Nagy a könyöklés Czeglédy Csaba választókerületéért: ellenzéki összefogás vs. médiaceleb Fidesz-barát levéltáros

ugytudjuk.hu 2018-09-23 16:56:00
Komoly a tétje az október 14-i időközi választásnak, egy alpolgármester sorsa is függhet tőle. A Fidesz meg akarja mutatni, hogy Szombathely is teljesen az övék.

Szeptember elején derült ki, hogy a korábban beharangozott 50 millió forint óvadék ellenében sem engedik ki a tavaly június óta előzetesben lévő Czeglédy Csabát. A volt szombathelyi politikust költségvetési csalás gyanújával tartóztatták le több volt kollégájával együtt, mára már csak ő maradt előzetesben - írja az Átlátszó.

Az ügyészség az eljárás meghiúsításának és a bűnismétlésnek a lehetőségére hivatkozott. A politikus cége még tavaly megszűnt, szombathelyi irodaházukat egy szombathelyi fideszes háttérember vette meg tavasszal, az irodaház azóta is üresen áll.

A szombathelyi politikai helyzetet ismerve Czeglédy letartóztatásának meghosszabbítása jól jött a Fidesznek. Választókerületében időközi választás lesz október 14-én. A Fidesz most esélyt kapott, hogy kiköszörülje a 2014-ben ejtett csorbát, és a városvezetésben is számukra kedvező viszonyokat teremthetnek. Szombathelyi kampánytémákról itt is írtunk a minap.

2014-ben, az önkormányzati választásokon kilenc mandátumot szerzett a Fidesz és kilencet a baloldali Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt szervezet. Vagyis döntetlenre végződött a képviselő-választás.

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) 560 szavazattal verte meg a baloldal jelöltjét, Ipkovich Györgyöt, miközben mindkettőjükre több mint 12 ezer – 12 ezer ember szavazott. Így lett meg a Fidesz tizedik mandátuma. Egy-egy mandátum jutott listáról a Jobbiknak és a helyi Pro Savaria Egyesületnek.

Igaz ugyan, hogy így is egyfős többsége volt a Fidesznek, de az abszolút többséghez még egy szavazatra volt szükségük. A rendeletalkotáshoz ugyanis a megválasztott képviselők 50 százaléka plusz egy fő kell, ami a 21 fős közgyűlésben 11 mandátumot jelent.

Ezért volt szükség arra, hogy Molnár Miklóst (Pro Savaria) bevegyék a szorosan vett városvezetésbe, és alpolgármesternek válasszák. Így lett meg az abszolút többséghez szükséges 11 fő. Molnárt a Pro Savaria azzal küldte a közgyűlésbe, hogy a megválasztott polgármestert támogassa a város irányíthatósága érdekében. Molnár azonban nem a Fidesz-frakcióval, hanem személyesen Puskás Tivadar megválasztott polgármesterrel kötött megállapodást, aminek lényege, hogy az előre egyeztetett ügyekben a polgármester mellette szavaz.

Alpolgármesterek: balra Molnár Miklós (Pro Savaria), jobbra Illés Károly (Fidesz) - Fotó: Vágvölgyi Bálint

Így viszont érdekek sérültek, elsősorban a Fideszé. Miközben a parlamenti választásokon kétharmadot szereztek, Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is könnyen győzött, az önkormányzatban patthelyzet alakult ki, amit csak egy külső, azaz „nem fideszes” képviselő segítségével tudtak megoldani.

Az ambiciózus, második ciklusát kezdő, eredetileg tanárként, majd a Vasivíz Zrt. kommunikációs vezetőjeként dolgozó, fideszes Lendvai Ferencnek is meg kellett elégednie a frakcióvezetői és tanácsnoki pozícióval. Pedig minden bizonnyal ő lett volna a harmadik alpolgármester Illés Károly és a kampányban jó szolgálatokat tett Koczka Tibor mellett.

Lendvai a szombathelyi Fidesz régi tagja, 2010-ben szerzett először mandátumot a közgyűlésben, első ciklusában a Fidesz-frakció megmondóembere volt, Puskás Tivadar polgármester bizalmasa, a helyi pártszervezet erős embere.

Csakhogy az utóbbi időszakban Molnár Miklós többször is a Fidesz-frakció ellenében szavazott. A legismertebb ilyen ügy Jordán Tamás színházigazgatói pályázatának elbírálása volt. Ha Molnár akkor a Fidesszel szavaz, Jordán már régóta nem igazgatja a Weöres Sándor Színházat. Az alpolgármester később azt mondta, nem egyeztettek vele az ügyről.

A Fidesz láthatóan mindent megmozgat, hogy jelöltjük, Melega Miklós nyerjen Czeglédy Csaba választókerületében. Melega eddig nem vállalt politikai szerepet, jelenleg a Vas megyei levéltár főigazgatója, a Szombathelyi Szépítő Egyesület alelnöke.

Melega Miklós beszédet mond augsztus 20-án - Fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Miközben a baloldal már augusztus elején bemutatta jelöltjét, László Győző jogászt, László mögé beállt az LMP és a Momentum is, addig a Fidesz egészen augusztus 20-ig várt a jelöltbemutatással. Később kiderült, hogy azért, mert Melega Miklóst bízták meg , hogy a hivatalos önkormányzati ünnepségen beszédet mondjon, amelyben ő is a Fidesz központi kommunikációjának paneljeit idézte.

Melegát azóta is folyamatosan szerepelteti a Fidesz, addig példátlan módon az ő javaslatát is napirendre vették az önkormányzati gazdasági bizottság ülésén, miközben a baloldal jelöltje nem kapott szót.

Ha az időközi választáson Melega nyer, annak több előnye is lesz a Fidesz számára:

  • külsős, azaz „nem fideszes” képviselő nélkül is abszolút többségük van a közgyűlésben,
  • nincs szükségük állandó egyeztetésre Molnárral,
  • sőt, akár Molnárt le is válthatják, és Lendvai is megkapná az alpolgármester címet,
  • a kormány és a Fidesz országos vezetése felé is igazolhatnák, hogy ők uralják Szombathelyt.
Ha a baloldal jelöltje nyer, akkor marad ugyanaz az éles helyzet, ami Czeglédy letartóztatása előtt volt, és ez azt üzenné az országnak, hogy a Fidesz megregulázható, sőt, akár le is győzhető.

Szóval, komoly tétje van az október 14-i, szombathelyi időközi választásnak.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.