Fotó: Facebook / MME Nógrád Megyei Helyi Csoport

Ritka kis kincsre bukkantak Magyarországon

ugytudjuk.hu
2019. október 14. hétfő, 15:16
A szibériai tajgán fészkelő barna füzikét fogtak be.

Ritka madárkincsre bukkantak Nógrád megyében: barna füzikét fogtak be a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársai Patak községben egy madárgyűrűző akcióban - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    

Mint elhangzott, ez a faj a szibériai tajgán fészkel, a telet pedig Délkelet-Ázsiában tölti, így vonulásakor nem érinti Közép-Európát, akadnak azonban olyan példányok, amelyek más irányba indulnak el, így akár Magyarországra is eljuthatnak. Magyarországon eddig mindössze hét alkalommal észlelték a fajt. A pataki adat a 8. hazánkban, ebből öt volt gyűrűzés és három terepi távcsöves megfigyelés - mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

 

MME Nógrád Megyei Helyi Csoport

EGY SZIBÉRIAI RITKASÁG FELTŰNÉSE NÓGRÁD MEGYÉBEN Október 4-én Patak... on egy igazán érdekes madárfaj, a barna füzike (Phylloscopus fuscatus) egy egyede került befogásra egy madárgyűrűző akció során. Ez a faj a szibériai tajgán fészkel, a telet pedig Délkelet-Ázsiában tölti. Ennek megfelelően vonulása során nem érinti Közép-Európát.


    

A gyűrűzőközpont vezetője fogta a kertjében a barna füzikét (Phylloscopus fuscatus), két héttel korábban pedig egy szintén nagyon ritka kelet-ázsiai vándorfüzikét fogott. Ilyenkor az egész északi féltekén vonulás figyelhető meg, általában Délkelet-Ázsiába mennek telelni, de néhány madár Európába is eljön - mondta Orbán Zoltán.
    


Budapest kiemelt helyszínnek számít, ilyenkor október tájékán a fanatikus madármegfigyelők a Gellért-hegyre mennek, ahol szinte minden évben lehet látni különleges madárfajokat, amelyek gyakran több napot is eltöltenek itt - tette hozzá.

 


A füzikék a verébnél jóval kisebb, fele-egyharmada méretű madarak, a levelek között mozognak, szinte soha nem láthatók, a laikusok nem nagyon ismerik őket, számos faja létezik és majdnem mind egyforma. Mint mondta, a barna füzike gyűrűjére egy betű-szám kombinációt írtak, amely az adatbázisokba is bekerül, így az online felületeken követhető a madár élettörténete. A barna füzikéről Kína térségéből várnak információt - mondta.
    


Ezek a madarak nem eltévedtek - állítja a szóvivő, kiemelve: ennek a madárnak a költési időszakon kívül egyetlen feladata van, túlélni a napokat, hogy a következő szaporodási időszakban lehessen párja, tojása, fiókája.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás