Németh Zsolt: miért kell Sárvárra olyan főállású tanácsadó, akinek nehéz igazán érdemi feladatnak tekinteni a munkavégzését?

Fehér Buda 2020-12-20 15:39:40
A sárvári ellenzéki képviselő szerint a sárváriakat ezernyi ilyen és ehhez hasonló kérdés foglalkoztatja, a korrektség pedig azt diktálná, hogy hiteles legyen a tájékoztatás.

A 2020-as év Sárváron sem volt könnyű, a városlakók számára nem csak a koronavírus-járvány tette nehezen feledhetővé az évet, az elmúlt hónapok, sőt, napok során többször is felkavarodott az amúgy nyugalmas vasi kisváros élete. A rendkívüli hónapokról Németh Zsolttal, ellenzéki önkormányzati képviselővel beszélgettünk.

Nehéz év van mögöttünk, milyen volt a sárvári ellenzék számára az elmúlt 12 hónap?

A szinte már családi vállalkozásban sok tízmillió közpénzen működő sárvári és hozzá tartozó propaganda média mindent a legnagyobb rendben lát, és mutat be a városban. Ugyanakkor, az itt lakók hovatartozástól függetlenül egyre gyakrabban tesznek fel kérdéseket, és fogalmaznak meg észrevételeket, a propaganda és a város irányítása kapcsán. Nem könnyű az ellenzék helyzete, mert az emberek különböző vehemenciát várnak el. Azt szokták mondani, kinek a pap, kinek a papné. Valakinek a Szabó Lajos képviselő úr véleménye is sok, valakinek meg az enyém is kevés. 

De nézzük a jelenlegi helyzetet, amely foglalkoztatja az sárváriakat! Biztonság, külföldi munkavállalók, fizetések, megélhetés.

Azt kérdezik, hogy miképpen fordulhat elő gyújtogatás, miért nem lehet tisztességgel megfizetni a magyar munkavállalókat, miért szakad egyre jobban szét a társadalom, és hova jutunk a szegénység kapcsán?

Miért mindig csak ugyanazok kapnak, és gazdagodnak? Hogyan fordulhat elő, hogy szinte csak ugyanazok oszthatnak a milliókból, tescós utalványokat, az ellenzéki kontroll teljes kizárásával? Miért építenek olyan vendéglátót, ahol nincs az egységben WC a vendégek számára? És mi kerül egy 19 négyzetméteres WC-n 19 millió forintba? 

30 évig nem kellett kettő alpolgármester, akkor most mi szükség van rá? Miért kell a város költségvetését évi sok milliós tanácsadói kifizetéssel megterhelni egy ilyen pándémiás időszakban? Miért jön vissza a tanácsi rendszer, és vajon miképpen lehet ellene tenni? A város fejlődése vajon mostantól mindig csak a lojalitáson fog múlni, a kreativitás helyett? Miért vonnak meg bevételeket az önkormányzatoktól, és miért nem szól azon az oldalon ezért senki? Ha egy magyar vállalkozó nehéz helyzetbe kerül, kitől kap olyan segítséget, mint a fürdő? A város valóban a fekvőrendőrök városa lesz? Az átláthatóság kaphat-e nagyobb nyilvánosságot? A peremkerületek is fejlődhetnek, vagy az ott élők csak adójukkal járulhatnak hozzá a szétosztásokhoz? A város belső útjainak javítására milyen tervek vannak? A parkolás kérdésével foglalkoznak-e érdemben a városban, vagy csak szólamok léteznek? Az egészségügy kapcsán hogyan tudunk többet tenni a polgármesteri virágköszöntéseken túl az emberekért? A hivatali autók használatát hogyan ellenőrzik? És a járványkor miért engednek csoportosulást a posta téren? 

Ezer kérdés foglalkoztatja a városlakokat, és a korrektség azt diktálná, hogy hiteles legyen a tájékoztatás.

Hogyan élték meg a vasi kisvárosban a járványhelyzetet?

A pándémiás helyzetet elsősorban nem az önkormányzat, hanem a kormányzat kezelte. Természetesen az első blokkban és a második hullámban is voltak jó és szükségszerű döntések, de az mára egyértelműen kiderült, hogy gazdasági értelemben sem a kormányzat, sem az önkormányzat nem tudta, vagy nem kezelte igazán hatékonyan a problémát. Ezt egyértelmű magyarázza, hogy miért kerültek sok esetben nehéz, szomorú, esetleg ellehetetlenült helyzetbe akár az önkormányzati, vagy a magántulajdonban lévő vállalkozások. 

Az ellenzéki képviselők az elmúlt hetekben egyre több Facebook-posztban feszegetik a várost érintő közéleti kérdéseket. Miért pont ilyen formában nyitnak a sárváriak felé?

Sárváron az ellenzéknek sajnos szinte semmilyen médiamegjelenése nincsen. Muszáj megjegyezni, hogy korábban a sárvári médiákon keresztül engedtek bizonyos gondolatokat számunkra, de egy ponton túl megváltoztatták, elferdítették, és teljesen átírták az általunk mondottakat. Így annak, hogy mi kimondunk egy mondatot, és szinte az ellenkezőjét közöljék, már nem volt értelme.

 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Aztán a választások után teljesen megvonták tőlünk a bármilyen médiaszereplés lehetőségét. Sajnos nincs más eszközünk a nyilvánosságra, csak ezek a szűk csatornák, amelyeken keresztül úgy érezzük, hogy meg tudjuk szólítani a sárváriakat.

Beszéljünk ezeknek a posztoknak a tartalmáról! Újból előkerült például azoknak a tescós utalványoknak a kérdése, amelyeket a sárvári, kormánypárti képviselők oszthattak szét. Habár a kérdéssel kapcsolatban közérdekű adatigényléssel fordultunk a sárvári önkormányzathoz, a mai napig sok a kérdőjel.

Ez a probléma egy nagyon jelentős és kényes kérdés. Az, hogy szabályszerű-e azt nyilván ki kellene vizsgálni, de hogy teljesen etikátlan, azt ma már még a fideszes szavazók sem cáfolják. A kormánypárti képviselők éveken keresztül úgy osztogattak milliósszámra különböző egységenként utalványokat, hogy abból az ellenzéki szereplőket teljesen kizárták. Nem törődtek az esélyegyenlőséggel, és teljesen megmagyarázhatatlan módon, a rászorultság elvére való hivatkozással vitték az utalványokat bizonyos állampolgároknak. 

 

Valahogy pont csak a fideszes képviselők oszthattak szét 5,2 millió forintnyi ételutalványt Sárváron

Még áprilisban írtunk arról, hogy információink szerint több millió forintnyi tescós utalványt vásárolt be 2019 végén Sárvár az őszi, önkormányzati választások után. Ezzel önmagában nincs probléma, hiszen a polgármesternek joga van arra, hogy a költségvetésből elkülönítsen egy összeget arra, hogy abból a városban élő rászorulók segítséget kapjanak.

 

Amikor feltettük a kérdéseinket, hogy kik vittek, mennyit vittek, milyen elvek alapján vitték és osztották szét az utalványokat, és mindez hogyan történt, akkor erre érdemben semmilyen választ nem kaptunk, egyes cinikus megjegyzéseken túl. A konkrét problémák felvetésekor azonnal megindult az elterelés, és előjöttek olyan panelek, amely a hatalomról, gyűlöletről, rosszindulatról, konstruktivitás hiányáról esetenként Gyurcsányról, kommunistákról, Brüsszelről, vagy Sorosról szólnak. Nehéz értelmezni, hogy a sárvári tescós utalványokhoz mi köze van Gyurcsánynak, Sorosnak, Brüsszelnek, és még sorolhatnánk.

Ezekben a posztokban hozták nyilvánosságra azt is, hogy Gagyi Levente, Ágh Péter kabinetfőnöke lett a város főtanácsadója, amiért havonta 450 ezer forintot vesz fel, közpénzből. 

A 2019-es választásokat követően sajnos több olyan dolog is történt, amely nehezen magyarázható. Egyrészt teljességgel érthetetlen, hogy ha valaki elveszti a választást, már nem képviselő, és még nem alpolgármester, akkor milyen jogon oszthat tescós utalványt a városlakók egy részének. Miért kell két alpolgármester egy olyan városban, ahol lehet, hogy esetenként az egy is sok? 

 

Nem csak megyei képviselő és Ágh Péter kabinetfőnöke, de havi 450 ezer forintért tanácsot is ad a sárvári polgármesternek Gagyi Levente

A Mindenki Sárvárért Facebook-oldal tette közzé azokat a dokumentumokat, amiből kiderül, hogy Sárváron az önkormányzati választások után egy egy új munkakört hoztak létre a polgármesteri hivatalban: ez az önkormányzati főtanácsadó. A pozíciót 2019. december 1-től természetesen egy jól ismert helyi fideszes politikus, Gagyi Levente töltheti be, aki egyben Ágh Péter (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő munkatársa is.

 

És megérkezünk az igazi kérdéshez: miért kell olyan főállású tanácsadó, akinek a munkaköréből egyértelműen kiderült, hogy nehéz igazán érdemi feladatnak tekinteni az ő munkavégzését? Ezt valamilyen összekapcsolásnak hívják, de valójában csak a központi akarat érvényesül. Ezzel a témával kapcsolatban a városlakóknak kell kialakítani a saját véleményüket. 

Írtak arról a nyilvános mosdóról is, amely a Csónakázó-tó közelében nyílt. A mosdó ára viszont a kivitelezés során jelentősen megugrott, önök szerint ennek mi lehetett az oka?

Az egyértelműen tényszerű, hogy ma Sárváron 19 millió forintért lakást, esetenként házat is lehet vásárolni. A rendszer egyik lényege pontosan az, hogy az ellenzéki képviselők ne juthassanak teljeskörű információkhoz és esetleg csak sejtéseik lehessenek, amelyet meg majd megmagyaráznak azzal, hogy ezek az emberek úgysem látják jól és csak politikai haszonszerzésből mondják a magukét. Miközben a valóság pont ennek az ellenkezője. A közpénz elköltését igenis nyilvánosan a lehető legnagyobb gondossággal és legnagyobb körültekintés elvén szabad csak megtenni. Ezért vetődött fel, annak a kérdése, hogy vajon miként lehetett volna olcsóbban kialakítani a WC-t.

 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Az Önök Facebook-megosztásait meglepő módon a jelenlegi városvezetés nem kommentálja. Ugyanakkor egy portálon megjelent egy cikk, amelyben erősen kritizálják ezeket a posztokat. Ez jelzésértékű az Önök számára?

Egyértelműen látszik, hogy miként van összerakva a hatalom jelenlegi működése. Ha valaki felvállalta, hogy kimond bizonyos igazságokat, tenni próbál a nyilvánosságért, a sajtószabadságért, az átláthatóságért, a közpénzek szabályszerű felhasználásáért, és egyáltalán emberi sorsokért, akkor ezt az embert ma megbélyegzik. Fizetett trollokkat küldenek rá, legyurcsányozzák, brüsszelitának hívják, rosszindulatúként deklarálják, kommunistázzák, és minden negatívummal látják el. Az egyik legnagyobb probléma, pontosan emiatt alakult ki Magyarországon a közélet vonatkozásában, mert értelmes embereket félelemben tartanak. Ma már egyértelműen kimondható hogy a vélemény szabadságát megbélyegzéssel és gyűlölettel illetik.

Az elmúlt héten igencsak nagy port kavart a városban, amikor egy külföldről érkező vendégmunkás egy éjszaka alatt két kocsit is felgyújtott. Erről mi a véleménye?

Sajnos ez egy nagyon komplex kérdés. Az egyik oldalon valóban szükségszerű, hogy a városban megtelepedett külföldi multinacionális cégek működjenek, és jól működjenek. Ami ugyanakkor ennek kapcsán kérdéses, az az, hogy a külföldi munkavállalókra minden tekintetben szükség van-e? Ha valóban vannak pszichológiai tesztek és elbeszélgetések, akkor nehezen érthető az, hogy egy normális állampolgár képes olyan tettet végrehajtani, mint ez a gyújtogatás.

 

Egy részeg vendégmunkás gyújthatott fel két parkoló autót Sárváron

Egymástól távol gyulladt ki két autó rövid időn belül Sárváron. Feltehetőleg szándékos gyújtogatás történt - írja a 112Press. A lángoló gépkocsikhoz riasztották a tűzoltókat csütörtökön hajnalban. Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Ez egy nagyon jelentős probléma, és ezt a kérdést csak láncolatában szabad vizsgálni. Azt gondolom, hogy a jövőben minden szereplőnek sokkal körültekintőbbnek kell lenni és a gazdasági érdekeken túli komplexitást is figyelembe kell venni. Sárvár nyugalmát mindenféle szempontból meg kell őrizni!

A gyújtogatást követően egészen vehemens reakciókat is közzétettek a sárváriak az interneten. Ön szerint mi áll annak a hátterében, hogy a városlakók ilyen véleményeket osztottak meg?

A médiának, főleg a közmédiának, pont az lenne a szerepe, hogy hitelesen és nyilvánosan ütköztessen véleményeket. A rendszerváltás után kialakult egy kultúra, ahol különböző szereplők nyíltan és őszintén elmondhatták álláspontjaikat, majd a nép pedig eldönthette, hogy valójában kinek is és miben van igaza. 

 

Sajnos ez mára teljesen megváltozott, semmilyen véleményütköztetés nincsen. Központi döntések léteznek. Egyes emberek igazságai adják meg a zsinórmértéket, és ez bizonyos esetekben valóban szétfeszíti a megfelelő toleranciahatárt, az internet nyilvánosságában is. A sajtószabadság, a pluralizmus pontosan azért lenne szükségszerű, hogy az emberek véleménye minél színesebben és minél szélesebb körben, de szigorúan a jó szándék érdekében születhessen meg. 

Végezetül tekintsünk kicsit a jövőbe! Orbán Viktor tegnap bejelentette a gazdaságvédelmi akciótervének legfrissebb intézkedéseit, amelyből kiderült, felére csökkenti a kis-, és középvállalkozások valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adófizetését a kormány. Maga szerint mennyire fogja érinteni Sárvárt ez az intézkedés?

Konkrét számokat nyilván nem látunk, és egyelőre nem is láthatunk, de az biztos, hogy a városban is jelentősen át fog alakulni a bevétel és a kiadás struktúrája. Ehhez a kormányzati bejelentéshez azonnal hozzátették, hogy a 25 ezer fő alatti városok majd kompenzálással élhetnek és valamit kaphatnak vissza, vagy egyáltalán kaphatnak a közösből.

 

Felére csökkenti a kis-, és középvállalkozások valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adófizetését a kormány

4 új gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be Orbán Viktor. Miniszterelnök arról beszélt a Facebook-oldalán közzétett videóban, hogy június 1-ig, kitolják a hitel törlesztési moratóriumot. Ez automatikusan meghosszabbodik, intéznivalója csak annak lesz, aki a moratórium ellenére fizetni szeretné a hitelét. A járvány miatt ideiglenesen bezárt vállalkozásokban decemberben és januárban is járulékfizetési könnyebbséggel segíti.

 

Ugyanakkor ennek a dolognak sajnos nagyon komplex és többes hatása van. Az első, hogy az önkormányzatok egy részét biztosan nehéz helyzetbe hozza, esetenként akár el is lehetetleníti. Emellett a rászorult vállalkozásoknak nem feltétlenül ad érdemi megoldást a problémájukra. Az önkormányzatnak át kell gondolni a kiadási struktúráját, és ma még ugyan nem látható, de félő, hogy a kötelező feladatok színvonala is sérülhet ezen döntés kapcsán. Rövidesen költségvetés elfogadás lesz, amikor ki fog derülni egészen pontosan az, hogy a mostani döntés 2021 január elsejétől miképpen befolyásolja a 2022-őt, és az azt követő éveket Sárváron.

Előtte azonban még az ünnepi időszak következik, ezért áldott, nyugodalmas, békés karácsonyi ünnepeket, és sikerekben gazdag boldog újesztendőt szeretnék kívánni a sárváriaknak! Én a következőkben is minden városlakó érdekében és Sárvár további töretlen fejlődése szempontjából aggódással figyelem a folyamatokat és jó szándékkal végzem a feladataimat. Továbbra is, és hosszú távon számíthatnak rám a sárváriak. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.