Pozitív lett egy szombathelyi koronavírus tesztje

Farkas Bazsi 2020-07-28 20:44:13
Jelenleg 87-en vannak hatósági házi karanténban a városban.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Egyre több olvasónk jelezte, hogy tudomásuk szerint a szombathelyi munkásszállókon ukrán vendégmunkások vannak karanténban. Sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy ezeknek a munkásoknak vajon ki vásárol be, hogyan látják el magukat. Az ugyanis nem túlságosan megnyugató - fogalmazott így egy a szerkesztőségünket megkereső helyi lakos, hogy a munkásokkal egy szállón élők ki-be járkálnak, boltba mennek, trafikba, majd visszamennek a szállóra, és megint ki a lakosok közé.

Három városi munkásszálló került a látókörünkbe, ahol a fertőzöttek lehetnek: a Kisfaludy, a Szövő és a Hunyadi úti szálló.

Megpróbáltuk kideríteni, hogy mi is lehet az igazság.

Többek között a megyei tisztifőorvoshoz, a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójához, a Flextronics-hoz, és a szombathelyi önkormányzathoz fordultunk, hogy tudnának e bővebb felvilágosítást adni. 

A tisztifőorvos az operatív törzshöz irányított minket. Innen eddig még nem kaptunk választ.

A Flextronicstól azt kérdeztük, hogy a múlt héten bejelentett 32 Sárváron lakó ukrán vendégmunkás, akik koronavírus fertőzés miatt vannak karanténban, náluk dolgoznak e. Hogy hány és milyen nációjú vendégmunkás dolgozik náluk? Illetve, hogy a sárvári Flextronicsban dolgozó külföldiek milyen másik városokban vannak elszállásolva?

Válasz nem, csak egy a gyárat bemutató prospektusba illő szöveg érkezett. Újabb emailünk után végül annyit tett hozzá a gyár, hogy:

14 napos kötelező karanténintézkedést vezettünk be a külföldről érkező munkavállalók számára, emellett a vállalat költségén COVID-19 tesztet végeztetünk el, mely a törvényi szabályozáson túlmutat.

Végül befutott a szombathelyi önkormányzat válasza, amiben már több konkrétumot találtunk. A szombathelyi jegyző azt írta, hogy: 

A hatósági házi karantént a járványügyi hatóság határozattal rendeli el, ami a gyakorlatban a Járási Hivatal Népegészségügyi osztályát jelenti.

Hatósági házi karantént ket esetben lehet elrendelni:

  • akkor, ha valaki meghatározott országból utazik be Magyarországra (pl. Ukrajnából méltányossági kérelemmel)
  • akkor, ha valakiről a tesztek alapján bebizonyosodik, hogy elkapta a koronavírust, de állapota nem indokolja a kórházi kezelést.

A hozzánk megküldött határozatok szerint a be6rkezett ukrán állampolgárok a beutazási korlátozások miatt kerültek 14 napra karanténba.

Egy esetben mutatott ki koronavírus fertőzést a tesztelés,

ahol a vele egy háztartásban élők esetében is hatósági házi karantén került elrendelésre, de ez nem munkásszállón történt.

A megjelölt munkásszállók (Kisfaludy, Hunyadi, Szövő) esetében a hatósági házi karanténra kotelezettek 14 napos határideje lejárt.

Az önkormányzatunknak megküldött határozat szerint jelenleg Szombathelyen 87 fő esetében került hatósági házi karantén elrendelésre.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a karantén a legtöbb esetben csupán óvontézkedés. A tájékoztatásban szereplő 87 esetnél egyetlen karanténban érintett személynél sem lett pozitív a teszt.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után kaptunk pontosítást a szombathelyi önkormányzattól.

Pozitív tesztet egyetlen vendégmunkásnál sem mutattak ki. Egy szombathelyi lakos tesztje lett pozitív.

Az esetleges félreértésekért elnézést kérünk!

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Címapfotónk illusztráció.

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Így szabadulhat fel Szombathely közlekedése

Készül a város új közlekedési koncepciója, de azért mi is besegítünk ötleteinkkel.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.