Sógorék feketén szeretik az olajat

ugytudjuk.hu 2019-11-09 17:20:00
Genuss, avagy a gyomor gyarlósága.

A szomszédos Felsőőrben (Oberwart) sok minden olyan van, ami Szombathelyen is jó lenne. Például az EO-pláza, a köréje szerveződő, állandó nyüzsi, ami mágnesként vonzza a fiatalokat. Vagy az egyre népszerűbb gasztronómiai kiállítás és vásár, a Genuss. Amelyhez érdekes, 21. századi tűzoltótechnikát bemutató kiállítást társítottak. Talán, mert éghet a gyomor a sok finomságtól.

Ahol kolbász van és pálinka, ott magyar is akad. Piros-fehér-zöld logó alatt árulják a mangalica sonkát, zsírt, tepertőt (töpörtyűt) és más alkatrészeket. – Nem lehet nagyon zsíros a sonka, vagy a szalonna, tartózkodni kell a túl fűszeres kolbászoktól is. Az osztrákok kipróbálják az extrémet – egyszer. Aztán visszatérnek a jól bevált középhez – mondja hazánkfia, aki már többször részt vett a vásáron. Vendégként, kiállítóként egyaránt. – Itt van vásárlóerő. Nem mindenki gazdag, létezik „teszkós réteg" is, azért sokkal több az olyan fogyasztó, aki minőségi árut vehet.  Szavait igazolandó, Luigi olasz standján különleges kolbászokat látni és számos érdeklődőt.  – Vadast hoztam, kiérlelt ízek és mediterrán fűszerek alkotják a terméket. Szarvas, vaddisznó az alap, meg egy kis csili vadítónak. Fontos a korrekt ár, Veronában többért tudnám eladni a kolbászaimat, de itt tartósabb a kereslet. Így már boltot nyitottam Ausztriában – meséli a kereskedő.

Minőség: ez alapkövetelmény a Genusson. A kóklereket már a legelején száműzték, szakmai referencia szükséges az aktív részvételhez. Az osztrákokat be lehet csapni, de nem érdemes, Ha rájönnek, hogy minőségként adtak el nekik kacatot – soha többet nem vásárolnak az érintettnél. Sajnos, hasonló évekkel ezelőtt éppen egy hazánkfiánál esett meg... Elámulunk a sajthegyeken, ebben a műfajban igen jók a stájerek. – Családi vállalkozás a miénk, költséges a termelés és állattartás, de megéri. Hogy mi a siker titka? Hát, a több mint százéves családi recept. Meg a helyes, szabad állattartás, a modern technológiával ötvözve – fogalmaz az árus, egy vékony hölgy. A csilis sajtja egészen különleges, de a hagyományos ementáli is jókorát üt. Veszünk belőle. 

A Genuss zászlóshajója, némi képzavarral, a tökmagolaj. Szinte hihetetlen, hogy hányféle variációja létezik. Szűz, olívás, likőrös, sűrített, fűszerezett, natúr. Burgenland amúgy is tökkel ütött tartomány, persze jó értelemben. Ez ugyanis fontos eledel és turisztikai termék errefelé. Valóságos iparág épült a töktermelésre és hasznosítására az utóbbi tíz évben és az eredmény látványos: nem csak a férfiak hajtják a fekete aranyat, viszik azt a hölgyek is. Szinte minden standnál ott az olajos tányér, amibe márthatjuk a friss és ropogós kenyeret, zsemlét, perecet. A gyakori kóstolás aztán kínzó szomjúságot von maga után – útba ejtjük hát a boros és sörös pavilonokat. Az eisenbergi borokat nagyjából ismerjük, a kézműves söröket módjával próbáljuk. Nyugtázzuk: ez az a fesztivál, amely nem bukhat el. 

A gasztronómiai fesztiválhoz kapcsolva a tűzoltók eszközeit, munkáját is megismerhetjük a vasárnapig nyitva tartó vásárban. Spéci kocsik, mentőrobotok, digitális, 21. századi technikák. Bizarr látvány a kalapáccsal, fejszével, acélfokossal bezúzott autós karosszéria. – Ezek a gyors, kézi mentőeszközök. Cél, hogy pillanatok alatt kinyissuk a roncsot, kiszabadítva a benne ülőket.  Erre való a feszítő-vágók új nemzedéke – halljuk. Bólogatunk és visszamegyünk a gasztrós térbe, a kolbászhídfők irányába. Hogy elmélkedjünk még egy kicsit a gyomor gyarlóságáról.

Szólj hozzá!

Hogyan válaszd ki az ideális szempillaépítő tanfolyamot?

Az elmúlt években egyre több nő érdeklődik a műszempilla-hosszabbítás iránt, mind szépészeti megoldásként, mind pedig karrierlehetőségként.

Alpolgármestert jelölt a győri Fidesz

Úgy segítenének, mint a Sport szeletes ember a reklámból.

Hozzájárult az SZKKA, hogy átvilágítsa a szombathelyi önkormányzat, 20 millió forintot kaphatnak

Aztán újabb 20-at, ha az átvilágítás során feltárt esetleges hiányosságokat a szervezet pótolja.

Perl és Keller marad

Pongó távozik a Falcótól.

Sikeres évadot zárt az idén 45 éves Győri Balett

Működik az 5 éve kezdődött brand-építés.

Folytatódik az 1000 fa program Szombathelyen

11 millió forintot különített el rá az önkormányzat. Július 2-től lehet regisztrálni a csemetékért.

Ismerkedés a testtel – új távlatok önmagad felfedezésében

Az intimitás nem feltétlenül két emberről szól, az önmagadhoz való kapcsolódás is idetartozik.

Változik a buszmenetrend a nyárnyitó koncert miatt Győrben

Érdemes figyelni, hogy senkit ne érjen meglepetés.

Hamarosan kizöldül a szombathelyi Thököly utca

A tervek szerint kerékpár sávokkal és zöld növényekkel építik át a város egyik fő közlekedési ütőerét.

190 ezer forint Győrben az albérletek átlagára

Országosan és havi szinten 0,8 százalékkal nőttek az albérleti díjak májusban.

Mit nyújtanak a napozóágyak?

Amikor az ingatlan mellett lévő szabadtéri terület kialakításáról van szó, akkor sokféle lehetőségünk van.

Láttad már Hende Csabát talárban?

Így fest egy frissen kinevezett alkotmánybíró.

Innováció az érzékeny bőr védelemében: új lehetőségek a mindennapokban

Töprengett már azon, milyen kihívások elé állítja az érzékeny bőr a mindennapokban?

Bükfürdőre költözött a győri óriáskerék

35 méter magasságig viszi a kerék az utasokat.

Demjén koncertben csúcsosodik ki az idei Szetivánéj Szombathelyen

De jön az Éberkóma, Nemazalány, és Lotfi Begi is.

Polt Pétert választották az Alkotmánybíróság elnökévé

Nagy Gábor Bálint lett a legfőbb ügyész.

Szombathelyre érkezik a Lázárinfó

Kérdés, mennyire lesz jó ómen a péntek 13.?