A szombathelyi Momentum Czeglédy Csaba nélkül indulna neki az önkormányzati választásoknak

ugytudjuk.hu 2019-04-27 10:41:00
A párt helyi elnöke azt mondja félő, hogy a Haladás Sportkomplexum az olimpiai létesítményekhez hasonlóan kihasználatlanul az enyészeté lesz.

Egyre erősödik a Momentum Mozgalom, Magyarország legfiatalabb pártja. A közvélemény kutatások szerint, ha most tartanák a parlamenti választásokat, akkor a párt simán bejutna az országgyűlésbe. Szombathelyen is komolyan számolnak velük, hiszen az Éljen Szombathely koordinálásával a Momentum is részese az ellenzéki összefogásnak. A párt szombathelyi szervezetének elnökével, Nagy Donáttal beszélgettünk.

Mikor kezdtél a Momentumban dolgozni?


Nem vagyok ős-momentumos, de nagyon sokakhoz hasonlóan én is akkor csatlakoztam, amikor az olimpia megrendezése miatt gyűjtöttek aláírást Budapesten. Megtetszett, hogy van egy olyan szervezet, ami az egyértelmű szétlopás ellen képes kézzel fogható dolgot tenni. Amúgy azóta is sokszor hallom az utcán, hogy mi elloptuk az olimpiát; pedig a Momentum azért gyűjtötte az aláírásokat, hogy a kérdésben legyen népszavazás tartva. Az olimpiai pályázat visszavonásáért – az emberek megkérdezése nélkül – egyedül a Fideszt lehet „okolni”.


Pedig az nem is egy országos ügy volt, igaz?


Papírforma szerint az egy budapesti esemény lett volna, de úgy gondolom, ha megkezdtük volna az erre való felkészülést, és ide öntöttük volna százával a milliárdokat, azt az egész ország megsínylette volna. Nem beszélve a következményekről; szinte bárhol szétnézünk a világban, az eseményre felhúzott létesítmények abszolút fenntarthatatlanok, és az enyészeté lesznek.


Ez várhat a Haladás Sportkomplexumra  is?

Talán. Puskás Tivadar polgármester a megnyitón azt mondta, hogy a város a sportkomplexumot ingyen kapta. Mintha az „országos közpénzt” nem ugyanúgy mi dobnánk össze. Már akkor látszott, hogy hatalmas kihívás lesz Szombathely számára a fenntartás, és manapság sem látni nagy előrelépést. Egyszerűen túl drága, túl nagy luxus! Ha otthon a családom a mindennapokkal küzd, és hónapról-hónapra él, akkor én sem állnék neki mondjuk jakuzzit építtetni. Ez ilyen egyszerű.


Egyébként, mikor már látszott, hogy Hende Csaba ígérete ellenére nem lesz olcsóbb a sportkomplexum fenntartása, mint a régi stadioné, mi megkértük, hogy egyévi jövedelmét ajánlja fel az üzemeltetésre.


Reagált rá?


Nem, pedig ez még a „Hende terv”-es akciónk előtt volt.


Az Európai Parlamenti kampányotokban ki is hangsúlyozzátok, hogy talán nem a miniszterelnök hobbija a legjobb befektetés. Ti mire költenétek több pénzt?


Igen, mi úgy gondoljuk, hogy mind az EU-s, mind a magyar költségvetésből rettenetesen sok pénz megy konkrétan az Orbán családnak, és szűk baráti körének. Minden alkalmat kihasználnak, hogy kutya-wellnesközpont vagy síksági kilátó építése címén felvegyék a zsíros összegeket. Mi ehelyett azt mondjuk, hogy például az EU-s forrásokat fordítsuk csak kórházakra, iskolákra, munkahelyekre.


Mit gondolsz, sikerül a Momentumnak kikerülni az Európai Parlamentbe, hogy befolyásolhassa ezeket?


Abszolút bizakodó vagyok, a közvéleménykutatások rendre 6 % körülire mérnek minket, ami azt jelenti, hogy Cseh Katalin biztosan kijut. Bár én akkor lennék teljesen elégedett, ha a listánkon második helyen álló Donáth Anna is tudna minket képviselni az EP-ben. Szerencsére sok lelkes aktivistánk van, és folyamatosan jelen vagyunk az utcákon, így sok emberhez tudjuk eljuttatni üzenetünket.


Beszéljünk most a helyi szövetségről, amit az Éljen Szombathely! Egyesülettel kötöttetek. Mi volt ennek az apropója?


Az első egyeztetéseket tavaly nyáron tartottuk meg, amikor is Czeglédy Csaba körzetére kiírták az időközi választást. Nekünk ott helyben nem volt erős jelöltünk, viszont az Éljen Szombathely! Egyesület el akarta indítani László Győzőt, akit nekünk is bemutattak. Itt kezdődött valójában a közös munka, hiszen Győzőben egy olyan indulóra leltünk, aki a Momentum értékeit is képviselni tudja. Így vált Győző a többi ellenzéki párttal együtt a Momentum helyi képviselőjelöltjévé is. Nem hiszem, hogy nála jobb választás szóba jöhetett a körzet számára. Őszintén remélem, hogy idén ősszel is minimum annyian fognak rá szavazni, mint tavaly.


Ezek szerint azóta is megmaradt a jó munkakapcsolat?


Én nem is munkakapcsolatnak hívnám, annál ez sokkal több lett az elmúlt időszakban. Ő mindamellett, hogy egy nagyon jó képviselő, nagyon jó embernek is tartom. Azóta több programon is részt vettünk vele közösen, akár a politikai tartalmakon túl is. Továbbra is mindenben számíthat ránk!


És hogyan tovább?


Januárban megtörtént a bejelentés, hogy az ellenzéki szövetség minden körzetben egy jelöltet állít fel a Fidesszel szemben. Nagyon fontos megértenünk, hogy az ipari mértékű lopást, és a Goebbelsi-i propaganda által az ország tudatos elbutítását csak akkor tudjuk megfékezni, ha leváltjuk azt a Fideszt, aki a saját népét is feláldozta, pusztán azért, hogy a saját országának anyagi javait megszerezhesse. Hihetetlen volt a téli tüntetéseken egymás mellett látni a DK-s és a jobbikos, vagy az erdélyi és a cigány zászlót. Az emberek egyre több helyen belátták, hogy Magyarország érdekében egyszerűen muszáj megállítani a lopást, mert mi magyarok csak így vészelhetjük át a közeljövő globális kihívásait! Ebben voltunk mi vasiak az élvonalban, és így vált úgymond egy mintavárossá Szombathely az ellenzék számára.


És mi lesz utána?


Nemsokára EP-választás, ősszel pedig az önkormányzati választások. Mindent meg kell tenni, hogy a Fidesz teljhatalmát megszüntessük. Én személy szerint a propagandát látom a legnagyobb problémának. Az egyszerű ember reggel felkel, elolvassa a Vas Népét, napközben hallgatja a Kossuth Rádiót, este pedig megnézi a Híradót az M1-en – hiszen az a „hivatalos adó”. Három helyről, folyamatosan, egész nap azt hallja, hogy migráns, Brüsszel, Soros. Évek óta ez megy, méregdrága plakátokkal kiegészülve. És a sok álhírrel sajnos egy idő után már könnyű eltávolodni a valóságtól. Pedig az újságírás a hatalom ellenőrzésére való, nem pedig a kiszolgálására. Ha egyszer eljut az emberekhez a valóság, akkor magától fog összeomlani a NER, a Fidesz szipolyozó rendszere.


Nem pont erre gondoltam, Czeglédy.

Bár az EP-választás aktualitásánál tartottam, de akkor vissza, pontosabban előrelépek az önkormányzati választásokhoz. Mi úgy vagyunk vele és, most a vasi Momentum nevében beszélek, hogy tartjuk magunkat az eredeti megegyezéshez, ebben pedig Czeglédy Csaba nem szerepel. Éppen tegnapi hír, hogy felfüggesztették a büntetőeljárását, mert mentelmi jogot kapott azzal, hogy a DK EP-listájára felkerült. De a bíróság máris kezdeményezte a mentelmi jog felfüggesztését, és az eljárás folytatását. Nem szeretnénk, hogy az önkormányzati választás kampányának fókusza ilyen és hasonló ügyek miatt eltolódna. 

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.