Melega Miklósnak, a Vas Megyei Levéltár igazgatójának nincs véleménye arról, hogy miként érinti a dolgozóit az, ha kikerülnek a közalkalmazotti státusz alól

Farkas Bazsi 2020-04-22 16:04:00
A kereszténydemokrata politikus azt írta: nincs olyan információ, amit az általunk képviselt sajtóorgánummal meg tudna osztani. 

Az abszurditást nem mellőzve, nagycsütörtökön küldte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szakmának azt a törvényjavaslatot, amiben a kulturális területen kiiktatná a közalkalmazotti törvény hatályát. Vagyis a dolgozók elveszítenének egy védőpajzsot, ami eddig a közalkalmazotti státusz jelentett. Az intézkedés érintené a kulturális területen dolgozókat, de a közgyűjtemények alkalmazottai sem lennének kivételek.   

A szakemberek azt mondják, hogy ezzel piaci alapra helyeznének egy olyan területet, ami nem tud piaci alapon működni. Azt ugyanis nehéz meghatározni, hogy egy levéltáros, vagy egy könyvtáros munkájának hatékonyságát, milyen fokmérő tudja megmutatni. 

Többek között erről beszélt Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő tegnap a Hír Tv-ben.

 

Magyarország élőben extra: Ungár Péterrel (2020-04-21) - HÍR TV

A Magyarország élőben extrában Velkovics Vilmos vendége Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője volt. Kövessenek minket közösségi felületeinken! ► Face...

 

Bár jó ideje lógott már a levegőben a kulturális dolgozók bérének rendezése, hiszen jelenleg alig vannak páran, akik nettó 200 ezer forintnál többet keresnek, abban szinte minden a területen dolgozó egyetért, hogy most túl rövid idő alatt akarnak letudni, egy több évtizedes problémát. 

Eközben a kormány azt mondja, hogy pont a közalkalmazotti bértáblából való kilépés jelentené a megoldást a problémára, adnak is rögvest 6%-os béremelést, ami egyébként 8-10 ezer forintot jelent majd egy dolgozónak.

Kíváncsiak voltunk Melega Miklós véleményére a témában. Melega amellett, hogy a Fidesz-KDNP frakció tagjaként szombathelyi önkormányzati képviselő, a Vas Megyei Levéltár igazgatója is. Így bőven kell, hogy legyen véleménye a témában. 

A következő kérdéseket küldtük el neki:

  • A Kormány a törvény szakmai véleményezésére a húsvéti hétvégét hagyta a szakszervezeteteknek. Elegendőnek tartja-e az időt, amit a kormányzat egyeztetésre szánt?
  • Egyetért azzal, hogy a kulturális dolgozók kerüljenek ki a közalkalmazotti státusz alól?
  • Mit gondol arról, hogy minden érintett szakszervezet tiltakozását fejezte ki a törvényjavaslatról?
  • Ön szerint hibás döntés, hogy nem került még bevezetése a kulturális dolgozóknál is az életpályamodell, amit a Kormány legutoljára 2019-ben ígért meg?

Melega első megkeresésünkre azt írta, hogy a megkeresésünkkel a Magyar Nemzeti Levéltár budapesti központjához forduljunk.

Bár elsőre elég furcsa volt, hogy egy intézményvezetőnek nincs véleménye egy az őt, és kollégáit is érintő intézkedéssel kapcsolatban, de ekkor még azt gyanítottam, hogy Melega a szigorú hivatali út betartása miatt nem a véleményét, hanem a felettes intézménye nevét küldte el.

Megkérdeztük hát, hogy mint városi képviselő, mint politikus mit gondol az intézkedésről. Melega a következő választ küldte vissza:

A feltett kérdésekkel kapcsolatban nincs olyan információ, amit az Ön által képviselt sajtóorgánummal meg tudnék osztani.
Sajnáljuk, hogy a kereszténydemokrata politikus, aki történészként igazgatója egy intézménynek, nem hajlandó válaszolni olyan kérdésekre, ami nem csak az ő, de nagyon sok kollégája egzisztenciáját is komolyan befolyásolja. 

Illetve, hogy megkülönböztet, ahogy ő fogalmazott sajtóorgánumokat, amik egyébként a választókat próbálja meg folyamatosan tájékoztatni. Ezzel tehát nem csak minket, de a választókat is megkülönböztette.

Címlapfotó: szombathely.hu

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.