Mit ittunk idén karácsonykor?

ugytudjuk.hu 2020-12-29 19:25:00
A kérdés, ami mindenkit érdekel.

Hazai online ital vásárlási szokásaink alapján készített statisztikát az italkereso.hu 2020. november 23. és december 23. között, 13 ezer 153 vásárlás adatai alapján készült a statisztika. A top 7 italkategória lista élére egy meglepetés került és a kutatás rávilágít arra is, hogy kevesebbet vagy többet költünk átlagosan egy üveg italra a koronavírus alatt az előző évhez képest.

Mit vásároltunk a legtöbben?

A top 7-es lista élére 13.153 váráslásból 18.6%-kal azaz 2.456 darab vásárlással nem meglepő módon a bor került. A boron belül a száraz borok viszik a megrendelések 2/3 részét.

Maga a tény, hogy a bor a legnépszerűbb ünnepi ital önmagában nem meglepő. Amennyiben mellé vesszük a tényt, hogy a magyar borászatok online értékesítésre alig vannak felkészülve, valamint a Hegyvidék Nemzeti Tanács becslése szerint a borászok forgalma akár 60-80%-kal is visszaeshetett idén - így már azért meglepőbb a helyezés. Mi sem mutatja jobban, szomjazunk a jó borra és felkutatjuk az interneten a forrásokat. 

A második helyre 16,9%-kal – igen szorosan követve a bor kategóriát – a whisky került. A whisky kategórián belül a Jack Daniel’s toronymagasan vezet 35%-kal, valamint az élbolyban még megtalálható a Chivas Regal, Jim Beam és a Jameson is.

Harmadik helyre kerültek a likőrök 10,9%-kal. Mondhatni, hogy nem meglepő a likőr kategória sereghajtója a Tátratea 28%-kal, azaz 406 vásárlással. Elismerő helyezést ért el a Cointreau Narancslikőr és a Bailey’s krémlikőr is – a hölgyek nagy kedvencei.

A negyedik helyet változatlanul megőrizte idén is nemzeti italunk a pálinka 10,4%-kal, alig lemaradva a likőrök mögött. A pálinkák közül az Illúzió pálinka került a legnépszerűbbek közé, őt követve szorosan az Árpád pálinka és a Panyolai pálinka. Idén hatalmas visszaesés volt tapasztalható a hazai pálinka kereskedésben, azon belül is a belföldi értékesítésben. A visszaesés egyrészt köszönhető, hogy egyre többen főznek otthon pálinkát, másrészt 27%-ra emelték a pálinka áfa-kulcsát.

A sör került az ötödik helyre 7,3%-kal. A hazai piacon egyre szépszerűbb kézműves vagy kisüzemi sörök uralják a sör kategóriát. Ha a nagyüzemi és kisüzemi sörök arányát nézzük akkor háromnegyed arányban a kisüzemi sörök állnak nyerésre online vásárlás esetén. A nagyüzemi márkákon belül továbbra is a Heineken sör található az élen, őt követi a Dreher és az Arany Ászok. 

Új belépőként a hatodik helyre a rum került 850 vásárlással, azaz 6,4%-kal. A rumoknál holtverseny alakult ki mert a Havana Club rum és Bacardi rum azonos eredményeket értek el, 120-120 vásárló választotta egyaránt, a harmadik helyre került a Captain Morgan.

Az idei évben a hetedik helyre került a vodka 5,9%-kal, ami 776 vásárlás eredménye. A vodka abszolút győztes az Absolut francia tulajdonú vodka 28%-kal (svéd licence alapján), a dobogó második helyére a Grey Goose szintén francia vodka került, és harmadik helyen a Beluga orosz vodka található. 

Kinek és mekkora összegért veszünk karácsonykor alkoholt?

Felmerül bennünk a kérdés, hogy ünnepi időszakban kinek és milyen célból veszünk alkoholt. Az eredmény meglepő, a válaszadók 92,3% azt válaszolta, hogy saját magának veszi kedvenc italát az ünnepi időszakban. 

A jelenlegi járványhelyzet rányomta bélyegét arra is, hogy mekkora összegért vásárolunk alkoholos italt. Míg tavaly átlagosan egy üveg italra 8.735 forintot szántunk, ez idén már csak 6.853 forint, azaz 22%-kal kevesebb az előző évhez képest. 

Március óta növekedés tapasztalható az online italrendelés piacán – rendelés darabszám tekintetében, - amit egyértelműen a vírushelyzet generált. Ezért az ünnepi időszak szokásos ital rendelés rohama idén mérsékelt növekedést hozott magával. 

A mértékletes és felelősségteljes alkoholfogyasztást pedig mindig érdemes szem előtt tartani. 

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.