Sógorék feketén szeretik az olajat

ugytudjuk.hu 2019-11-09 17:20:00
Genuss, avagy a gyomor gyarlósága.

A szomszédos Felsőőrben (Oberwart) sok minden olyan van, ami Szombathelyen is jó lenne. Például az EO-pláza, a köréje szerveződő, állandó nyüzsi, ami mágnesként vonzza a fiatalokat. Vagy az egyre népszerűbb gasztronómiai kiállítás és vásár, a Genuss. Amelyhez érdekes, 21. századi tűzoltótechnikát bemutató kiállítást társítottak. Talán, mert éghet a gyomor a sok finomságtól.

Ahol kolbász van és pálinka, ott magyar is akad. Piros-fehér-zöld logó alatt árulják a mangalica sonkát, zsírt, tepertőt (töpörtyűt) és más alkatrészeket. – Nem lehet nagyon zsíros a sonka, vagy a szalonna, tartózkodni kell a túl fűszeres kolbászoktól is. Az osztrákok kipróbálják az extrémet – egyszer. Aztán visszatérnek a jól bevált középhez – mondja hazánkfia, aki már többször részt vett a vásáron. Vendégként, kiállítóként egyaránt. – Itt van vásárlóerő. Nem mindenki gazdag, létezik „teszkós réteg" is, azért sokkal több az olyan fogyasztó, aki minőségi árut vehet.  Szavait igazolandó, Luigi olasz standján különleges kolbászokat látni és számos érdeklődőt.  – Vadast hoztam, kiérlelt ízek és mediterrán fűszerek alkotják a terméket. Szarvas, vaddisznó az alap, meg egy kis csili vadítónak. Fontos a korrekt ár, Veronában többért tudnám eladni a kolbászaimat, de itt tartósabb a kereslet. Így már boltot nyitottam Ausztriában – meséli a kereskedő.

Minőség: ez alapkövetelmény a Genusson. A kóklereket már a legelején száműzték, szakmai referencia szükséges az aktív részvételhez. Az osztrákokat be lehet csapni, de nem érdemes, Ha rájönnek, hogy minőségként adtak el nekik kacatot – soha többet nem vásárolnak az érintettnél. Sajnos, hasonló évekkel ezelőtt éppen egy hazánkfiánál esett meg... Elámulunk a sajthegyeken, ebben a műfajban igen jók a stájerek. – Családi vállalkozás a miénk, költséges a termelés és állattartás, de megéri. Hogy mi a siker titka? Hát, a több mint százéves családi recept. Meg a helyes, szabad állattartás, a modern technológiával ötvözve – fogalmaz az árus, egy vékony hölgy. A csilis sajtja egészen különleges, de a hagyományos ementáli is jókorát üt. Veszünk belőle. 

A Genuss zászlóshajója, némi képzavarral, a tökmagolaj. Szinte hihetetlen, hogy hányféle variációja létezik. Szűz, olívás, likőrös, sűrített, fűszerezett, natúr. Burgenland amúgy is tökkel ütött tartomány, persze jó értelemben. Ez ugyanis fontos eledel és turisztikai termék errefelé. Valóságos iparág épült a töktermelésre és hasznosítására az utóbbi tíz évben és az eredmény látványos: nem csak a férfiak hajtják a fekete aranyat, viszik azt a hölgyek is. Szinte minden standnál ott az olajos tányér, amibe márthatjuk a friss és ropogós kenyeret, zsemlét, perecet. A gyakori kóstolás aztán kínzó szomjúságot von maga után – útba ejtjük hát a boros és sörös pavilonokat. Az eisenbergi borokat nagyjából ismerjük, a kézműves söröket módjával próbáljuk. Nyugtázzuk: ez az a fesztivál, amely nem bukhat el. 

A gasztronómiai fesztiválhoz kapcsolva a tűzoltók eszközeit, munkáját is megismerhetjük a vasárnapig nyitva tartó vásárban. Spéci kocsik, mentőrobotok, digitális, 21. századi technikák. Bizarr látvány a kalapáccsal, fejszével, acélfokossal bezúzott autós karosszéria. – Ezek a gyors, kézi mentőeszközök. Cél, hogy pillanatok alatt kinyissuk a roncsot, kiszabadítva a benne ülőket.  Erre való a feszítő-vágók új nemzedéke – halljuk. Bólogatunk és visszamegyünk a gasztrós térbe, a kolbászhídfők irányába. Hogy elmélkedjünk még egy kicsit a gyomor gyarlóságáról.

Szólj hozzá!

Egy gólos győzelemmel döntős az Audi ETO KC a Final Four-ban

29:28-ra győzték le a győri lányok a dán riválist.

1 milliárd 400 millió forint mínuszt termelt tavaly a Győr-Szol

Ezentúl a közgyűlés nyilvánossága előtt tárgyalják meg az önkormányzati cégek beszámolóit.

Nem támogatták a fideszesek, hogy teljes mértékben zöld területté nyilvánítsák a marcalvárosi Kiserdőt

Hiába szavaztak úgy a helyiek, hogy nem szeretnék, ha egy része be lenne építve.

Pintér Bence betartotta ígéretét: nyilvánosak az Audi szerződések!

Kiderült, hogy nem is lehetett volna titkos, és, hogy mára mennyire elavult.

Már megint szórakozott valaki a 112-vel

Egy szombathelyi férfi azt állította, hogy a testvére belökte a szobába, és nem engedi ki onnan.

Miért fontos a kerítésnél a professzionális kivitelezés?

Egy jól megtervezett és kivitelezett kerítés nem csupán határvonalat jelent egy telek szélén. A kerítés a biztonság, az esztétikum és a funkcionalitás hármas egységét képviseli – legyen szó családi házról, ipari területről vagy mezőgazdasági birtokról.

Többek között a vasszécsenyi polgármester sem szavazta meg azt, hogy Szombathely pénzt kapjon a Versenyképes Járások Programból

Kétharmados támogatottság kell ahhoz, hogy egy település pénzt kapjon. Szombathely esetében ugyan a többség megvan, de a kétharmad nincs meg. Nemény polgármester bizakodik.

Amit a fogpótlásról tudni érdemes

Tény, hogy a genetikánk is meghatározza azt, hogy mennyire ellenállóak a fogaink, ugyanakkor mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük a fogsorunk esztétikáját, egészségét.

Közös levelet írt Pintér Bence, Kósa Roland és Fekete Dávid Győrben

A jövő évi választások tisztasága és a szabad politizálás a cél. 

Hogyan formálják át a videojátékok a szabadidőnket?

Napjainkban, amikor egyre több időt töltünk otthon, sokan a videojátékok világában keresnek kikapcsolódást és szórakozást.

Idén már 4 naposra duzzad a szombathelyi Bloomsday

Sörcsapolás, Nádasdy Ádám, fényfestés, koncertek.

Bár 3 millió 493 ezer forintot autózott el tavaly Simon Róbert Balázs, a Parlamentben mindössze egyszer szólalt fel

Akkor sem Győr, hanem a költségvetés kényszerítette szólásra a képviselőt.

Látszani kell, ha dolgozol – miért éri meg LED-munkalámpára váltani?

A mezőgazdasági munkák jellemzően nem kérdeznek időt.

Megvált a Győr+ Herkely Ákostól

Többek között a Kósa Roland alpolgármesterrel készített interjú miatt kellett távoznia a műsorvezetőnek.