László Győző: Ez nem a pártpolitikáról kell, hogy szóljon. Most az a kérdés, hogy ki lesz a legjobb gondnoka a Derkovits-városrésznek!

Farkas Bazsi 2018-08-22 06:30:00

László Győző, ügyvéd, a harmincas éveiben jár, két gyermek apja. Ő az, aki magára vállalta a feladatot és a Jobbik kivételével minden ellenzéki politikai párt támogatását élvezve indul el az Éljen Szombathely! színeiben abban a körzetben, ahol korábban 16 éven keresztül Czeglédy Csaba volt önkormányzati képviselő.

Czeglédyt tavaly júniusban tartóztatta le a NAV, és bár vádat azóta sem sikerül emelni ellene, továbbra is előzetes letartóztatásban tartják. Mivel egy éve nem jelent meg a szombathelyi közgyűlésben, mandátuma így a helyi szabályok miatt megszűnt. Most időközi választást írtak ki, október 14-én kell döntenie a Derkovits-városrészben lakóknak, hogy ki képviselje őket a testületben közel egy évig. Jövőre tartják ugyanis a rendes önkormányzati választásokat az országban. 

László Győzővel beszélgettünk. 

Lehet sokaknak ismeretlen a neve politikusként. Hogy került egyáltalán képbe?

2014 óta vagyok tagja az Éljen Szombathely! delegáltjaként a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának, így mondhatom, hogy eddig is részese voltam a városi közügyeknek, hiszen egy-egy közgyűlési előterjesztést csak úgy kaphat meg a testület, ha előtte a bizottság megtárgyalta. Jobbára eddig is aktív részese voltam a választásoknak, bár igaz, eddig mint választási bizottsági delegált. 

Mi vesz rá arra valakit, hogy a mostani magyarországi helyzetben, akár csak egy önkormányzati képviselői posztért is elinduljon ellenzéki színekben?

Nagyon tudom azt remélni, hogy ez nem pártpolitikai kérdés, hanem annak a kérdése, hogy az ember akar-e tenni a városáért, a lakóközösségért. Én a Rohonci út 9-ben születtem, a Derkovitson nőttem fel, ismerem a környéket, annak minden problémáját. Elkezdtem végigjárni a körzetet, beszélgettem az ott élőkkel, sokan még most is ismerősök, vagy én voltam nekik az. Mondjuk ehhez az is hozzájárulhatott, hogy édesapám is volt a körzet képviselője.

Aztán meg Czeglédy Csaba vette át tőle a munkát, 16 évig vitte a Derkovits ügyes bajos dolgait. Ő tudja, hogy most ön próbál a helyébe lépni?

Csabával barátok vagyunk nagyon hosszú ideje. Természetesen tudja, hogy én indultam el a körzetében. Azt gondolom, hogy az ő és édesapám munkája példaértékű. Itt most tényleg arról van szó, hogy ki lesz ennek a városrésznek a legjobb gondnoka. Le lesz-e festve a pad, rendben van-e a játszótér, ki lesz-e takarítva az esővízcsatorna, lesznek-e járható járdák?

Ismerje meg az embert, aki előtt kezet fog Hende Csaba és Puskás Tivadar

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatása miatt idén októberben időközi választást írnak ki az képviselő körzetére. A baloldal már hetekkel ezelőtt bemutatta jelöltjét, László Győző személyben. Bár eddig is lehetett tudni, hiszen Fidesz közeli források már egy jó ideje tényként kezelik, hogy a kormánypárt jelöltje a Vas Megyei Levéltár igazgatója Melega Miklós, most hivatalosan is megerősítést kapott az információ.

Ha már a konkrét feladatoknál tartunk, mikről tud?

Látni a körzeten, hogy egy éve nincs igazán gazdája. Rendbe kell tenni a környéket, de mondok egészen konkrét feladatokat is. Gyerekkorom óta járok a Domus-üzletházba. Ugyanazok a lámpatestek, a burkolatok most is, mint gyerekkoromban voltak. Az épületet fel kell újítani. A Derkovitson is jelentkeznek a parkolási problémák, parkolót kell létesíteni és tenni kell a közbiztonságért. A programomban szerepel a Derkovits-városőrség felállítása és a kamerarendszer kiépítése is.

Nemrég adták át a felújított kerékpárutat a Perint-parton, elkészült a bekerített kutyafuttató a buszfordulónál, azért voltak itt beruházások. 

Igen, ezeket a korábbi képviselő Czeglédy Csaba harcolta ki és vitte végig. Ezért is mondtam, hogy az ő munkája példaértékű. De azt hiszem az Éljen Szombathely! mindegyik képviselője kihúzhatja magát. Csak hogy közeli példákat említsek, Horváth Attila az oladi körzetben, Horváth Soma pedig a Derkovits északi részén teszi kiválóan a dolgát. 

Beszéljünk ennek az időközi választásnak a súlyáról. Sokan úgy vélik, hogy ez egyfajta prognózis lehet a jövő évre. Tényleg ekkora ennek a súlya?

Nem hiszem, hogy ez tényleg erről szólna. Ebben a körzetben rendre balos jelölt győzött, ami azt mutatja, hogy az itt lakók meg voltak, meg vannak elégedve az elvégzett munkával. Én ezt a munkát szeretném most folytatni. Nem tartom véletlennek, hogy 2014-ben amikor a parlamenti választásokon leszerepelt a baloldal, helyben 14 körzetből 7-et nyert az Éljen Szombathely! 

Senki nem vízionált még migránsokat az ön esetleges győzelme után?

Nem, még csak szóba sem került hasonló, és azt hiszem, jól is van ez így. Egyrészt természetesen erről szó sincs, másrészt meg itt tényleg arról van szó, hogy van-e, akihez az itt lakók fordulni tudnak, aki nem csak ötévente teszi tiszteletét a körzetben, akkor is egy plakátról lenézve. 

Egy nénitől kaptam olyan kritikát, hogy én olyan jóravaló fiúnak látszom, hogy keveredhettem ilyen rossz társaságba. De szinte ez volt az egyetlen mondjuk így, negatív kritika. Amúgy meg ha kritikát kapok, és van alapja, azzal sincsen semmi baj. A demokrácia pont arról szól, hogy mindenki elmondhassa és képviselhesse a saját nézeteit. Én bátran merem mondani, hogy a mostani Fidesz frakcióban is van olyan politikus, aki tenni akar a városért. Sajnálatos módon sokszor belenyúl ebbe a központi akarat.

Mondta már, hogy ön szerint nem a pártpolitikáról szól ez a választás, ám mégis megvalósult az, ami tavasszal nem: ellenzéki összefogás. Ez a jövőre is szól?

Azt nem tudom megmondani, hogy az összefogás mennyire szól a jövőnek. Ezeknek a pártoknak vállalható a személyem, vállalható a programom, én pedig tudom képviselni az ő értékrendjüket.

Szólj hozzá!

Évente több százmillió őshonos állattal végeznek a macskák Ausztráliában

A házi kedvencek mindegyike átlagosan 110 őshonos állatot öl meg barangolásai, alkalmi vadászatai során.

Rendőrségi feljelentést tett az apa, akinek a lányának szétvágták a cipőjét az egyik szombathelyi iskolában

Nem csak rongálás de lopás is történt, mivel a lány tornazsákja eltűnt, benne egy edzőcipővel.

LMP Borkai bejelentésére: szórakoztató kampány elé nézünk

Őszinte kíváncsisággal várjuk, hogy Dézsi Csaba vagy Borkai Zsolt fogja-e hitelesebben megjeleníteni a konzervatív értékeket a városban, esetleg sor kerül-e az első jobboldali előválasztásra - írják a zöldek.

LMP: jelentősen növelni kell az egészségügy forrásait

Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy pártja a magánegészségügy bevonását is szorgalmazza a diagnosztikai ellátásba.

Tornádó alakult ki Szombathely mellett

A tölcsér többször is elérte a felszínt.

21,5%-kal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

Megbírságolta a Médiahatóság a Körmend FM-et

Több szabálytalanságot is elkövetett a rádióadó.

Váltson Távhő e-számlára és vegyen részt a nyereményjátékban!

Nem csak egyszerűbb, gyorsabb, de rengeteg papírt is megspórolna így a Szombathelyi Távhőszolgáltató.

Népszámlálás: berobbant a győri agglomeráció

Miközben Győr lakossága kicsit fogyott, a környező településeken óriási népességnövekedés volt.

Járni fog a Szívügyünk Győr-bérlet a tanároknak is

Tovább foltozzák a parkolási rendeletet, jár az olcsóbb bérlet az iskolákban dolgozóknak is.

Július elsejétől indul meg a rendelés a József Attila utcai rendelőben Győrben

Június közepén átadják az épületet, ami már decemberben elkészült, de gondok voltak vele.

Dézsi Csaba András bérgyilkosokhoz hasonlította az Ugytudjuk.hu újságíróit

Újabb szintlépés a „gonosz kukkoló nyúlbéla”, az „idegbeteg” és a „tiszteletlen, füllentős, arrogáns, kiképzett provokátor” után.

Erősen gomolyfelhős idő lesz csütörtökön

Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.