Ki vannak akadva a kőszegiek: Nem is Kőszegen készül a Kőszegi Sör

Farkas Bazsi 2018-12-19 16:49:00
Lehet, hogy csupán egy jól irányzott termék elnevezésről van szó?

Cikkünk megjelenése után telefonon keresett minket Kiss András a Kőszegi Sört forgalmazó cég vezetője. Kiss azt ígérte holnap reggel pontosításokat küld cikkünkhöz. Érdemes lesz vissza klikkelni! 
 

December elején írtunk róla, hogy nemzetközi versenyen szerzett bronzérmet a Kőszegi sör. Az elismerésnek mindig örül az ember, pláne ha lokális tartalom is párosul hozzá. A napokban azonban egyre több kőszegi olvasónk keresett meg minket azzal, hogy átverés szaga van a dolgonak. Kezdjük máris a Kőszegi sör nevével.


Kőszegen a Monarchia ideje alatt működött sörgyár. Az azonban az első Világháború után bezárta kaput, az épület pedig az II. Világháború alatt megsemmisült. 


Azt talán minden sörfogyasztó tudja, hogy a sörgyártás legfontosabb alapanyag a víz. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen minőségű vízzel kezdenek neki a sör készítésének. Kőszegen a gyárat is olyan helyre telepítették, hogy a hegyi forrásokból táplált víz a közelben legyen. 

Ha a kőszegi sör receptje meg is maradt volna, a recept legfontosabbja, a víz csupán Kőszegen lenne elérhető. Jelenleg azonban nincs sörgyár Kőszegen, ami azt jelenti, hogy Kőszeg nevét viselő sör, nem lehet kőszegi. 

Kerestük a Kőszegi Sört előállító vállalkozást, hogy miért viseli a Kőszeg nevet a sörük. Azt ugyanis Etyeken gyárták. A névről pedig mindenkinek az jut az eszébe, hogy ennek a terméknek kőszegi vonatkozása van. A cég egyelőre nem válaszolt, de amint megteszik teret fogunk engedni nekik is.

De nem csak erre hívták fel figyelmünket az olvasók. Hanem az Európa egyik legrangosabb sörversenyének titulált, Brussels Beer Challengere is. A Kőszegi Sörről ugyanis az jelent meg, hogy bronzérmet szerzett. 

Maga a verseny nem más, mint egy minősítő verseny. Ahová egyébként 165-175 euró volt a nevezési díj, attól függően, hogy mikor adták be azt a nevezők. A jelentkezők tehát azért adnak ki pénzt, hogy a szakmai zsűri elhelyezze őket egy palettán, pozícionálják a sörüket.

Akárcsak a borversenyeknél, a sör versenyeknél is minősítést osztanak a bírák. Az aranytól a bronzig kapják a minősítést a termékek, de olyan is van, hogy egy sör vagy bor nem kap minősítést, ez azt jelenti, hogy annyira rossz, hogy értékelhetetlen. A legfinomabb sör mindig aranyat kap, amelyik kevésbé jó, az ezüstöt, majd aztán jön a sorban a bronz. 

A Kőszegi Sör a bécsi láger kategóriában, amelyben mindössze kettő termék indult, kapott bronz minősítést.

Egyébként ha már díjak, a Kőszegi Barna Sör, a Citistar.hu által rendezett Szakmai elit díjátadón az Év Kiváló Terméke 2018 díj Ezüst csillag fokozatot vehetett át. 

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy akár csak a Csíki sör esetében, a Kőszegi Sörnél is egy ügyes marketingről van szó, azzal a különbséggel, hogy a Kőszegi Sör, még csak nem is Kőszegen készül.

A történet kerekségéhez még hozzátartozik, hogy a Kőszegi Sört az a Kiss András gyártja, akinek édesapja Kiss Károly Péter a Fidesz színeiben jelenleg is a kőszegi képviselő testület tagja. Kiss András pedig azt a koszeginfo.com-ot adja ki, amelynek működésére évente 2 millió forintot fizet ki támogatásként a kőszegi önkormányzat. 

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.