Rendkívüli ülést és vizsgálóbizottságot kezdeményez az ellenzék a közmédia épületében történtek miatt

Vágvölgyi Bálint 2018-12-17 17:17:00
Országgyűlési képviselők mentelmi joga sérülhetett.

Rendkívüli parlamenti ülést és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ellenzék, mert értékelésük szerint több országgyűlési képviselő mentelmi jogát is megsértették a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd képviselője hétfőn a házbizottság ülése után azt mondta, a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében példátlan események történtek, jogtiprásnak, jogsértésnek tartják, hogy fegyveres biztonsági őrök országgyűlési képviselőket bántalmaztak. Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták, minden parlamenten belüli és kívüli eszközt felhasználnak a jelenlegi rezsimmel szemben, hogy helyreállítsák a jogállamiságot, a demokráciát, az Országgyűlés működését. Hangsúlyozták, erőszakmentesen kívánnak tiltakozni.

VIDEÓ - Földre vitték Hadházy Ákost, majd kivitték az MTVA székházból

Tegnap este óta van patthelyzet az MTVA székházában. A Kossuth téren a rabszolgatörvény elleni tüntetéssel kezdődött a megmozdulás, majd a tüntetők átmentek az MTVA székházhoz, ahol az ellenzéki politikusok be akartak olvasni egy öt pontos petíciót. A képviselők azonban tegnap este egyetlen szerkesztővel sem tudtak beszélni, bent éjszakáztak, ma reggel pedig továbbra is arra vártak, hogy beszélni tudjanak egy a műsor készítéséért felelős személlyel.


Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető beszámolt arról, hogy a házbizottság ülésén megtárgyalták Kövér László házelnök javaslatát annak a hét országgyűlési képviselőnek a megbüntetéséről, akik a múlt hétfőn az ellen tiltakoztak a parlamentben, hogy egy szavazással döntenek az ellenzék több mint 2900 napirend-módosító javaslatáról. A büntetés véglegessé vált, a képviselők átlagosan a havi fizetésük egyharmadát kapták büntetésként, amelyet majd levonnak tőlük - ismertette, jelezve ugyanakkor, hogy szerinte Kövér Lászlót is meg kellene büntetni, mert illetlen szavakkal beszélt az egyik képviselőről. Közölte, az ellenzék felvetette a házbizottság ülésén - de a javaslatot nem fogadták el -, arról is tárgyalni kellene, hogy súlyos jogsértés történt hétfőn, felfegyverzett biztonsági őrök országgyűlési képviselőket bántalmaztak az MTVA székházában.

Hozzátette: az országgyűlési képviselők élve képviselői jogaikkal információhoz akartak jutni a köztelevízió működésével kapcsolatban és be akartak olvasni öt pontot a tévében, nekik ehhez joguk volt. Tóth Bertalan szerint országgyűlési képviselőket csak bűncselekmény vagy szabálysértés esetén, tettenéréskor veheti őrizetbe a rendőr. Kényszerintézkedésre pedig akkor jogosult a rendőr, ha a képviselő ellenáll - magyarázta. Véleménye szerint a rendőrség is súlyos mulasztást követett el, mert nem intézkedett akkor, amikor több képviselő is bejelentést tett arról, hogy hivatalos személy elleni erőszak történik.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy legalább 20 országgyűlési képviselő mentelmi jogát sértették meg, frakciótársát, Varju Lászlót leteperték a biztonsági őrök. Elmondta, javasolják rendkívüli parlamenti ülés összehívását a múlt szerdai parlamenti ülésvezetés, a képviselői kártya nélkül működő szavazógépek, illetve a képviselők mentelmi jogának hétfői megsértése miatt.

Feljelentést tett Szél Bernadett és Hadházy Ákos

A feljelentésünket természetesen megtettük Hadházy Ákossal. Egyrészt hivatalos személy elleni erőszak (Btk 310. para. (1) a) miatt, másrészt irány Strasbourg a politikai szólásszabadság súlyos sérelme miatt (Emberi Jogok Európai Egyezmèny 10. cikk megsértése). És a lényeg: sok erőt kívánok azon társainknak, akik bent vannak! - írja az LMP volt társelnöke Facebook-oldalán.


Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető közölte, ha Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya nem határolódik el még a nap folyamán attól, hogy ellenzéki képviselőket bántalmaztak, akkor egyértelművé válik: a jogállam látszatát sem akarják már fenntartani. Ha ez Fidesz-KDNP-s képviselőkkel történik, akkor a kormány részéről biztos, hogy "nem a teljes kussolás" a válasz - fogalmazott. Elmondta, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezik a képviselők mentelmi jogának megsértése miatt. Ha ez nem valósul meg, akkor civilekkel hoznak létre egy ilyen bizottságot - jelezte.

Szerinte nem zavarták meg a tévé működését. Rámutatott, a képviselőknek joguk van belépni a közintézményekben és a történések alatt folyamatos volt az M1 adása.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese elmondta, a Jobbik támogatja a vizsgálóbizottság felállítását és a rendkívüli ülés összehívását, valamint helyesnek tartja, hogy a képviselők élni kívánnak minden parlamenten belüli és kívüli eszközzel.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető úgy értékelt, "a demokrácia fekete napjait éljük", az ellenzéki pártoknak pedig kötelessége egymás mellé állniuk. Szerinte a múlt heti parlamenti ülésen a képviselők törvény adta lehetőségeikkel éltek, amikor tiltakoztak egy gyalázatos törvényjavaslat - a munka törvénykönyvének módosítása - jogszerűtlen áterőltetése ellen. Gyalázatosnak és elfogadhatatlannak tartják a képviselők megbírságolását - mondta. elezte, Demeter Mártával, az LMP másik társelnökével felkeresik a nap folyamán az Országos Rendőr-főkapitányságot és felszólítják az illetékeseket, hogy biztosítsák Magyarországon a törvényes rendet. Azt is tudni szeretnék - mondta - , mi akadályozta meg a rendőröket eddig ebben és miért nem engedték be őket az MTVA székházába.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe

Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak, reagálva az MTVA székházában történtekre. Hidvéghi Balázs kifejtette: vasárnap éjjel ellenzéki politikusok behatoltak az MTVA székházába azzal az ürüggyel, hogy információt szeretnének kérni, ott aztán hamis tűzriadót idéztek elő, a televízió munkatársaira agresszíven rátámadtak, be akartak avatkozni a szerkesztőség munkájába.


Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke közölte, minden parlamenten belüli és kívüli törvényes eszközzel érdemes megvédeni a demokráciát.

Kérdésre válaszolva Szabó Tímea elmondta, a parlamenten kívüli eszközök között szóba jöhet az útlezárás, a sztrájk, közintézmények elfoglalása és minden egyéb erőszakmentes polgári engedetlenség. Keresztes László Lóránt szerint a szakszervezeteknek kell "felemelni a zászlót" és mögéjük kell beállni a pártoknak.

Több képviselő is szóvá tette, hogy Kövér László nem vett részt a házbizottság utóbbi ülésein.

(via MTI)

 

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.