Mégsem lesznek szemétzsaruk

Nagy Donát 2020-09-28 10:02:00
Nyáron külön hatóság indulását tervezték, aminek csakis a szemétproblémával kellett volna foglalkoznia. Csendben elhalt a kezdeményezés.

A korábbi tervek dacára nem alakulna önálló szervezetű hulladékhatóság: az eljárásokat a meglévő közigazgatásra építve újítják meg - írja a Népszava

A lap szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter februárban jelentette be először, hogy a kormányfő által nem sokkal azelőtt meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként júliustól - főképp a törvénytelenül kihelyezett szeméthalmok felszámolásának irányítására - Hulladékgazdálkodási Hatóság alakul.

Sőt, még júniusban is úgy volt, hogy nyár közepén megkezdik munkájukat a szemétzsaruk.

Az ellenőrök nagy eskütétele csendben mégis elmaradt és azóta sem került nyilvánosságra hír az okokról vagy a folytatásról.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A Népszava úgy tudja, hogy a hulladékhatósági jogkörök a megyei kormányhivataloknál maradnak, azokat mégsem szervezik ki külön hatóságnak. A szakmai szervezeteket nem érintette váratlanul a visszatáncolás, igaz, ők amúgy is a környezetvédelmi minisztérium visszaállítását szorgalmazzák. Ilyen ugyanis jelenleg nincsen Magyarországon.

Ilyen azonban változatlanul nem szerepel napirenden.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által lefolytatott nyári egyeztetések során az a vélemény kerekedett felül, hogy ma is számos hatóság, területi szerv vagy állami cég tevékenysége kapcsolódik a tilosban elhelyezett szeméthalmokhoz. Naponta tapasztalhatnak - akár tetten is érhetnek - szemetelést közterületfelügyelők, mező-, hegy-, hal-, vad-, erdő-, vasút-, gát- vagy épp természetvédelmi őrök.

A tervezett új hulladékhatósági rendszer munkáját ezek a szervezetek is támogathatták volna, a tettenérés így már azonnali eljárást is jelenthetne az eredeti tervek szerint.

Ma az állam a cégek által a környezetszennyezésük fejében befizetett, körülbelül 80 milliárdos termékdíjak csak a töredékét fordítja ártalmatlanításra, a többi beolvad a költségvetésbe.

Szombathelyen egyébként úgy tűnik, a problémás helyek bekamerázásában látják a megoldást.

Innentől zéró tolerancia a szemetelőknek Szombathelyen

Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről.

A büntetéseket azonban két irányból szigorítanák. A szabálysértésit közigazgatási eljárás váltaná fel, aminek során a hulladék - például a gumiabroncsok - kihelyezéséért akár darabonként több százezres - ügyenként akár milliós - bírság járna. Akadnak, akik a kihelyezővel fizettetnék meg az elszállítási költségeket. Mások szerint ez a cselekmény bizonyításának és a jogerősen kiszabott pénzbüntetés behajtásának nehézségei és hossza miatt csak utólag, a terület megtisztítása után merülhet fel.

Büntető eljárás ma csak akkor indul, ha az illegális hulladéknak minősülő tárgyak alkalmasak „az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére”.

Szólj hozzá!

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

van még itt cikk a témában:

Egyre gyakoribb probléma a harkályok házrongálása

Néhol borzasztó károkat tudnak okozni a harkályok azzal, hogy lyukakat vájnak az épületek szigetelésébe. A problémára biztos megoldást csak harkályálló építési technológiák alkalmazása jelentene, de azért mi is tehetünk a károkozás ellen.

Zöld megújulási programokkal gyorsabban állhatnak talpra a járvány után a visegrádi országok

Kellő szakértelemmel akár évekkel korábban is gatyába rázhatnánk az országot.

Ötszörösére nőhet az elektromos kerékpárok iránti kereslet

Az elektromos kerékpár valójában új távlatokat nyit, hiszen aki eddig megtett 20 vagy 30 kilométert a hegyekben, az most akár ennek a dupláját is képes letekerni, ezáltal kétszer annyi utat is tud bejárni.