Nem utasíthatják ki a karantén megszegésével meggyanúsított iráni diákokat

ugytudjuk.hu 2020-05-21 17:10:00

Forrás: TASZ

Nem követtek el bűncselekményt azok a TASZ által képviselt iráni gyógyszerészhallgatók, akiket azzal gyanúsítottak, hogy megszegték a koronavírus-gyanú miatti járványügyi zárlatot, mégis az ellenük indított büntetőeljárásra hivatkozva utasítaná ki egyiküket az idegenrendészeti hatóság Magyarországról. A kiutasítási határozat ellen közigazgatási pert indított a Társaság a Szabadságjogokért.

A két iráni lány tíz éve él Magyarországon, középiskolába is hazánkban jártak. Jelenleg a Semmelweis Egyetemen tanulnak. Március 6-án kellett karanténba vonulniuk, mert kapcsolatban álltak két iráni orvoshallgatóval, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést. A TASZ ügyfelei később negatív teszttel hagyták el a karantén helyszínéül kijelölt kórházat, de utóbb büntetőeljárás indult mindkettejük ellen azzal egy időben, hogy a kormány a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltéssel összhangban iráni orvos- és gyógyszerészhallgatókat tett meg bűnbaknak a járvány terjesztéséért.

A rendőrség azzal gyanúsította meg őket, hogy március 7-én este a számukra kijelölt kórtermet elhagyták, oda az ápolók felszólítása ellenére sem tértek vissza, ezzel pedig járványügyi szabályszegés vétségét követték el. A két lány képviseletében a gyanúsítás ellen is panasszal élt a Társaság a Szabadságjogokért, annak megalapozatlansága miatt.

Egyrészt a rendőrség semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy a Társaság ügyfelei indokolatlanul elhagyták volna a kórtermet és azt sem fejtette ki, hogy ki és mikor utasította őket a visszatérésre. Másrészt a gyanúsítás azon alapult, hogy megsértették a járványügyi zárlatot elrendelő határozatot, ezt azonban csak magyar nyelven közölték velük, ami nem szabályszerű, azt úgy kell tekinteni, mintha nem is közölték volna. Ráadásul a határozatban nincs szó kórteremről, csak a kórházi részleg elhagyását tiltotta meg, amit két hétig nem is hagytak el.

A diákok azt állítják, hogy mindössze kétszer hagyták el a kórtermet, egyszer akkor, amikor erre a nővértől utasítást kaptak, mert az idegenrendészeti hatóság munkatársa tájékoztatót tartott a folyosón a kórházban lévő külföldieknek, másodszor pedig akkor, amikor másik kórterembe helyezték át őket.

Az ügyészség május 20-i határozatával megszüntette a büntetőeljárást azon az alapon, hogy a május 7-től hatályos 81/2020 (IV. 1.) Kormány rendelet szerint nem bűncselekmény, hanem szabálysértés, ha valaki megszegi a koronavírus-fertőzés, vagy annak gyanúja miatt elrendelt járványügyi zárlat szabályait, a Büntető törvénykönyv értelmében pedig a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő szabályt kell alkalmazni.

Az idegenrendészeti hatóság viszont már április 24-i határozatával kiutasította az egyik iráni lányt az országból és három évi beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el vele szemben bűncselekmény elkövetésének gyanújára alapozva. Ám azután, hogy a büntetőeljárást megszüntették, ez a gyanú már nem állhat fenn. A jogszabálysértésektől hemzsegő kiutasítási határozattal szemben keresetet adott be a TASZ a Fővárosi Törvényszékre, amit a napokban fognak elbírálni.

Az iráni ikerpárt az eljárásban dr. Nehéz-Posony Kata és dr. Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédjei képviselték.

„Nyilvánvaló, hogy az ügyfeleinkkel szemben teljesen megalapozatlanul indult büntetőeljárás. Emiatt az idegenrendészeti eljárás során is visszaélésszerű jogalkalmazás történt. A bíróságnak meg kell semmisíteni a kiutasító határozatot, mert az ügyészség által deklaráltan nem történt bűncselekmény” – mondta az ügyről Hüttl Tivadar.

 

Címlapkép: Pixabay

Szólj hozzá!

Kifejezetten nőkre szabott segítséget fog adni az osztrák állam a jövőben

Egy nap alatt több, mint száz új koronavírus fertőzöttet találtak Ausztriában.

Normál menetrend szerint, szeptember 1-jén hagyományosan tervezik kezdeni a tanévet

Persze az Operatív Törzs folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet és szükség esetén további intézkedésekről döntenek.

Ha minden jól megy, ma este megcsappan a sárvári szúnyogállomány

Viszont ha elveri az eső, akkor a hét egy más napján végzik el a gyérítést.

Óriási elismerés! A szombathelyi Halász Bence lett július legjobbja az Európai Atlétikai Szövetségnél

A 23 éves kalapácsvető épp az előző hétvégén nyerte egyéni csúccsal az országos bajnokságot.

Hosszúperesztegen és Uraiújfalunál is árokba borult egy-egy gépjármű

Mindkét helyszínen csak félpályán haladhat a forgalom a mentés miatt.

Nem járnak a vonatok Ják-Balogunyom és Egyházasrádóc között

A felsővezetékkel van baj, a vasúttársaság intéz pótlóbuszokat.

Új fedett piac épül Körmenden, 400 millióba kerül

Kulturáltabb körülmények között lehet majd vásárolni a jövőben.

Fertőtlenítik a szombathelyi Zanati úti aluljárót

Közfoglalkoztatottak végzik el a teljes takarítást.

Jön a vihar, felhőszakadásra kell számítani

Lehűlhetnek a kemencévé felizzott otthonok.

Gordon Ramsay: Hosszú az út a vadontól a tányérig

A sztárséf ismét Föld körüli útra indul, hogy ihletet és inspirációt nyerjen a világ legizgalmasabb konyháiból.

Pályakarbantartás miatt pótlóbuszok járnak Szombathely és Zalaszentiván között

A  GYSEV tájékoztatása szerint augusztus 25-től szeptember 15-ig Szombathely - Zalaszentiván állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek a vágányzári menetrend szerint.

Kevesebb üdítőt ittunk az év első felében, mint máskor

Nem fogytak nagyon az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és a jegesteák.

Meghaladta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Három országban is kétmillió felett a fertőzések száma.

van még itt cikk a témában:

Kifejezetten nőkre szabott segítséget fog adni az osztrák állam a jövőben

Egy nap alatt több, mint száz új koronavírus fertőzöttet találtak Ausztriában.

Normál menetrend szerint, szeptember 1-jén hagyományosan tervezik kezdeni a tanévet

Persze az Operatív Törzs folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet és szükség esetén további intézkedésekről döntenek.

Koronavírusos a szombathelyi Ivy egyik munkatársa

Több, mint 100 dolgozón végeztek ma tesztet.