Megszólalt az MKOSZ főtitkára a magyar kosárlabdát forrongva tartó Mindigo-botránnyal kapcsolatban

ugytudjuk.hu
2019. november 6. szerda, 18:24
Magyarázatok a miértekre.

Most már hetek óta forrong a magyar kosárlabdavilág a mérkőzések internetes közvetítése és azok technikai problémái miatt. Az ügy annyira felkavarta az állóvizet, hogy már aláírásgyűjtés indult, a szurkolók molinókon üzennek, sőt, a játékosok, köztük több válogatott kerettag is nyíltan kiállt a jelenlegi botrányos megoldás ellen.

 

Újabb példa, hogy mi a fasznak a Mindigo Nagy zsákolás!!! Na de hol? #mkosz #mindigo #nb1a #alba #falco

492 Likes, 3 Comments - Trollkosár (@trollkosar) on Instagram: "Újabb példa, hogy mi a fasznak a Mindigo Nagy zsákolás!!! Na de hol? #mkosz #mindigo #nb1a #alba..."


Annyi történt, hogy idéntől minden magyarországi mérkőzés közvetítési joga a Mindig TV-hez, vagyis az Antenna Hungária digitális TV-hálózatához került. Azokat a közvetítéseket, ahova nem küldenek külön stábot, egy automata kamera rendszer rögzíti, ami nem egy esetben lemarad lényeges momentumokról, így megfosztva a nézőket attól, amiért a játékot nézni szokták: izgalmas, gyors betörések, látványos zsákolások, a kosárlabda szépségétől.

 

A technikai problémákat tetézi, hogy sok esetben megszakad a közvetítés, mert valószínű, a közvetítéshez nem elegendő a csarnokokban az internetes sávszélesség. Ami az élő statisztikának és a szöveges üzeneteknek elég, az egy HD-adásnak édes kevés lehet.

 

Szóval itt van ez a problémahalmaz, amit bevezetett a kosárlabdaszövetség, amit ráadásul idéntől fizetőssé is tettek.

 

Online közvetítések korábban is voltak, de azokat mindig ingyenesek voltak. Sok drukkernél az verte ki a biztosítékot, hogy volt egy jól működő, ingyenes rendszer (a klubok maguk, vagy szerződött partnereik által a Youtube-on közvetíthették a nem TV-s meccseket), amit most lecseréltek egy technikai problémáktól hemzsegő fizetős valamire. Azzal most nem is kívánunk foglalkozni, hogy a magyar bajnokság egy-egy meccsének közvetítése, vagy épp a Falco Bajnokok Ligájában szereplése, illetve a Körmend és a Pécs Euro Cup mérkőzései miért nem férnek bele a közpénzen fenntartott M4 Sport műsorstruktúrájába.

 

 

Na, ennyit az előzetes információkról és a háborgásról, ma megszólalt a kosárlabda-szövetség főtitkára. Bodnár Péter a szövetség honlapján adott interjújában elmondta, 

 

tudtak a működési hiányosságokról, de "ez egy olyan kompromisszum, amit be kell vállalni a lényegesen olcsóbb, tervezhető működtetésért cserében."

 

Hozzátette, azért vállalták be a problémák ellenére, mivel a videóbíró rendszereket is most vezette be az MKOSZ, ezért adta magát a lehetőség, hogy a videóbíró rendszert ruházzák fel a közvetítés funkciójával, képessé tették "a stream funkciók ellátására is arra az esetre, ha az adott csarnokból ember vezérelte kamerával - bármilyen okból - nincs mód a közvetítésre. A jelenlegi rendszereket így telepítettük, s ezek a csarnok méretétől illetve a kamerák pozíciójától függő minőségben szolgáltatnak jelet."

 

Bodnár Péter nem kertelt arról sem, miért kell mindezért fizetni is: "minden lehetőséget meg kell ragadni a bevétel maximalizálása érdekében."

 

Mivel az klubok költségvetésének megteremtése nehéz, ezért a vagyoni értékű jogok (a közvetítés ilyen) értékesítése is fontos. Ezért az MKOSZ-en keresztül eladták a tv-s közvetítéseket, a pálya- és a mezreklámok egy részét és most az online közvetítést is.

 

 

Bodnár elmondta, az online közvetítésből származó bevételek a sportszervezetekhez kerülnek: "nem az MKOSZ generál bevételt ezen jogok értékesítéséből, hanem segítjük a csapatokat a bevételek megszerzésében. Fontos, hogy egyértelmű helyzetet teremtsünk: az elmúlt két évben a küldöttgyűléseken és a tavaszi NB I-es értekezleteken is napirendre került az online közvetítés ügye, minden sportszervezet tudott ennek folyamatáról. Most már nyilvánvaló, hogy a szurkolókhoz nem így jutott el az információ."

 

A főtitkár azt is elmondta, a kluboknak nyitva tartották a lehetőséget, ha ingyenessé tennék saját mérkőzéseik streamjét, de minden klub igényt tartott a bevételre.

 

Érdekes része az interjúnak, amikor a közvetítési rendszerekről beszél Bodnár. A helyi televízióknak ugyanis egyszeri, lineáris sugárzási joguk van azokra a meccsekre, amiket az MTVA nem közvetít. Sok esetben a helyi tv-stábok által rögzített jelet adják tovább a Mindigónak (Szombathelyen, Körmenden, Zalaegerszegen is), így ezekben a csarnokokban rendezett meccsek esetében legalább a helyzetekről nem marad le a netes néző.

 

 

Lenne lehetőség mindenhova többkamerás közvetítő stábot küldeni, de az már borzasztó drága lenne: "csak az alapszakaszra 200 millió Ft-os befektetést igényelne, ami 5000 előfizetővel számolva úgy jelentene 6700 Ft-os havi díjat, hogy a befektető még nem realizált üzleti hasznot" - mondta Bodnár Péter.

 

És hogy miért éppen a Mindigo? A videóbírós-közvetítős rendszer telepítésének a végén jártak, amikor a különböző közvetítős lehetőségeket keresték. Videómegosztó portál és saját applikáció fejlesztése is felmerült, amikor jelentkezett az Antenna Hungária (a Mindig TV tulajdonosa). Mivel náluk már készen volt az előfizetőket kezelő rendszer és biztos eszközhátterük volt, racionális döntésnek tartották, hogy velük dolgozzanak együtt.

 

Bodnár Péter a végére hagyta a szomorú slusszpoént, ami igazán az állami tévé szégyene kellene, hogy legyen: "a Falco BL-mérkőzései nem lennének láthatóak Magyarországon, ha az Antenna Hungária nem fizeti ki az igen borsos közvetítési jogdíjat a BCL felé, mivel azt egyetlen tévécsatorna sem vállalta be. Ha ők nincsenek, akkor a magyar bajnok menetelését nem követhetnénk nyomon."


 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás