László Győző: Ez nem a pártpolitikáról kell, hogy szóljon. Most az a kérdés, hogy ki lesz a legjobb gondnoka a Derkovits-városrésznek!

Farkas Bazsi 2018-08-22 06:30:00

László Győző, ügyvéd, a harmincas éveiben jár, két gyermek apja. Ő az, aki magára vállalta a feladatot és a Jobbik kivételével minden ellenzéki politikai párt támogatását élvezve indul el az Éljen Szombathely! színeiben abban a körzetben, ahol korábban 16 éven keresztül Czeglédy Csaba volt önkormányzati képviselő.

Czeglédyt tavaly júniusban tartóztatta le a NAV, és bár vádat azóta sem sikerül emelni ellene, továbbra is előzetes letartóztatásban tartják. Mivel egy éve nem jelent meg a szombathelyi közgyűlésben, mandátuma így a helyi szabályok miatt megszűnt. Most időközi választást írtak ki, október 14-én kell döntenie a Derkovits-városrészben lakóknak, hogy ki képviselje őket a testületben közel egy évig. Jövőre tartják ugyanis a rendes önkormányzati választásokat az országban. 

László Győzővel beszélgettünk. 

Lehet sokaknak ismeretlen a neve politikusként. Hogy került egyáltalán képbe?

2014 óta vagyok tagja az Éljen Szombathely! delegáltjaként a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának, így mondhatom, hogy eddig is részese voltam a városi közügyeknek, hiszen egy-egy közgyűlési előterjesztést csak úgy kaphat meg a testület, ha előtte a bizottság megtárgyalta. Jobbára eddig is aktív részese voltam a választásoknak, bár igaz, eddig mint választási bizottsági delegált. 

Mi vesz rá arra valakit, hogy a mostani magyarországi helyzetben, akár csak egy önkormányzati képviselői posztért is elinduljon ellenzéki színekben?

Nagyon tudom azt remélni, hogy ez nem pártpolitikai kérdés, hanem annak a kérdése, hogy az ember akar-e tenni a városáért, a lakóközösségért. Én a Rohonci út 9-ben születtem, a Derkovitson nőttem fel, ismerem a környéket, annak minden problémáját. Elkezdtem végigjárni a körzetet, beszélgettem az ott élőkkel, sokan még most is ismerősök, vagy én voltam nekik az. Mondjuk ehhez az is hozzájárulhatott, hogy édesapám is volt a körzet képviselője.

Aztán meg Czeglédy Csaba vette át tőle a munkát, 16 évig vitte a Derkovits ügyes bajos dolgait. Ő tudja, hogy most ön próbál a helyébe lépni?

Csabával barátok vagyunk nagyon hosszú ideje. Természetesen tudja, hogy én indultam el a körzetében. Azt gondolom, hogy az ő és édesapám munkája példaértékű. Itt most tényleg arról van szó, hogy ki lesz ennek a városrésznek a legjobb gondnoka. Le lesz-e festve a pad, rendben van-e a játszótér, ki lesz-e takarítva az esővízcsatorna, lesznek-e járható járdák?

Ismerje meg az embert, aki előtt kezet fog Hende Csaba és Puskás Tivadar

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatása miatt idén októberben időközi választást írnak ki az képviselő körzetére. A baloldal már hetekkel ezelőtt bemutatta jelöltjét, László Győző személyben. Bár eddig is lehetett tudni, hiszen Fidesz közeli források már egy jó ideje tényként kezelik, hogy a kormánypárt jelöltje a Vas Megyei Levéltár igazgatója Melega Miklós, most hivatalosan is megerősítést kapott az információ.

Ha már a konkrét feladatoknál tartunk, mikről tud?

Látni a körzeten, hogy egy éve nincs igazán gazdája. Rendbe kell tenni a környéket, de mondok egészen konkrét feladatokat is. Gyerekkorom óta járok a Domus-üzletházba. Ugyanazok a lámpatestek, a burkolatok most is, mint gyerekkoromban voltak. Az épületet fel kell újítani. A Derkovitson is jelentkeznek a parkolási problémák, parkolót kell létesíteni és tenni kell a közbiztonságért. A programomban szerepel a Derkovits-városőrség felállítása és a kamerarendszer kiépítése is.

Nemrég adták át a felújított kerékpárutat a Perint-parton, elkészült a bekerített kutyafuttató a buszfordulónál, azért voltak itt beruházások. 

Igen, ezeket a korábbi képviselő Czeglédy Csaba harcolta ki és vitte végig. Ezért is mondtam, hogy az ő munkája példaértékű. De azt hiszem az Éljen Szombathely! mindegyik képviselője kihúzhatja magát. Csak hogy közeli példákat említsek, Horváth Attila az oladi körzetben, Horváth Soma pedig a Derkovits északi részén teszi kiválóan a dolgát. 

Beszéljünk ennek az időközi választásnak a súlyáról. Sokan úgy vélik, hogy ez egyfajta prognózis lehet a jövő évre. Tényleg ekkora ennek a súlya?

Nem hiszem, hogy ez tényleg erről szólna. Ebben a körzetben rendre balos jelölt győzött, ami azt mutatja, hogy az itt lakók meg voltak, meg vannak elégedve az elvégzett munkával. Én ezt a munkát szeretném most folytatni. Nem tartom véletlennek, hogy 2014-ben amikor a parlamenti választásokon leszerepelt a baloldal, helyben 14 körzetből 7-et nyert az Éljen Szombathely! 

Senki nem vízionált még migránsokat az ön esetleges győzelme után?

Nem, még csak szóba sem került hasonló, és azt hiszem, jól is van ez így. Egyrészt természetesen erről szó sincs, másrészt meg itt tényleg arról van szó, hogy van-e, akihez az itt lakók fordulni tudnak, aki nem csak ötévente teszi tiszteletét a körzetben, akkor is egy plakátról lenézve. 

Egy nénitől kaptam olyan kritikát, hogy én olyan jóravaló fiúnak látszom, hogy keveredhettem ilyen rossz társaságba. De szinte ez volt az egyetlen mondjuk így, negatív kritika. Amúgy meg ha kritikát kapok, és van alapja, azzal sincsen semmi baj. A demokrácia pont arról szól, hogy mindenki elmondhassa és képviselhesse a saját nézeteit. Én bátran merem mondani, hogy a mostani Fidesz frakcióban is van olyan politikus, aki tenni akar a városért. Sajnálatos módon sokszor belenyúl ebbe a központi akarat.

Mondta már, hogy ön szerint nem a pártpolitikáról szól ez a választás, ám mégis megvalósult az, ami tavasszal nem: ellenzéki összefogás. Ez a jövőre is szól?

Azt nem tudom megmondani, hogy az összefogás mennyire szól a jövőnek. Ezeknek a pártoknak vállalható a személyem, vállalható a programom, én pedig tudom képviselni az ő értékrendjüket.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.