Pozitív lett egy szombathelyi koronavírus tesztje

Farkas Bazsi 2020-07-28 20:44:13
Jelenleg 87-en vannak hatósági házi karanténban a városban.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Egyre több olvasónk jelezte, hogy tudomásuk szerint a szombathelyi munkásszállókon ukrán vendégmunkások vannak karanténban. Sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy ezeknek a munkásoknak vajon ki vásárol be, hogyan látják el magukat. Az ugyanis nem túlságosan megnyugató - fogalmazott így egy a szerkesztőségünket megkereső helyi lakos, hogy a munkásokkal egy szállón élők ki-be járkálnak, boltba mennek, trafikba, majd visszamennek a szállóra, és megint ki a lakosok közé.

Három városi munkásszálló került a látókörünkbe, ahol a fertőzöttek lehetnek: a Kisfaludy, a Szövő és a Hunyadi úti szálló.

Megpróbáltuk kideríteni, hogy mi is lehet az igazság.

Többek között a megyei tisztifőorvoshoz, a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójához, a Flextronics-hoz, és a szombathelyi önkormányzathoz fordultunk, hogy tudnának e bővebb felvilágosítást adni. 

A tisztifőorvos az operatív törzshöz irányított minket. Innen eddig még nem kaptunk választ.

A Flextronicstól azt kérdeztük, hogy a múlt héten bejelentett 32 Sárváron lakó ukrán vendégmunkás, akik koronavírus fertőzés miatt vannak karanténban, náluk dolgoznak e. Hogy hány és milyen nációjú vendégmunkás dolgozik náluk? Illetve, hogy a sárvári Flextronicsban dolgozó külföldiek milyen másik városokban vannak elszállásolva?

Válasz nem, csak egy a gyárat bemutató prospektusba illő szöveg érkezett. Újabb emailünk után végül annyit tett hozzá a gyár, hogy:

14 napos kötelező karanténintézkedést vezettünk be a külföldről érkező munkavállalók számára, emellett a vállalat költségén COVID-19 tesztet végeztetünk el, mely a törvényi szabályozáson túlmutat.

Végül befutott a szombathelyi önkormányzat válasza, amiben már több konkrétumot találtunk. A szombathelyi jegyző azt írta, hogy: 

A hatósági házi karantént a járványügyi hatóság határozattal rendeli el, ami a gyakorlatban a Járási Hivatal Népegészségügyi osztályát jelenti.

Hatósági házi karantént ket esetben lehet elrendelni:

  • akkor, ha valaki meghatározott országból utazik be Magyarországra (pl. Ukrajnából méltányossági kérelemmel)
  • akkor, ha valakiről a tesztek alapján bebizonyosodik, hogy elkapta a koronavírust, de állapota nem indokolja a kórházi kezelést.

A hozzánk megküldött határozatok szerint a be6rkezett ukrán állampolgárok a beutazási korlátozások miatt kerültek 14 napra karanténba.

Egy esetben mutatott ki koronavírus fertőzést a tesztelés,

ahol a vele egy háztartásban élők esetében is hatósági házi karantén került elrendelésre, de ez nem munkásszállón történt.

A megjelölt munkásszállók (Kisfaludy, Hunyadi, Szövő) esetében a hatósági házi karanténra kotelezettek 14 napos határideje lejárt.

Az önkormányzatunknak megküldött határozat szerint jelenleg Szombathelyen 87 fő esetében került hatósági házi karantén elrendelésre.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a karantén a legtöbb esetben csupán óvontézkedés. A tájékoztatásban szereplő 87 esetnél egyetlen karanténban érintett személynél sem lett pozitív a teszt.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után kaptunk pontosítást a szombathelyi önkormányzattól.

Pozitív tesztet egyetlen vendégmunkásnál sem mutattak ki. Egy szombathelyi lakos tesztje lett pozitív.

Az esetleges félreértésekért elnézést kérünk!

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Címapfotónk illusztráció.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.