Nagy a könyöklés Czeglédy Csaba választókerületéért: ellenzéki összefogás vs. médiaceleb Fidesz-barát levéltáros

ugytudjuk.hu 2018-09-23 16:56:00
Komoly a tétje az október 14-i időközi választásnak, egy alpolgármester sorsa is függhet tőle. A Fidesz meg akarja mutatni, hogy Szombathely is teljesen az övék.

Szeptember elején derült ki, hogy a korábban beharangozott 50 millió forint óvadék ellenében sem engedik ki a tavaly június óta előzetesben lévő Czeglédy Csabát. A volt szombathelyi politikust költségvetési csalás gyanújával tartóztatták le több volt kollégájával együtt, mára már csak ő maradt előzetesben - írja az Átlátszó.

Az ügyészség az eljárás meghiúsításának és a bűnismétlésnek a lehetőségére hivatkozott. A politikus cége még tavaly megszűnt, szombathelyi irodaházukat egy szombathelyi fideszes háttérember vette meg tavasszal, az irodaház azóta is üresen áll.

A szombathelyi politikai helyzetet ismerve Czeglédy letartóztatásának meghosszabbítása jól jött a Fidesznek. Választókerületében időközi választás lesz október 14-én. A Fidesz most esélyt kapott, hogy kiköszörülje a 2014-ben ejtett csorbát, és a városvezetésben is számukra kedvező viszonyokat teremthetnek. Szombathelyi kampánytémákról itt is írtunk a minap.

2014-ben, az önkormányzati választásokon kilenc mandátumot szerzett a Fidesz és kilencet a baloldali Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt szervezet. Vagyis döntetlenre végződött a képviselő-választás.

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) 560 szavazattal verte meg a baloldal jelöltjét, Ipkovich Györgyöt, miközben mindkettőjükre több mint 12 ezer – 12 ezer ember szavazott. Így lett meg a Fidesz tizedik mandátuma. Egy-egy mandátum jutott listáról a Jobbiknak és a helyi Pro Savaria Egyesületnek.

Igaz ugyan, hogy így is egyfős többsége volt a Fidesznek, de az abszolút többséghez még egy szavazatra volt szükségük. A rendeletalkotáshoz ugyanis a megválasztott képviselők 50 százaléka plusz egy fő kell, ami a 21 fős közgyűlésben 11 mandátumot jelent.

Ezért volt szükség arra, hogy Molnár Miklóst (Pro Savaria) bevegyék a szorosan vett városvezetésbe, és alpolgármesternek válasszák. Így lett meg az abszolút többséghez szükséges 11 fő. Molnárt a Pro Savaria azzal küldte a közgyűlésbe, hogy a megválasztott polgármestert támogassa a város irányíthatósága érdekében. Molnár azonban nem a Fidesz-frakcióval, hanem személyesen Puskás Tivadar megválasztott polgármesterrel kötött megállapodást, aminek lényege, hogy az előre egyeztetett ügyekben a polgármester mellette szavaz.

Alpolgármesterek: balra Molnár Miklós (Pro Savaria), jobbra Illés Károly (Fidesz) - Fotó: Vágvölgyi Bálint

Így viszont érdekek sérültek, elsősorban a Fideszé. Miközben a parlamenti választásokon kétharmadot szereztek, Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is könnyen győzött, az önkormányzatban patthelyzet alakult ki, amit csak egy külső, azaz „nem fideszes” képviselő segítségével tudtak megoldani.

Az ambiciózus, második ciklusát kezdő, eredetileg tanárként, majd a Vasivíz Zrt. kommunikációs vezetőjeként dolgozó, fideszes Lendvai Ferencnek is meg kellett elégednie a frakcióvezetői és tanácsnoki pozícióval. Pedig minden bizonnyal ő lett volna a harmadik alpolgármester Illés Károly és a kampányban jó szolgálatokat tett Koczka Tibor mellett.

Lendvai a szombathelyi Fidesz régi tagja, 2010-ben szerzett először mandátumot a közgyűlésben, első ciklusában a Fidesz-frakció megmondóembere volt, Puskás Tivadar polgármester bizalmasa, a helyi pártszervezet erős embere.

Csakhogy az utóbbi időszakban Molnár Miklós többször is a Fidesz-frakció ellenében szavazott. A legismertebb ilyen ügy Jordán Tamás színházigazgatói pályázatának elbírálása volt. Ha Molnár akkor a Fidesszel szavaz, Jordán már régóta nem igazgatja a Weöres Sándor Színházat. Az alpolgármester később azt mondta, nem egyeztettek vele az ügyről.

A Fidesz láthatóan mindent megmozgat, hogy jelöltjük, Melega Miklós nyerjen Czeglédy Csaba választókerületében. Melega eddig nem vállalt politikai szerepet, jelenleg a Vas megyei levéltár főigazgatója, a Szombathelyi Szépítő Egyesület alelnöke.

Melega Miklós beszédet mond augsztus 20-án - Fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Miközben a baloldal már augusztus elején bemutatta jelöltjét, László Győző jogászt, László mögé beállt az LMP és a Momentum is, addig a Fidesz egészen augusztus 20-ig várt a jelöltbemutatással. Később kiderült, hogy azért, mert Melega Miklóst bízták meg , hogy a hivatalos önkormányzati ünnepségen beszédet mondjon, amelyben ő is a Fidesz központi kommunikációjának paneljeit idézte.

Melegát azóta is folyamatosan szerepelteti a Fidesz, addig példátlan módon az ő javaslatát is napirendre vették az önkormányzati gazdasági bizottság ülésén, miközben a baloldal jelöltje nem kapott szót.

Ha az időközi választáson Melega nyer, annak több előnye is lesz a Fidesz számára:

  • külsős, azaz „nem fideszes” képviselő nélkül is abszolút többségük van a közgyűlésben,
  • nincs szükségük állandó egyeztetésre Molnárral,
  • sőt, akár Molnárt le is válthatják, és Lendvai is megkapná az alpolgármester címet,
  • a kormány és a Fidesz országos vezetése felé is igazolhatnák, hogy ők uralják Szombathelyt.
Ha a baloldal jelöltje nyer, akkor marad ugyanaz az éles helyzet, ami Czeglédy letartóztatása előtt volt, és ez azt üzenné az országnak, hogy a Fidesz megregulázható, sőt, akár le is győzhető.

Szóval, komoly tétje van az október 14-i, szombathelyi időközi választásnak.

Szólj hozzá!

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.