Összeomlik a szombathelyi egészségügyi alapellátás, ha valóban nem dolgozhatnak a 65 évnél idősebb doktorok

Farkas Bazsi 2020-03-16 18:01:00
Ezt Nemény András, a város polgármestere jelentette be.

Nemény András (Éljen Szombathely), Szombathely polgármestere újabb döntéseket hozott és javaslatokat tett március 16-án a koronavírus-járvány megelőzése érdekében.

 

Az eseményt élőben közvetítettük, és most jöjjenek a legfontosabb információk pontokba szedve.

Bölcsődék, óvodák:

 • 2020. március 17. napján Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában ügyeleti rendben kell biztosítani azon gyermekek ellátását, akiknek napközbeni felügyelete másként nem megoldható;

A bölcsődék tekintetében:

 • 2020. március 18. napjától a Kuckó és a Meseház Bölcsőde zárva tart, a többi bölcsőde fogadja az ügyeleti ellátást igénylő gyermekeket;
 • aki bölcsődei ügyeletet nem kér, de a gyermek étkeztetéséről más módon nem tud gondoskodni, számára az étkeztetést a bölcsőde biztosítja elvitellel, abban a bölcsődében, ahova a gyermek jár.

Az óvodák tekintetében:

 • 2020. március 18. napjától az óvodai ügyeleti ellátás három óvodában kerül megszervezésre az alábbiak szerint:
 1. Szombathelyi Barátság Óvoda fogadja: a Gazdag Erzsi Óvoda, Játéksziget Óvoda, Margaréta Óvoda, Napsugár Óvoda, a Csodavár Óvoda, Lógalába Óvoda, Kőrösi Csoma Sándor utcai és a Mate Mersic Miloradic Horvát Óvoda gyermekeit;
 2. Donászy Magda Óvoda fogadja: az Aréna Óvoda, Pipitér Óvoda, Hétszínvirág Óvoda, Mocorgó Óvoda gyermekeit;
 3. Maros Óvoda fogadja: a Benczúr Gyula utcai óvoda, Brenner János Óvoda, Mesevár Óvoda, Szivárvány Óvoda, Perintparti Waldorf Óvoda, Micimackó Óvoda, Weöres Sándor Óvoda, Szűrcsapó Óvoda és Vadvirág Óvoda gyermekeit.
 • aki óvodai ügyeletet nem kér, de a gyermek étkeztetéséről más módon nem tud gondoskodni, számára az étkeztetést az az óvoda biztosítja elvitellel, amelyikbe az ügyelet szempontjából besorolásra került.

Iskolai étkezés: 248 főre lesz jelenleg biztosítva (hátrányos helyzetűek részére és akik ügyeleti ellátást kértek), elvitellel. Elviteli pontok: Aranypatak Étterem, Dési Huber István Általános Iskola, Paragvári utcai Általános Iskola. 

Bárki, aki később szeretne étkeztetést igényelni, a Szombathelyi Köznevelési GAMESZ-nél tud jelentkezni.

- Az idősek nappali ellátást biztosító klubok bezárnak, az ellátottak étkeztetését házhozszállítással oldjuk meg, hogy ne kelljen elhagyniuk otthonaikat.

 • A szociálisan rászoruló 65 év feletti szombathelyi nyugdíjasok a 94/505-281-es telefonszámon jelezhetik étkeztetéssel, vagy egyéb szociális ellátással, segítséggel kapcsolatos igényeiket.
 • Azok a 65 év feletti szombathelyiek, akik hozzátartozójuk, ismerősük stb. segítségével a gyógyszerek kiváltását nem tudják megoldani, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata megszervezi a gyógyszerek kiváltását! Ebben az esetben munkanapokon (8.00 és 12.00 óra között) a következő számot kell hívni: 94/505-429, ugyanezen a telefonszámon lehet jelentkezni abban az esetben, amennyiben valakinek a bevásárlás elintézésével kapcsolatban lenne szüksége segítségre.

Jelenleg az önkormányzat meg tudja oldani a kiszállítást, ha kapacitásprobléma merülne fel, önkénteseket fogunk küldeni. Dr. Nemény András polgármester külön köszönetét fejezi ki azoknak, akik már eddig is felajánlották segítségüket.

 • Elkerülve azt, hogy a gyerekek átadják egymásnak a fertőzést, lezárjuk a játszótereket. Minden helyszínen tájékoztatást teszünk közzé, a közterület-felügyelet ellenőrzi a szabály betartását.
 • A szombathelyi piacon szerdától csak az élelmiszerrel kereskedő árusok tarthatnak nyitva és a felhalmozott készleteik miatt a virágárusok péntekig.
 • A kormánydöntést megelőzően bezárt az Agora Szombathelyi Kulturális Központhoz, a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár, valamint a szombathelyi múzeumok minden épülete, míg a Haladás Sportkomplexum szerdától zár be.
 • Szombathelyen a temetések március 17-től a veszélyhelyzet ideje alatt csak kültéri ravatalozással történhetnek.
 • Szombathely MJV Polgármesteri Hivatalában rendezett esküvőkön maximum 20 fő tartózkodhat az ifjú párral és tanúikkal együtt.
 • Dr. Nemény András polgármester felajánlotta a Szombathelyi Televízió műsoridejét arra a célra, ha a távoktatáshoz szükség lenne rá.
 • A szombathelyi lomtalanítást határozatlan ideig felfüggesztjük.
 • A Vas Megyei Védelmi Bizottsággal egyeztetve a helyijáratos buszközlekedés alakítása az ömkormányzat hatásköre, ezért a szombathelyi buszközlekedésben március 19-től tanszüneti menetrend lép érvénybe.
 • A háziorvosok védőruhával, maszkokkal, védőszemüvegekkel való ellátását biztosítottuk, továbbá minden héten, valamennyi rendelő tekintetében az önkormányzat ózonos fertőtlenítést rendelt meg és végeztet.
 • A háziorvosi rendelők működését illetően 2020. március 17. napjától az alábbiakat rendelte el:
 • a rendelőkben kizárólag háziorvosi, gyermekorvosi (ideértve a szakdolgozókat is), védőnői jelenlét van és a háziorvosi ellátás csak sürgős szükségben, életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében vehető igénybe;
 • orvosi ellátás kizárólag telefonon történt előzetes időpontegyeztetés alapján történhet, ennek hiányában a betegek ne jelenjenek meg a rendelőben;
 • a beteg legfeljebb 1 kísérő mellett látogathatja a rendelőt;
 • a váróban legfeljebb 4 fő tartózkodhat egyidejűleg,
 • szülők, betegek a kérdéseikkel pontosan készüljenek fel (szükséges beutaló, illetve recept igényüket előre jelezzék)
 • 2 évnél idősebb gyermekek éves státuszvizsgálatát el kell halasztani a veszélyhelyzet utáni időpontra;
 • az ellátottakat tájékoztatni kell arról, hogy semmiféle papír alapú dokumentációért ne menjenek be a rendelőbe (a receptfelírás e-recept formájában történik!); a lejáró dokumentumok időtartama a veszélyhelyzetben meghosszabbodik (pl.: jogosítvány, közgyógyellátási igazolvány, szakorvosi javaslat).
 • Az Önkormányzat megkereste a Megyei Tisztifőorvost és a Megyei Védelmi Bizottság Elnökét, annak érdekében, hogy az a miniszteri utasítása, amely szerint az egészségügyi alapellátásban közvetlenül csak a 65 év alatti személyek vehetnek részt, kerüljön felfüggesztésre, mert a szabály alkalmazása az egészségügyi alapellátás működését ellehetetleníti.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői rendkívüli bejelentése alapján a szórakozóhelyek, mozik bezárnak, a kávézók, éttermek, boltok pedig csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek ezalól a patikák és az élelmiszerboltok.

 • A szombathelyi önkormányzat kérése, hogy az engedélyezett nyitvatartási időben is lehetőleg csak az élelmiszerboltok, drogériák, bababoltok, állateledel-kereskedések, benzinkutak, posták és bankok tartsanak nyitva. Azt javasolja, amelyik vállalkozás teheti, online módon, házhozszállítással folytassa működését. Dr. Nemény András polgármester felelősségteljes döntést kér a szolgáltatóktól is a működésükkel kapcsolatban.
 • Az éttermek, kávézók, vendéglátó egységek üzemeltetőitől azt kéri az önkormányzat, hogy kezdjék megszervezni a házhozszállítást, vendégeket ne fogadjanak, ideiglenesen tartsanak zárva.

Általános kérés: mindenki tartsa be az előírt higiénés szabályokat (alapos kézmosás, szellőztetés stb.), kerülje az emberi kontaktusokat, ha a fertőzés tüneteit felfedezi magán, akkor TELEFONON hívja a háziorvosát (vagy ügyeletet), és kövesse az irányadó protokollt.

Szólj hozzá!

Egyeztetésre hívta a győri ellenzéki pártokat és civil szervezeteket a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület

„Eljött az ideje annak, hogy a civilek és a pártok egy asztal mellett ülve, személyesen is egyeztessenek” – áll a posztban.

Autót rongált, pofozkodott a szombathelyi nő

170 ezer forint kárt okozott a kocsiban.

Közel 100 millió forint lehet 2024-ben a parkolási bevétele a szombathelyi önkormányzatnak

Igaz a teljes költségvetést tekintve ez csak mogyoró, és nem is az árbevétel a fontos ebben az ágazatban.

Mínusz után plusz: jó éve van eddig a Győr Projekt Kft.-nek

Az év első felében zárva tartott uszodák miatt is jobban alakult a mérleg.

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6%-kal olcsóbbak lettek.

Fizetésemelést jelentett be a győri polgármester a GYHG-nál

18 százalékos fizetésemelés lesz januártól a kukás cégnél.

Szabó Szebasztián ezüstérmes 50 méter gyorson a rövidpályás úszó Eb-n

A győriek kiválósága ezzel a magyar küldöttség második érmét szerezte a romániai kontinensviadalon.

Szabadhegyen is járt a Mikulás

A „Szabadhegyi anyukák - Győr” Facebook-csoport szervezett Mikulás-ünnepséget a Jereváni útra.

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.