Még helypénzt sem kellett fizetnie a fideszes kőszegi képviselő fiának a direkt neki kitalált városi rendezvényeken, hogy csapolhassa a saját sörét

Farkas Bazsi 2019-01-26 08:17:00
A csupán nevében Kőszegi Sört Rogán Antal feltalálótársánál főzik.

Január elején került az atlatszo.hu és az Ugytuduk.hu látóterébe Kiss András vállalkozó. Akkor többek között azért figyeltek fel Kissre, mivel Kőszeggel foglalkozó honlapja úgy kapott kétszer is évi 2 millió forintos támogatást a helyi önkormányzattól, hogy édesapja, Kiss Károly Péter fideszes képviselőként ott ül a testületben. 


Már akkor feltűnt az is, hogy Kiss nemcsak honlapot indított, hanem sört is kezdett forgalmazni, méghozzá Kőszegi Sör néven. A sör weblapja arról tájékoztat, hogy az ital azért kapta a Kőszegi nevet, hogy ezzel tisztelegjen az egykor Kőszegen nagy népszerűségnek örvendő, helyben gyártott sörnek. Mások úgy vélik, hogy a névadás megtévesztő lehet, mivel a sört nem itt gyártják. 

A palackon is csak annyi van jelölve, hogy gyártási hely Magyarország, Kiss pedig mint forgalmazó van feltüntetve a címként. 
Ám még mielőtt a gyártóra rátérnénk, gyorsan egy kitérő, hogy mikor és miért is kapott országos reflektorfényt a Kőszegi Sör.


Kiss András termékét 2018 decemberében elsőként az elelmiszer.hu méltatta azzal, hogy bronzérmet szerzett a Brussels Beer Chalenge-en. Sőt, a honlap azt is állította, hogy “hazánk idén először hozhatott el díjat a Kőszegi Sör márka képviseletében…”.


A cikk szép karriert futott be, mivel több országos portál, többek között a hvg is átvette, nem kis reklámot csinálva ezzel a Kőszegi Sörnek. Kerestük az ellemiszer.hu szerkesztőségét, akiktől megtudtuk, hogy a cikket egy, a Kőszegi Sörtől jött közlemény alapján publikálták. 
Csakhogy biztosan nem a Kőszegi Sör az első magyar sör, ami minősítést (akárcsak a boroknál a söröknél is minősítést kapnak a minták) kapott Brüsszelben. A verseny honlapjának tanúsága szerint 2016-ban a Róth Serfőző Gingermeistere, szintén bronz minősítést kapott. 
Na de térjünk vissza a sör gyártására. Egykor Etyeken állították elő, az ottani sörmanufakturától tudtuk meg, hogy a brüsszeli minősítőn bronzot kapott bécsi lágert szintén az etyeki főzde sörfőző mestere alkotta meg évekkel ezelőtt. 


Jelenleg Magyarországon, akárcsak más szeszesital előállításánál, a sörnél is jövedéki szabályok vannak. Ezért azok a forgalmazók, akik sört szeretnének árulni, de a jövedéki termék előállításra engedélyük nincsen, bérfőzetnek, vagy ahogy a szakma hívja gerilla-főzetnek. Kiss András ugyanígy tett. 


Egyetlen évig volt Etyeken a gyártás, majd átkerült egy másik, céghez, a Horizont Sörökhöz.


Erről a sör manufaktúráról már korábban írt az Átlátszó. 2018. áprilisi cikkünkben mutatták be az üzemet és az annak hátterét adó Sörműves Kft-t. A cégnek mások mellett, közvetve vagy direktben olyan tulajdonosai vannak, mint Csík Balázs, aki Rogán Antal feltalálótársaként vált ismertté, Mendelényi Dániel utazó nagykövet és Bozó Zoltán volt szentesi fideszes polgármesterjelölt. 


De mitől Kőszegi, ha nem kőszegi?


Kiss András jó marketing szakember: a kőszegi székhelyű, az Orbán-kormánytól sem távoli, Felsőfokú Tanulmányok Intézeténél is ebben a beosztásban dolgozik. 2016-ban maga kérte Huber László (Fidesz-KDNP) polgármestertől, hogy járuljon hozzá a termék Kőszeg név használatához, hogy így is öregbítse a város hírét. Huber ennek eleget is tett. 


A polgármester névhasználati engedélyében az is közrejátszott, hogy a Kőszegi sör lehetőséget kínált a város gasztronómiájának fellendítéséhez. És valóban. Gondoljunk csak bele, hogy az ország másik részéből érkezett turista inkább választja a helyinek hitt terméket, mint azt, amit az ország bármely részén meg tud vásárolni.


Így van ez a gasztronómiában is. A Kőszegi Sör azonban Kiss Andrásnak is szép bizniszt kínál. 


2018 áprilisától szeptemberig öt alkalommal szerveztek a városban Kőszegi Sörsétányt, erről az önkormányzati költségvetésből, kétszer 2 millió forinttal megtámogatott, egyébként Kiss András kiadásában megjelenő, koszeginfo.com is beszámolt. A rendezvény nevében és jellegében is olyan, mintha elsősorban a Kőszegi Sör kedvéért szervezték volna meg. 


Egy a szerkesztőséghez eljuttatott 2018 júliusában kelt jegyzői levélből kiderül, hogy a programsorozatot, a kőszegi önkormányzat irányítása alatt álló, Jurisics-Vár Művelődési Központ és Várszínház szervezte. A felállított sörsátorért nem kellett helypénzt fizetni, sőt. Mivel az intézmény volt a szervező, így a fellépőket, a hangosítást, de még az áramot is a közpénzből működő művelődési központ fizette, miközben csapolták a Kőszegi Sört.

Az már csak egy külön adalék, hogy a Jurisics-Vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, az a Pócza Zoltán, aki 2006-ban Kiss András édesapjával, az azóta fideszes Kiss Károly Péterrel együtt a Kőszegi Ipartestület színeiben indult az önkormányzati választásokon. Most Kiss Károly Péter nem csak városi képviselő, de az Ipartestület elnöke is.

Szólj hozzá!

Fucsovicsék párosa visszalépett az Australian Opentől

A Bondár Anna-Okszana Kalasnyikova duó viszont főtáblás.

Győzike: Gratulálok Edina, nincs is jobb a cigány kolbásznál!

Így kommentálta a celeb Kulcsár Edina új párkapcsolatát.

Dobjatok el mindent, íme a Moon Knight új trailere!

Roppant izgalmasnak ígérkezik a Marvel új sorozata.

Ungár Péter: Az Orbán-kormány munkaerőhiányt és megalázóan alacsony kereseteket nyújt szociális ágazatnak

Az ország szociális intézményeiben megközelítőleg 30 százalékos a munkaerőhiány.

Két autó ütközött a 84-es főúton Sárvárnál, mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Egy ember életét vesztette. Teljesen lezárták az érintett szakaszt.

Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke az elmúlt években még a budai Várban is vett lakást.

Egy Oscar-díjas film művésze lép fel pénteken Szombathelyen

A mindössze 35 éves Christoph Koncz egy 1707-es készítésű ex Brüstlein Stradivarius-on fog játszani a Bartók Teremben.

Enyhébb, napos keddünk lesz

Csak a szél nehezítheti meg az életünket.

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.