Címlapkép: illusztráció

Puzsér: minden körzetben egy ellenzéki kihívója legyen a Fidesznek!

ugytudjuk.hu
2019. március 12. kedd, 10:19
Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt szerint az októberi helyhatósági választásokon minden körzetben egyetlen ellenzéki jelöltnek kell kihívnia a Fidesz jelöltjét, ehhez pedig "két alternatív ellenzékre", azok között pedig koordinációra és az aspiránsok versenyeztetésére van szükség.

A publicista hétfőn Kaposváron, az LMP és a Jobbik vezetőinek részvételével megrendezett Mit jelent a 21. századi politika? című fórumon azt mondta, a körzetenkénti egy kihívó tekintetben nincs vita az ellenzékben, arról viszont van, kik legyenek a jelöltek.

 

Puzsér Róbert a centrum kialakítását sürgette, szemben a "régi baloldal" forgatókönyvével, amely a Demokratikus Koalíciótól a Jobbikig tartó összefogásban gondolkodik.

 

Kifejtette: két alternatív ellenzékre van szükség, mert a kormányváltás az ellenzék leváltása nélkül nem valósítható meg.

 

"A régi ellenzék az MSZP és a DK, az új pedig az LMP és a Jobbik" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a Momentumnak döntenie kell, hova kíván tartozni.

 

Utóbbiról megjegyezte, olyan híreket kap, amelyek szerint küszöbön áll annak bejelentése, hogy a Momentum Karácsony Gergelyt, a baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltjét támogatja.

 

Lényegesnek nevezte, hogy a két alternatív ellenzék minden körzetben egyeztessen a jelöltekről.

 

Ne az történjen, hogy Gyurcsány Ferenc szépen leszalámizza a centrumot - mondta.

 

A koordináció nem seftelés Gyurcsánnyal és főleg nem összefogás Gyurcsánnyal - hangoztatta Puzsér Róbert, aki szerint az egyeztetésnek a programokról és a jelöltekről kell szólnia.

 

Puzsér Róbert leszögezte: ha rajta és Karácsony Gergelyen múlik, akkor lesz ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás, azonban "az a gyanúja", hogy az MSZP ezt nem akarja.

 

Hozzátette: ha megtartják az előválasztást és azon veszít, visszalép.

 

Demeter Márta, az LMP társelnöke a centrumpolitikáról szólva úgy különböztette meg a 20. és 21. századi pártokat, hogy míg az előbbiek - például a Fidesz - "kartellpárt" jellegűek, addig az utóbbiak az emberekkel építenek közvetlen kapcsolatot.

 

Az LMP és a Jobbik politikájának hasonlóságai közül a globalizációkritikus attitűdöt hozta fel példának.

 

A Jobbik alelnöke, Bana Tibor jelezte: "alapvetően pozitívan áll" Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségéhez, de a támogatásáról még egyeztetni kell a párt megfelelő szerveinek. A Jobbik jelenleg az LMP-vel tud érdemben együttműködni, konkrét ügyek mentén összefogni - hangsúlyozta.

 

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke közölte: az új politikai pólus, az új centrum kialakításában pártájnak és a Jobbiknak kell vezető szerepet játszania.

(MTI)

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás