Nem utasíthatják ki a karantén megszegésével meggyanúsított iráni diákokat

ugytudjuk.hu 2020-05-21 17:10:00

Forrás: TASZ

Nem követtek el bűncselekményt azok a TASZ által képviselt iráni gyógyszerészhallgatók, akiket azzal gyanúsítottak, hogy megszegték a koronavírus-gyanú miatti járványügyi zárlatot, mégis az ellenük indított büntetőeljárásra hivatkozva utasítaná ki egyiküket az idegenrendészeti hatóság Magyarországról. A kiutasítási határozat ellen közigazgatási pert indított a Társaság a Szabadságjogokért.

A két iráni lány tíz éve él Magyarországon, középiskolába is hazánkban jártak. Jelenleg a Semmelweis Egyetemen tanulnak. Március 6-án kellett karanténba vonulniuk, mert kapcsolatban álltak két iráni orvoshallgatóval, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést. A TASZ ügyfelei később negatív teszttel hagyták el a karantén helyszínéül kijelölt kórházat, de utóbb büntetőeljárás indult mindkettejük ellen azzal egy időben, hogy a kormány a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltéssel összhangban iráni orvos- és gyógyszerészhallgatókat tett meg bűnbaknak a járvány terjesztéséért.

A rendőrség azzal gyanúsította meg őket, hogy március 7-én este a számukra kijelölt kórtermet elhagyták, oda az ápolók felszólítása ellenére sem tértek vissza, ezzel pedig járványügyi szabályszegés vétségét követték el. A két lány képviseletében a gyanúsítás ellen is panasszal élt a Társaság a Szabadságjogokért, annak megalapozatlansága miatt.

Egyrészt a rendőrség semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy a Társaság ügyfelei indokolatlanul elhagyták volna a kórtermet és azt sem fejtette ki, hogy ki és mikor utasította őket a visszatérésre. Másrészt a gyanúsítás azon alapult, hogy megsértették a járványügyi zárlatot elrendelő határozatot, ezt azonban csak magyar nyelven közölték velük, ami nem szabályszerű, azt úgy kell tekinteni, mintha nem is közölték volna. Ráadásul a határozatban nincs szó kórteremről, csak a kórházi részleg elhagyását tiltotta meg, amit két hétig nem is hagytak el.

A diákok azt állítják, hogy mindössze kétszer hagyták el a kórtermet, egyszer akkor, amikor erre a nővértől utasítást kaptak, mert az idegenrendészeti hatóság munkatársa tájékoztatót tartott a folyosón a kórházban lévő külföldieknek, másodszor pedig akkor, amikor másik kórterembe helyezték át őket.

Az ügyészség május 20-i határozatával megszüntette a büntetőeljárást azon az alapon, hogy a május 7-től hatályos 81/2020 (IV. 1.) Kormány rendelet szerint nem bűncselekmény, hanem szabálysértés, ha valaki megszegi a koronavírus-fertőzés, vagy annak gyanúja miatt elrendelt járványügyi zárlat szabályait, a Büntető törvénykönyv értelmében pedig a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő szabályt kell alkalmazni.

Az idegenrendészeti hatóság viszont már április 24-i határozatával kiutasította az egyik iráni lányt az országból és három évi beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el vele szemben bűncselekmény elkövetésének gyanújára alapozva. Ám azután, hogy a büntetőeljárást megszüntették, ez a gyanú már nem állhat fenn. A jogszabálysértésektől hemzsegő kiutasítási határozattal szemben keresetet adott be a TASZ a Fővárosi Törvényszékre, amit a napokban fognak elbírálni.

Az iráni ikerpárt az eljárásban dr. Nehéz-Posony Kata és dr. Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédjei képviselték.

„Nyilvánvaló, hogy az ügyfeleinkkel szemben teljesen megalapozatlanul indult büntetőeljárás. Emiatt az idegenrendészeti eljárás során is visszaélésszerű jogalkalmazás történt. A bíróságnak meg kell semmisíteni a kiutasító határozatot, mert az ügyészség által deklaráltan nem történt bűncselekmény” – mondta az ügyről Hüttl Tivadar.

 

Címlapkép: Pixabay

Szólj hozzá!

Müller Cecília: Időpontra menjünk az orvoshoz, így nem kell majd sorban állnunk

Az országos tisztifőorvos azt mondja, ha időben érkezünk, nem fogunk más betegekkel találkozni.

Visszatér az élőzene a vidéki vendéglátóhelyeken

Munkát és megélhetést biztosít a rendelkezés.

Mégsem lesznek boomerek

Már nem szülnek annyit a magyarok.

Egymilliárd eurós támogatási csomagra pályázhatnak az osztrák települések

Nálunk elvonják a pénzt a védekező önkormányzatoktól, pár kilométerrel nyugatabbra viszont segíti újraindulásukat a kormányuk.

Elhunyt Jimmy Cobb amerikai dzsesszdobos

A zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.

A Magyar Orvosi Kamara kőkeményen nekiment Kásler Miklósnak

Visszautasítják a miniszter szavait, amelyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit.

Tilos a koronavírusról beszélgetni egy ausztrál gyorsétteremben

Pár soros felhívással kéri a személyzet a vendégeket, hogy legalább kebabozás közben ne beszélgessenek a vírusról.

Vas megyében továbbra is 17 fő az ismert fertőzöttek száma

Reggelre 3771 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma országosan, és elhunyt 8 idős krónikus beteg.

Lángolt egy melléképület Győrben

Egy lakóház is veszélyben volt, hegesztőpalackokat hoztak ki az égő ingatlanból.

Szél, eső, gomolyfelhő lesz ma jellemző

Ez egy ilyen hétnek ígérkezik.

Oszlopnak hajtott egy autó Győrben

A Jereváni úton volt szükség a tűzoltók beavatkozására.

Kétarcú kiscica jött világra az amerikai Oregonban

Hirtelen lett internetsztár a furcsa jövevény, de néhány naposan elhunyt.

Megszületett Eliza, Hunor és Zselyke

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Forronganak a britek, koronavírusos tünetekkel járhatta be az országot a miniszterelnök tanácsadója

Ráadásul pont a tanácsadó segítségével születtek meg azok az óvintézkedések, amelyek mentén kidolgozták a kijárási korlátozásokat.

Emelik a díjakat a bankok

Bár ezt ők "pontosításnak" nevezik.

Meghalt az X-Faktor egykori énekese

Halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok.

Valami nagyon nincs rendben a tűzvédelemmel ezen a vasútállomáson

Nem biztos, hogy egy tűzcsapszekrénynek így kéne kinéznie.

van még itt cikk a témában:

Mutatjuk a múzeumok karanténpályázatának győzteseit

Szakmai zsűri bírálta a tehetséges fiatalok alkotásait.

Tilos a koronavírusról beszélgetni egy ausztrál gyorsétteremben

Pár soros felhívással kéri a személyzet a vendégeket, hogy legalább kebabozás közben ne beszélgessenek a vírusról.

Vas megyében továbbra is 17 fő az ismert fertőzöttek száma

Reggelre 3771 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma országosan, és elhunyt 8 idős krónikus beteg.