Nemény: Nem szeretnénk azt ösztönözni, hogy még több vendégmunkás jöjjön Szombathelyre!

BZ
2019. szeptember 11. szerda, 11:39
Vendégmunkásszálló helyett fiatalok lakásproblémáját segítenék a belvárosi épülettel.

A Széll Kálmán utca 24. előtt tartott sajtótájékoztatót az Éljen Szombathely polgármesterjelöltje, Nemény András. Azért pont ide hívta össze az újságírókat, mert az egykori NAV-épület ma a szombathelyi önkormányzat tulajdonában áll, a helyére pedig a jelenlegi városvezetés vendégmunkás-szállót tervezett építeni.

 

 

Ezt a Neményék vezette új ellenzéki többség leszavazta a legutolsó közgyűlésen, ezzel megakadályozta, hogy a szombathelyiek megkérdezése nélkül vendégmunkásokat költöztessenek a belvárosi társasházak közé.

 

Nemény András elmondta, Szombathely gazdaságában az országoshoz hasonlóan az autóipari cégek dominálnak. A korábbi tapasztalatok alapján ha Németországban visszaesik az autóipar, az a vasi megyeszékhelyen is érezteti hatását.

 

 

Szombathelyen most a pillanatnyilag tapasztalható munkaerőhiány miatt viszont rengeteg vendégmunkást foglalkoztatnak.

 

Ők legtöbbször Ukrajnából, vagy más keleti országból jönnek, akik hónapokon keresztül a városban tartózkodnak, mesze a családjuktól, akár az itteni dolgozók béréhez képest kevesebb pénzért is elvállallják ugyanazt a munkát.

 

"Nem szeretnénk azt ösztönözni, hogy még több vendégmunkás jöjjön Szombathelyre" - jelentette ki Nemény,

 

majd kitért a problémákról is.

 

A kampány során az Éljen Szombathely képviselői többször végigjárják a körzeteiket, ezalatt tapasztalták a helyiek panaszait. Kezelhetetlen állapotokról számoltak be nekik azok a lakók, akik olyan helyen laknak, ahol már most nagy számban laknak ukrán vendégmunkások.

 

"Köztisztasági és közbiztonsági problémát okoznak rendszeresen" - mondta Nemény, majd hozzátette: "Nemcsak, megakadályoztuk az itteni vendégmunkás-szálló megépítését, de a jövőben komoly ellenőrzést akarunk végeztetni."

 

 

Végül újra kitért magára az épületre: városi tulajdonban van, lakóépületeket terveznének inkább a helyére.

 

"A lakossággal közösen döntjük majd el, az alapján, hogy pontosan mit szeretnének a környékre" - mondta.

 

Lehetőleg fiatal házasok, pályakezdők első lakáshoz jutását segítenék, akár értékesíthető, akár bérlakások formájában.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás