Prostitúcióra, ingyenmunkára, koldulásra kényszerítés - így dolgoznak az emberkereskedők

Papp László Tamás 2020-10-18 14:05:00
Az emberkereskedők nemcsak fenyegetéssel, erőszakkal tudják áldozataikat rávenni a munkára, hanem sokszor szerelmet színlelve, könnyű pénzkeresetet ígérve, csalással, megtévesztéssel vagy az áldozat védekezésre képtelen állapotával visszaélve.

De Coll Ágnes, a Baptista Szeretetszolgálat Emberkereskedelem Elleni Küzdelem programjának vezetője mesél el a lentebbi videóban egy megtörtént esetet, ezáltal bemutatva a Baptista Szeretetszolgálat komplex segítségnyújtásának lehetőségeit:

Ne hagyja!

Az emberkereskedelem az egyik legsúlyosabb határon átnyúló bűncselekmény és korunk egyik legösszetettebb emberi jogi kihívása, ezért 13 évvel ezelőtt az Európai Bizottság október 18-át az emberkereskedelem elleni küzdelem napjának nyilvánította. Célja a komplex társadalomérzékenyítés a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás veszélyeire – az áldozattá válás folyamatától egészen az emberkereskedelemig - olvasható a police.hu által közzétett tájékoztatásban.

Az elmúlt évek tapasztalatai és a nemzetközi együttműködések visszajelzései alapján elmondható, hogy Magyarország az emberkereskedelem szempontjából egyaránt forrás- és tranzitország, sőt célország is az Európai Unión belül.  Az elkövetők nemcsak fenyegetéssel, erőszakkal vagy a kényszer más formáinak alkalmazásával tudják áldozataikat rávenni a munkára, hanem sokszor szerelmet színlelve, könnyű pénzkeresetet ígérve, csalással, megtévesztéssel vagy az áldozat védekezésre képtelen állapotával visszaélve követik el a bűncselekményt. Nemcsak azok válhatnak áldozattá, akiket külföldön prostituáltként dolgoztatnak, hanem ugyanúgy azok is, akiket gyárakban, mezőgazdaság ágazatokban kényszermunkára, családoknál ingyenmunkára, szolgaságra fognak, koldulásra kényszerítenek. Sokszor megfosztják áldozataikat személyes okmányaiktól, pénzüktől és az emberi méltósághoz való alapvető joguktól is.

Mivel viszonylag magas látenciáról beszélhetünk – az áldozatok vagy félnek, és nem mernek a hatóságokhoz fordulni, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy ők maguk kizsákmányolás áldozatai –, fontos tudatosítani bennük, hogy merjék felvállalni a helyzetüket, bízzanak a hatóságok munkájában. Abban, hogy megfelelő segítséget és támogatást kapnak, valamint az őket kizsákmányolókat elfogják és felelősségre vonják. A környezetükben élők igyekezzenek felismerni a jeleket, és tegyenek bejelentést, ha ismerőseik, szomszédjaik, szűkebb lakóközösségük körében kizsákmányolt emberre gyanakodnak – hangsúlyozzák az illetékesek.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.