Óriási összeg hiányzik a kasszából: már 1219 milliárd forint a hiány

Bazsó Bálint 2020-10-01 14:45:00
Ez a GDP 5,3 százaléka.

Az előzetes adatok szerint a kormányzati szektor hiánya 986 milliárd forint, a GDP 9,1 százaléka volt a második negyedévben, ezzel az első féléves hiány 1219 milliárd forintra, a GDP 5,3 százalékára nőtt az első negyedévi 1,9 százalékról - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A második negyedévi egyenleg 1019 milliárd forinttal, 9,4 százalékponttal romlott az egy évvel korábbihoz képest, a féléves pedig 1378 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6,0 százalékponttal lett kedvezőtlenebb annál. A jelentős romlás a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak és az azok enyhítésére hozott intézkedések következménye. A számításhoz használt szezonálisan kiigazított GDP 7,8 százalékkal csökkent a második negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A bevételek 140 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal elmaradtak a tavalyi első féléviektől, a kiadások 1239 milliárd forinttal, 12,6 százalékkal nőttek.

A második negyedévben a bevételek 288 milliárd forinttal, 5,5 százalékkal csökkentek, a kiadások 730 milliárd forinttal, 14,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A bevételi oldalon a termelési  és importadók összege 5,5 százalékkal 118 milliárd forinttal maradtak el az egy évvel korábbiaktól, ezen belül az áfabevétel 64 milliárd forinttal - 5,8 százalékkal - csökkentek. A jövedelemadóból 3,6 százalékkal a társadalombiztosítási hozzájárulásokból 7,3 százalékkal, azaz 29 milliárd forinttal, illetve 105 milliárd forinttal kevesebb folyt be, mint a tavalyi második negyedévben.

A kiadások között az uniós programok megelőlegezését is magában foglaló úgynevezett egyéb kiadások nőttek a legjobban 393 milliárd forinttal, 45,0 százalékkal. A pénzbeni társadalmi juttatásokra 9,5 százalékkal, forintban 118 milliárddal többet fizetett ki az államháztartás, míg munkavállalói jövedelmekre 136 milliárd forinttal, 11,2 százalékkal nagyobb összeg terhelte az államkasszát. Az állami beruházások költsége beruházásokra gyakorlatilag az egy évvel korábbival megegyező összeget tett ki.

A kormányzati szektor féléves bevétele 9823 milliárd, kiadása 11 042 milliárd forint volt.  A legnagyobb összeggel, 111 milliárd forinttal, 4,0 százalékkal a társadalombiztosítási hozzájárulások csökkentek. A termelési adók 69 milliárd forinttal, 1,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, amelyen belül 38 milliárd forint, 1,8 százalék volt az áfabevétel visszaesése. A jövedelemadó-bevételek 19 milliárd forinttal, 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak. Az egyéb bevételek 62 milliárd forinttal, 3,9 százalékkal nőttek.

A kiadások 1239 milliárd forinttal, 12,6 százalékkal nőttek a tavalyi év első feléhez mérve. A kifizetett munkavállalói jövedelem 227 milliárd forinttal, 9,7 százalékkal, a pénzbeni társadalmi juttatások 209 milliárd forinttal, 8,5 százalékkal nőttek. A folyó termelőfelhasználás 136 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal, a kamatkiadások pedig 38 milliárd forinttal, 7,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 18 milliárd forinttal, 1,6 százalékkal csökkent. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.