Nagy a könyöklés Czeglédy Csaba választókerületéért: ellenzéki összefogás vs. médiaceleb Fidesz-barát levéltáros

ugytudjuk.hu 2018-09-23 16:56:00
Komoly a tétje az október 14-i időközi választásnak, egy alpolgármester sorsa is függhet tőle. A Fidesz meg akarja mutatni, hogy Szombathely is teljesen az övék.

Szeptember elején derült ki, hogy a korábban beharangozott 50 millió forint óvadék ellenében sem engedik ki a tavaly június óta előzetesben lévő Czeglédy Csabát. A volt szombathelyi politikust költségvetési csalás gyanújával tartóztatták le több volt kollégájával együtt, mára már csak ő maradt előzetesben - írja az Átlátszó.

Az ügyészség az eljárás meghiúsításának és a bűnismétlésnek a lehetőségére hivatkozott. A politikus cége még tavaly megszűnt, szombathelyi irodaházukat egy szombathelyi fideszes háttérember vette meg tavasszal, az irodaház azóta is üresen áll.

A szombathelyi politikai helyzetet ismerve Czeglédy letartóztatásának meghosszabbítása jól jött a Fidesznek. Választókerületében időközi választás lesz október 14-én. A Fidesz most esélyt kapott, hogy kiköszörülje a 2014-ben ejtett csorbát, és a városvezetésben is számukra kedvező viszonyokat teremthetnek. Szombathelyi kampánytémákról itt is írtunk a minap.

2014-ben, az önkormányzati választásokon kilenc mandátumot szerzett a Fidesz és kilencet a baloldali Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt szervezet. Vagyis döntetlenre végződött a képviselő-választás.

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) 560 szavazattal verte meg a baloldal jelöltjét, Ipkovich Györgyöt, miközben mindkettőjükre több mint 12 ezer – 12 ezer ember szavazott. Így lett meg a Fidesz tizedik mandátuma. Egy-egy mandátum jutott listáról a Jobbiknak és a helyi Pro Savaria Egyesületnek.

Igaz ugyan, hogy így is egyfős többsége volt a Fidesznek, de az abszolút többséghez még egy szavazatra volt szükségük. A rendeletalkotáshoz ugyanis a megválasztott képviselők 50 százaléka plusz egy fő kell, ami a 21 fős közgyűlésben 11 mandátumot jelent.

Ezért volt szükség arra, hogy Molnár Miklóst (Pro Savaria) bevegyék a szorosan vett városvezetésbe, és alpolgármesternek válasszák. Így lett meg az abszolút többséghez szükséges 11 fő. Molnárt a Pro Savaria azzal küldte a közgyűlésbe, hogy a megválasztott polgármestert támogassa a város irányíthatósága érdekében. Molnár azonban nem a Fidesz-frakcióval, hanem személyesen Puskás Tivadar megválasztott polgármesterrel kötött megállapodást, aminek lényege, hogy az előre egyeztetett ügyekben a polgármester mellette szavaz.

Alpolgármesterek: balra Molnár Miklós (Pro Savaria), jobbra Illés Károly (Fidesz) - Fotó: Vágvölgyi Bálint

Így viszont érdekek sérültek, elsősorban a Fideszé. Miközben a parlamenti választásokon kétharmadot szereztek, Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is könnyen győzött, az önkormányzatban patthelyzet alakult ki, amit csak egy külső, azaz „nem fideszes” képviselő segítségével tudtak megoldani.

Az ambiciózus, második ciklusát kezdő, eredetileg tanárként, majd a Vasivíz Zrt. kommunikációs vezetőjeként dolgozó, fideszes Lendvai Ferencnek is meg kellett elégednie a frakcióvezetői és tanácsnoki pozícióval. Pedig minden bizonnyal ő lett volna a harmadik alpolgármester Illés Károly és a kampányban jó szolgálatokat tett Koczka Tibor mellett.

Lendvai a szombathelyi Fidesz régi tagja, 2010-ben szerzett először mandátumot a közgyűlésben, első ciklusában a Fidesz-frakció megmondóembere volt, Puskás Tivadar polgármester bizalmasa, a helyi pártszervezet erős embere.

Csakhogy az utóbbi időszakban Molnár Miklós többször is a Fidesz-frakció ellenében szavazott. A legismertebb ilyen ügy Jordán Tamás színházigazgatói pályázatának elbírálása volt. Ha Molnár akkor a Fidesszel szavaz, Jordán már régóta nem igazgatja a Weöres Sándor Színházat. Az alpolgármester később azt mondta, nem egyeztettek vele az ügyről.

A Fidesz láthatóan mindent megmozgat, hogy jelöltjük, Melega Miklós nyerjen Czeglédy Csaba választókerületében. Melega eddig nem vállalt politikai szerepet, jelenleg a Vas megyei levéltár főigazgatója, a Szombathelyi Szépítő Egyesület alelnöke.

Melega Miklós beszédet mond augsztus 20-án - Fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Miközben a baloldal már augusztus elején bemutatta jelöltjét, László Győző jogászt, László mögé beállt az LMP és a Momentum is, addig a Fidesz egészen augusztus 20-ig várt a jelöltbemutatással. Később kiderült, hogy azért, mert Melega Miklóst bízták meg , hogy a hivatalos önkormányzati ünnepségen beszédet mondjon, amelyben ő is a Fidesz központi kommunikációjának paneljeit idézte.

Melegát azóta is folyamatosan szerepelteti a Fidesz, addig példátlan módon az ő javaslatát is napirendre vették az önkormányzati gazdasági bizottság ülésén, miközben a baloldal jelöltje nem kapott szót.

Ha az időközi választáson Melega nyer, annak több előnye is lesz a Fidesz számára:

  • külsős, azaz „nem fideszes” képviselő nélkül is abszolút többségük van a közgyűlésben,
  • nincs szükségük állandó egyeztetésre Molnárral,
  • sőt, akár Molnárt le is válthatják, és Lendvai is megkapná az alpolgármester címet,
  • a kormány és a Fidesz országos vezetése felé is igazolhatnák, hogy ők uralják Szombathelyt.
Ha a baloldal jelöltje nyer, akkor marad ugyanaz az éles helyzet, ami Czeglédy letartóztatása előtt volt, és ez azt üzenné az országnak, hogy a Fidesz megregulázható, sőt, akár le is győzhető.

Szóval, komoly tétje van az október 14-i, szombathelyi időközi választásnak.

Szólj hozzá!

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.