Négy halálos áldozata van a Trump-tüntetők ostromának

Székely Zoárd 2021-01-07 09:26:00
Vannak, akik az elnök elmozdítását követelik.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szerdán Donald Trump elnök hívei megrohamozták az Egyesült Államok törvényhozásának épületét, a Capitoliumot, miközben odabenn az elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott.

Breaking: Trump-hívő tüntetők törtek be az amerikai törvényhozás épületébe!

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi: Donald Trump-párti tüntetők magyar idő szerint negyed kilenckor összecsaptak a rendőrökkel és betörtek a washingtoni Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe. A kongresszus két házának együttes ülésén éppen a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott, megkezdve a demokrata Joe Biden győzelmével zárult elnökválasztás végeredményének szentesítését.

A tüntetők bejutottak az épületbe, sőt, a szenátus üléstermébe is, ezért az ülést fel kellett függeszteni, az alelnököt, Mike Pence-t pedig biztonságos helyre szállítani, ahogy az elektorok szavazatait is. A zavargók a demokrata házelnök, Nancy Pelosi és mások irodájába is betörtek.

A rendőrök fegyverrel védték az épületet, eközben lőhettek mellbe egy nőt, aki a Washington Post forrásai szerint belehalt sérülésébe. A halálesetet a rendőrség is megerősítette később, hozzátéve három másik haláleset történt, ennek körülményeit még vizsgálják.

Fotó: MTI/EPA

Ottani idő szerint éjfél előtt nem sokkal Washington polgármestere, Muriel Bowser és a rendőrkapitány, Robert Contee sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondták, hogy a nő egy csoport tagja volt, akik be akartak erőszakkal törni a még ülésező képviselőterembe.

A BBC szerint a zavargások közvetlen halálos áldozataként megjelölt nő korábban az Egyesült Államok légi erejénél szolgált. A sajtó úgy tudja, az áldozat neve Ashli Babbitt: hivatalosan még nem azonosították, de családja megerősítette, hogy a korábban is aktívan Trump mellett kiálló nőről van szó, aki kórházba szállítása közben halt bele sérüléseibe.

A zavargások során legalább 52 embert letartóztattak, közülük 47-et a kijárási tilalom megszegése miatt, valamint több fegyvert is lefoglaltak a hatóságok.

Az elnökhöz közel álló republikánus források úgy nyilatkoztak a CNN-nek, hogy

„Trump az eszét vesztette."

A Fehér Ház több tanácsadója is könyörgött az elnöknek, hogy szólaljon fel minél előbb és vesse be a Nemzeti Gárdát, amit szívesen megtesz ennél kevésbé kockázatos estekben is, most mégis eleinte húzódozott tőle.

Fotó: MTI/EPA

Felszólalt az ügyben az előző republikánus elnök, George W. Bush is, aki a sajtóhoz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott:

„banánköztársaságokban szokták ilyen módon megkérdőjelezni a választás eredményét."

Pelosi, a Képviselőház elnöke este nyolckor (magyar idő szerint hajnali kettőkor) jelentette be, hogy visszatérnek az elektori szavazatok számlálásához, mert a támadás

„nem tarthatja őket távol attól a felelősségtől, hogy Joe Biden megválasztását érvényesítsék."

Ekkor már addig az ellenálló republikánus törvényhozó is bejelentette, mégsem kérdőjelezi meg Joe Biden győzelmét.

A washingtoni főügyész, Karl Racine és a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata tagjai azt kérték az alelnöktől,

a 25. alkotmány-kiegészítés értelmében kezdeményezze Trump eltávolítását az elnöki hivatalból.

Állítólag több republikánus képviselő is arról diskurált, hogy ezek után az elnököt impeachmenttel el kell távolítani, még Biden január 20-i beiktatása előtt a tisztségéből.

„Akik ma pusztítást végeztek a Capitoliumban, azok nem nyertek. Az erőszak soha nem nyerhet. A szabadság győz. Ez még mindig a nép háza. Amint újra összeülünk ebben a teremben, a világ ismét tanúja lesz demokráciánk rugalmasságának és erejének."

– nyilatkozta Pence.

 

Fotó: MTI/EPA

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.