A srác, aki nélkül nem létezne Savaria Slam Poetry

VPP 2019-09-27 16:00:00
2012-ben Krausz Dávid az egyetemen elindított valamit. Egy "mozgalmat", amiből aztán megszületett a Savaria Slam Poetry.

A srácok összegyűltek egy kocsmában, hogy kiéljék a költészet és a diskurzus iránti éhségüket. Hogy miért kocsma, nem pedig művelődési ház? Azért, mert így akartak tisztelegni a tradíciók előtt, hisz a slam poetry műfaja az amerikai füstös jazz klubokból indult el és azóta szinte az egész világot meghódította. Villámgyorsan hatalmas népszerűségre tett szert azon fiatalok körében, akik hallatni akarják hangukat, kinyilvánítani véleményüket a közéleti kérdésekről, politikáról és azokról a tabu témákról, amikről nem divat beszélni, emellett pedig nyitottak az irodalomra, a versekre. És a jelek szerint ezek a fiatalok rengetegen vannak, hisz a Savaria Slam Poetry eseményei szinte mindig telt házasak.

A Savaria Slam Poetry alapítójával, Krausz Dáviddal beszélgettünk a kezdetekről és az eddig megtett útról.

Hogy kezdődött nálad a slam-szerelem? Mikor találkoztál először a műfajjal? 


Az Ördögkatlan fesztiválon találkoztam a műfajjal, ahol a Sopianae Slam Poetry, tehát a pécsi slammerek tartottak esténként a tábortűz körül bemutatót. Álltak a tűz körül és mondták a saját szövegeiket felváltva, néha spontán bekapcsolódott egy-egy zenész is, hogy kísérje a slammert. Csodálatos volt látni és hallani, hogy milyen az élő költészet. Ekkor szerettem bele a műfajba és gondoltam, milyen jó lenne ha nálunk Szombathelyen is lenne ilyen, persze kicsit más formában.


Hogy keveredtél Szombathelyre? 


Az egyetem miatt jöttem, úgy jelentkeztem ide, hogy sosem jártam itt előtte. Teljesen ismeretlenül leszálltam a vonatról és irány a gólyatábor :) Az évek alatt beleszerettem a városba és azóta is itt élek.


Mesélj a kezdetekről, honnan jött az ötlet, hogy belevágtok és mennyire gondoltátok akkoriban komolyan a dolgot? Szórakozásnak indult vagy voltak terveitek? 



Az ötlet ugye megvolt a fesztiválról. De ehhez emberek is kellettek. Szerencsére az egyetemen az akkori közeg vevő volt erre, így gyorsan toboroztam a gólyatáborban néhány, az ötletre fogékony embert, mint például az egyik alapító tagunkat, Paukovics Gergelyt, aki a mai napig aktívan slammel és már az estek egyik állandó házigazdája.

Komoly terveink voltak már akkor, mert mégis csak fel kellett építeni egy klubot a nulláról. Ehhez sok segítséget kaptunk, az akkori egyetemi Németh László szakkollégiumtól, a pécsi slammerektől, és persze mi is nagyon sokat ötleteltünk, hogyan lehetne kivitelezni és tettünk is érte.


Mozgalmas éveken vagytok túl, több bázison is ment a rendezvény, mielőtt a Sporthàzba kerültetek. Előtte mindig valamilyen kultúrkocsmàban, szórakozó egységben tartottàtok a Savaria Slam Poetryt. Hogy kötöttetek ki végül a mostani helyszínen? Hisz ez mégis teljesen más, mint az eddigiek.



Igen, ez már a negyedik helyszín ahol vagyunk. Mindenhol kitartóak voltunk, de a hely bezárások és a tulajdonosváltással nem tudtunk mit kezdeni, így költöztünk. Legutóbb a Pistons Pub zárt be, amikor megint ott voltunk, hogy kell egy új otthon. Körülbelül egy időben ezzel, keresett meg minket az AGORA-Művelődési és Sportház, hogy szeretnék ha oda költöznénk. Így mentünk :) Kicsit féltünk az elején, hogy működni fog-e így is, nem veszik-e el a varázsa, de pozitívan csalódtunk.



Fantasztikus eredményeket sikerült elérnetek. Most például Székely Zoárd bejutott az országos döntőbe, ami szuper teljesítmény. Gondoltàtok volna az elején, hogy ilyen sikereket fogtok elérni?


Elsősorban nem az egyéni eredmények miatt csináltuk és csináljuk. Ez a közeg egy közösséget hozott létre, ami olvas, ír, gondolkodik, alkot, befogad, szabad és fiatal. És persze meg akarja mutatni magát a világnak. Erre erősít rá a workshoppunk is, amit Zoárd talált ki. Kéthavonta összeülünk azokkal az emberekkel, akik igénylik, hogy irodalomról, slam poetryről beszélgessünk. Irodalmi játékokkal melegítjük be őket, például ki mondhatta: Nietzsche vagy Hitler. Az adott szövegrészlet dalszöveg vagy vers, vagy épp a slam poetry egy-egy részletét kiragadva beszélgetünk annak helyes vagy helyesnek vélt alkalmazásáról. Ezek arra jók, hogy a közönség közelebb érezze magát hozzánk, mi is megtudjuk, hol hibázunk, min változtassunk, mint előadó és mint klub.
 


Zoárd eredménye óriási, rengeteget dolgozott az évek alatt azért, hogy a döntőbe kerüljön. Én az első három hely egyikére tippelném. Ha nem ott végzel, haza se gyere Zozi :D
 


Magyarázd el kérlek a laikusoknak, hogy tulajdonképpen mi a különbség a költészet és a slam poetry között? 
 


Én nem szedném szét a kettőt, mert szerintem a slam poetry a költészethez tartozik szorosan, sőt annak tartom. Azért mert van egy verseny része, ami a mi esetünkben a tematikus versenyek, még költészet.


Sokakat foglalkoztat, hogy van-e egy adott szabàlyrendszere a műfajnak? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie a műnek ahhoz, hogy slamnek lehessen nevezni? Egyáltalán vannak ilyenek?  Elvégre nem egy régi műfajról van szó.



Ha verseny részét nézzük, akkor 3 perc 15 másodpercnél nem lehet hosszabb a szöveg, mert utána pontlevonás jár. Előre meg kell írni a szöveget, nem helyben vagy a színpadon íródnak a művek. Csak saját szöveggel lehet nevezni és csak azt szabad előadni. A szövegen belül bármi, bármilyen formában lehet, ott nincs megkötés. Jobb ha a slammer jól felkészül, mert a fejből mondott szövegek sokkal hatásosabbak a színpadon. Jobban tetszik a közönségnek, a zsűrinek és sokkal kifejezőbbek, ha a szöveg mellett a testbeszéd, mimika is érvényesül és kiegészül egy erős színpadi jelenléttel.
 


Végezetül pedig egy kellemes téma. Most volt az esküvőd, szívből gratulálok hozzá. Ha jól tudom, valamilyen szinten a megismerkedésetek is a slamnek köszönhető. Elmesélnéd, hogyan történt? :) 

Köszönjük szépen. A feleségem újságíró volt akkoriban és a születésnapján elküldte az újság, ahol dolgozott, hogy írjon az évadnyitóról. Ez nagyon nem tetszett neki, hogy még este is dolgozhat a születésnapján, de végig hallgatta az estét és eldöntötte, hogy szeretne interjút csinálni velem. Beszélgettünk egy kicsit és lefixáltuk az interjú időpontját. Olyan jól sikerült, hogy azóta napi szinten kérdezget, de már kellemesebb témákról.


 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.