába. Hogy elmélkedjünk még egy kicsit a gyomor gyarlóságáról.
Szólj hozzá!
Megtiltották a parkolást a Váci Mihály utca egy szakaszán, és egyirányúsították a Garai János utcát.
100-at megrendeltek, 30 megérkezett, 24 forgalomba állt.
Mutatjuk a részleteket!
Törvényi kötelesség a városvezetők bérét emelni. Az alpolgármester tiszteletdíja is nőtt.
Az átadott új Mercedes típusú kukásautók modern, EURO 6E környezetvédelmi besorolásúak, használatukkal csökkenni fog a károsanyag-kibocsátás és a környezet terhelése.
Egy tulajdonos csak egy csapatot nevezhet a pontvadászatba.
A vita hevében egy személyt életveszélyesen, három másikat könnyebben sebesített meg a fiatal férfi.
Három ember sérült meg, egyikük súlyosan.
A vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat.
A kölyökkutyát nem sokkal később a főúton elütötték.
A gyerekek összeszólalkoztak, anyuka meg ment rendet tenni.
Ivóvizet és mosdót biztosít az önkormányzat az utasoknak.
A rohanó hétköznapokban sokszor elfelejtjük, hogy a bőrápolás sokkal több, mint pusztán szépségápolás.
Július 1-től kezdi meg munkáját az új vezérigazgató.
Légvár, kisvasút, dodgem, és még sok minden más.
Balesethez és vihar következtében kilenc fakidőléshez riasztották a Vas vármegyei tűzoltókat tegnap.
Van esély az előrelépésre.
A Fidesz deklarálta: az elvonás jó!