Szívszorító fotóriport a szombathelyi Kresz-parkról

VPP 2018-09-30 09:34:00
Körbejártuk a város egyik legszebb parkját és elszomorodtunk.

Már sok-sok éve hallgatjuk a szebbnél-szebb ígéreteket a szombathelyi Puskin park (közismertebb nevén Kresz-park) felújításával kapcsolatban, de valahogy sosem történik semmi, az üres szavak elszállnak a széllel, a város egyik legszebb parkja pedig csak rohad tovább, lassan az enyészeté lesz.

A Víztorony egyre rosszabb állapotban van, penészesednek a falak, potyog a vakolat, ki vannak törve az ablakok. Szomorú, elhanyagolt gólemként mered az égbe a monumentális épület.

Mellette egyik oldalon a gyerekeknek szánt bicikli és kisgokart kölcsönző, melynek épületéről első ránézésre simán azt mondaná az erre tévedt vándor, hogy évek óta elhagyatott az épület, pedig a mai napig működik. A vakolat minden oldalról potyog, az épület tele van firkálva, az ajtaját eszi a rozsda, az oldalát nyilvános vécének használják az arra tévedő részeges alakok.

A Kresz-park pályája telis-tele vannak repedésekkel, kátyúkkal, a fák gyökerei néhol teljesen felnyomják az aszfaltot. A gyerekeknek szánt utacskák balesetveszélyesek. Nem kicsit, nagyon.


 

A torony mások oldalán lévő játszótérhez - már ha nevezhetjük annak - évtizedek óta nem nyúltak, ugyanúgy néz ki, mint 30 éve, csak azóta szanaszét rozsdásodott. Új játékokra nem futotta (legalábbis gyerekkorom óta biztosan nem). Van két sima és két kakashinta, egy rozsdás, meggörbült mászóka, egy homokozó, amit macskaalomnak és kutyavécének használnak, a kerete pedig teljesen szét van rohadva plusz egy darab szétgraffitizett betonfal, amit egykor labdázó-falnak használhattak talán.

A parkban lévő négy darab pad és három darab kuka körül szó szerint tornyosul a szemét, a törött piásüvegek és a cigarettacsikkek szerves részét képezik a főként kisgyerekek által használt parknak a többi koszról nem is beszélve.

Végezetül nézzük meg a ledurvább “jelenséget”, a három éve szénné égett kaszinó épületét, ami kísértetházként díszíti a parkot, ráadásul életveszélyes is. Ennek ellenére évek óta nem tesz senki semmit, nem bontják el, néha egy szalagot körbehúznak, amit 10 perc alatt elfúj a szél, a kamaszok pedig azzal szórakoznak, hogy felmásznak a tetőre, amely bármelyik pillanatban beszakadhat. A kaszinóban és előtte üvegszilánkok, sörösdobozok és szemét tömkelege.  Az épületet sokan kábítószerezésre és piálásra használják, ahogy az az ott lévő nyomokból is jól látszik. A hajléktalanok is a szénné égett gerendák és törmelék közt húzzák meg magukat.

Ebben a parkban játszanak és bicikliznek gyerekeink.

Ígéret szép szó…


Legutóbb a park közepén álló Víztorony felújításáról dr. Hende Csaba, országgyűlési képviselő az áprilisi választás előtt még látványterveket is feltett Facebook-oldalára. Volt szó galériáról, kiállításról, teraszról, kávézóról és mindenféle csudálatos dologról. Az egész felújítást ráadásul a csúf, gonosz EU pénzéből fedeznék, akik felháborító módon mintegy 3 milliárd forintot küldtek városfejlesztésre. Ebből a Kresz-parkra 500 millió forintot szánnának. Az erről szóló szerződést 2017 októberében írta még alá Puskás Tivadar polgármester. Arról viszont semmilyen infót nem közöltek, hogy mikorra várhatjuk a nagy megújulást.

Na de most jön a csavar. Ahogy azt mi is megírtuk, a kormány ugye most gondolt egyet és visszakéri a városoktól azt a rengeteg EU-s támogatást amit választás előtt szétosztogatott, így a sok település közt Szombathelyen is veszélybe kerültek a korábban beígért fejlesztések. Ez érintheti többek közt a Kresz-parkot is.

Megkerestük az ügyben az illetékeseket, de egyelőre semmi reakciót nem kaptunk arról, megvalósul-e a felújítás vagy sem és ha igen, pontosan mikor. Amint megkapjuk a kérdéseinkre a választ, cikkünket azonnal frissíteni fogjuk.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.