A szombathelyi Momentum Czeglédy Csaba nélkül indulna neki az önkormányzati választásoknak

ugytudjuk.hu 2019-04-27 10:41:00
A párt helyi elnöke azt mondja félő, hogy a Haladás Sportkomplexum az olimpiai létesítményekhez hasonlóan kihasználatlanul az enyészeté lesz.

Egyre erősödik a Momentum Mozgalom, Magyarország legfiatalabb pártja. A közvélemény kutatások szerint, ha most tartanák a parlamenti választásokat, akkor a párt simán bejutna az országgyűlésbe. Szombathelyen is komolyan számolnak velük, hiszen az Éljen Szombathely koordinálásával a Momentum is részese az ellenzéki összefogásnak. A párt szombathelyi szervezetének elnökével, Nagy Donáttal beszélgettünk.

Mikor kezdtél a Momentumban dolgozni?


Nem vagyok ős-momentumos, de nagyon sokakhoz hasonlóan én is akkor csatlakoztam, amikor az olimpia megrendezése miatt gyűjtöttek aláírást Budapesten. Megtetszett, hogy van egy olyan szervezet, ami az egyértelmű szétlopás ellen képes kézzel fogható dolgot tenni. Amúgy azóta is sokszor hallom az utcán, hogy mi elloptuk az olimpiát; pedig a Momentum azért gyűjtötte az aláírásokat, hogy a kérdésben legyen népszavazás tartva. Az olimpiai pályázat visszavonásáért – az emberek megkérdezése nélkül – egyedül a Fideszt lehet „okolni”.


Pedig az nem is egy országos ügy volt, igaz?


Papírforma szerint az egy budapesti esemény lett volna, de úgy gondolom, ha megkezdtük volna az erre való felkészülést, és ide öntöttük volna százával a milliárdokat, azt az egész ország megsínylette volna. Nem beszélve a következményekről; szinte bárhol szétnézünk a világban, az eseményre felhúzott létesítmények abszolút fenntarthatatlanok, és az enyészeté lesznek.


Ez várhat a Haladás Sportkomplexumra  is?

Talán. Puskás Tivadar polgármester a megnyitón azt mondta, hogy a város a sportkomplexumot ingyen kapta. Mintha az „országos közpénzt” nem ugyanúgy mi dobnánk össze. Már akkor látszott, hogy hatalmas kihívás lesz Szombathely számára a fenntartás, és manapság sem látni nagy előrelépést. Egyszerűen túl drága, túl nagy luxus! Ha otthon a családom a mindennapokkal küzd, és hónapról-hónapra él, akkor én sem állnék neki mondjuk jakuzzit építtetni. Ez ilyen egyszerű.


Egyébként, mikor már látszott, hogy Hende Csaba ígérete ellenére nem lesz olcsóbb a sportkomplexum fenntartása, mint a régi stadioné, mi megkértük, hogy egyévi jövedelmét ajánlja fel az üzemeltetésre.


Reagált rá?


Nem, pedig ez még a „Hende terv”-es akciónk előtt volt.


Az Európai Parlamenti kampányotokban ki is hangsúlyozzátok, hogy talán nem a miniszterelnök hobbija a legjobb befektetés. Ti mire költenétek több pénzt?


Igen, mi úgy gondoljuk, hogy mind az EU-s, mind a magyar költségvetésből rettenetesen sok pénz megy konkrétan az Orbán családnak, és szűk baráti körének. Minden alkalmat kihasználnak, hogy kutya-wellnesközpont vagy síksági kilátó építése címén felvegyék a zsíros összegeket. Mi ehelyett azt mondjuk, hogy például az EU-s forrásokat fordítsuk csak kórházakra, iskolákra, munkahelyekre.


Mit gondolsz, sikerül a Momentumnak kikerülni az Európai Parlamentbe, hogy befolyásolhassa ezeket?


Abszolút bizakodó vagyok, a közvéleménykutatások rendre 6 % körülire mérnek minket, ami azt jelenti, hogy Cseh Katalin biztosan kijut. Bár én akkor lennék teljesen elégedett, ha a listánkon második helyen álló Donáth Anna is tudna minket képviselni az EP-ben. Szerencsére sok lelkes aktivistánk van, és folyamatosan jelen vagyunk az utcákon, így sok emberhez tudjuk eljuttatni üzenetünket.


Beszéljünk most a helyi szövetségről, amit az Éljen Szombathely! Egyesülettel kötöttetek. Mi volt ennek az apropója?


Az első egyeztetéseket tavaly nyáron tartottuk meg, amikor is Czeglédy Csaba körzetére kiírták az időközi választást. Nekünk ott helyben nem volt erős jelöltünk, viszont az Éljen Szombathely! Egyesület el akarta indítani László Győzőt, akit nekünk is bemutattak. Itt kezdődött valójában a közös munka, hiszen Győzőben egy olyan indulóra leltünk, aki a Momentum értékeit is képviselni tudja. Így vált Győző a többi ellenzéki párttal együtt a Momentum helyi képviselőjelöltjévé is. Nem hiszem, hogy nála jobb választás szóba jöhetett a körzet számára. Őszintén remélem, hogy idén ősszel is minimum annyian fognak rá szavazni, mint tavaly.


Ezek szerint azóta is megmaradt a jó munkakapcsolat?


Én nem is munkakapcsolatnak hívnám, annál ez sokkal több lett az elmúlt időszakban. Ő mindamellett, hogy egy nagyon jó képviselő, nagyon jó embernek is tartom. Azóta több programon is részt vettünk vele közösen, akár a politikai tartalmakon túl is. Továbbra is mindenben számíthat ránk!


És hogyan tovább?


Januárban megtörtént a bejelentés, hogy az ellenzéki szövetség minden körzetben egy jelöltet állít fel a Fidesszel szemben. Nagyon fontos megértenünk, hogy az ipari mértékű lopást, és a Goebbelsi-i propaganda által az ország tudatos elbutítását csak akkor tudjuk megfékezni, ha leváltjuk azt a Fideszt, aki a saját népét is feláldozta, pusztán azért, hogy a saját országának anyagi javait megszerezhesse. Hihetetlen volt a téli tüntetéseken egymás mellett látni a DK-s és a jobbikos, vagy az erdélyi és a cigány zászlót. Az emberek egyre több helyen belátták, hogy Magyarország érdekében egyszerűen muszáj megállítani a lopást, mert mi magyarok csak így vészelhetjük át a közeljövő globális kihívásait! Ebben voltunk mi vasiak az élvonalban, és így vált úgymond egy mintavárossá Szombathely az ellenzék számára.


És mi lesz utána?


Nemsokára EP-választás, ősszel pedig az önkormányzati választások. Mindent meg kell tenni, hogy a Fidesz teljhatalmát megszüntessük. Én személy szerint a propagandát látom a legnagyobb problémának. Az egyszerű ember reggel felkel, elolvassa a Vas Népét, napközben hallgatja a Kossuth Rádiót, este pedig megnézi a Híradót az M1-en – hiszen az a „hivatalos adó”. Három helyről, folyamatosan, egész nap azt hallja, hogy migráns, Brüsszel, Soros. Évek óta ez megy, méregdrága plakátokkal kiegészülve. És a sok álhírrel sajnos egy idő után már könnyű eltávolodni a valóságtól. Pedig az újságírás a hatalom ellenőrzésére való, nem pedig a kiszolgálására. Ha egyszer eljut az emberekhez a valóság, akkor magától fog összeomlani a NER, a Fidesz szipolyozó rendszere.


Nem pont erre gondoltam, Czeglédy.

Bár az EP-választás aktualitásánál tartottam, de akkor vissza, pontosabban előrelépek az önkormányzati választásokhoz. Mi úgy vagyunk vele és, most a vasi Momentum nevében beszélek, hogy tartjuk magunkat az eredeti megegyezéshez, ebben pedig Czeglédy Csaba nem szerepel. Éppen tegnapi hír, hogy felfüggesztették a büntetőeljárását, mert mentelmi jogot kapott azzal, hogy a DK EP-listájára felkerült. De a bíróság máris kezdeményezte a mentelmi jog felfüggesztését, és az eljárás folytatását. Nem szeretnénk, hogy az önkormányzati választás kampányának fókusza ilyen és hasonló ügyek miatt eltolódna. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.