Megszólalt a csernobili katasztrófa egyik túlélője, aki szerint jogtalanul használták fel a történetét az HBO sorozatában

ugytudjuk.hu 2019-12-23 18:55:00
A nő azt mondja, a sorozat premierje óta bujkálni kényszerült.

Megszólalt Lyudmila Ignatenko, a csernobili atomkatasztrófa egyik túlélője. Ignatenko neve ismerős lehet a HBO sorozatának rajongói között, hiszen elég nagy szerepet töltött be a szériában.

Az igazi Ignatenko most a BBC Russia-nak mesélt arról, hogy sosem adott senkinek sem engedélyt arra, hogy valamilyen formában feldolgozzák azt, ami vele történt. Lyudmila egész életében kerülte az újságírókat, akik a világ végéig is elüldözték volna egy interjúért, de Ignatenko sosem adta be a derekát. Most mégis megszólalt, mert a sorozat premierje óta bujkálni kényszerült.

Ignatenko legelőször egy telefonhívásból értesült arról, hogy sorozat készül az atomkatasztrófáról. Ekkor az HBO fejesei 3000 dollárt akartak fizetni a nőnek, hogy beleegyezzen abba, hogy felhasználhassák a történetét és a nevét. Ő végül sosem egyezett bele, de mint később kiderült, nem is várták rá a sorozat készítői, mire Lyudmila megtudta, hogy készül a sorozat, azt már le is forgatták.

A premier után rengetegen zaklatni kezdték a nőt, azt vonták tőle kérdőre, hogy miért látogatta meg a sugárfertőzéssel kezelt férjét, amikor tudta, hogy terhes. Lyudmila szerint elég negatívan tüntették fel a sorozatban a döntését, de akkor ő még nem tudta, hogy a kórházi látogatások miatt akár el is veszítheti a gyermekét. Lyudmila arra emlékeztetett mindenkit, hogy az atomkatasztrófa előtt nem nagyon tudtak az emberek arról, hogy mire képes a radioaktivitás, ő abban a hitben látogatta meg a haldokló férjét, hogy azt hitte, a gyermeke teljesen biztonságban van.

Csernobil után Lyudmila Moszkvában telepedett le. A férje halála után nem házasodott meg újból, ám született egy egészséges gyereke, akit egyedül nevel.

Az HBO azonban tagadja Lyudmila állításait, a csatorna egy közleményt is kiadott már, amiben azt írják le, hogy ők mindent elkövettek azért, hogy a lehető legérzékenyebb formában mutassák be a katasztrófát. Sőt, az ő állításuk szerint Lyudmila végig tudott a sorozat készültéről, már jóval a forgatás előtt megkeresték.

A készítők állítólag még azt is felajánlották neki, hogy személyesen elbeszélgetnének vele a történtekről, hogy a lehető leghitelesebb formában mutassák be a katasztrófát. A nő ezzel a lehetőséggel ugyan nem élt, viszont azt sem mondta el a sorozat készítőinek, hogy nem szeretné, ha a családja történetét is elmesélnék a szériában.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.