Ki vannak akadva a kőszegiek: Nem is Kőszegen készül a Kőszegi Sör

Farkas Bazsi 2018-12-19 16:49:00
Lehet, hogy csupán egy jól irányzott termék elnevezésről van szó?

Cikkünk megjelenése után telefonon keresett minket Kiss András a Kőszegi Sört forgalmazó cég vezetője. Kiss azt ígérte holnap reggel pontosításokat küld cikkünkhöz. Érdemes lesz vissza klikkelni! 
 

December elején írtunk róla, hogy nemzetközi versenyen szerzett bronzérmet a Kőszegi sör. Az elismerésnek mindig örül az ember, pláne ha lokális tartalom is párosul hozzá. A napokban azonban egyre több kőszegi olvasónk keresett meg minket azzal, hogy átverés szaga van a dolgonak. Kezdjük máris a Kőszegi sör nevével.


Kőszegen a Monarchia ideje alatt működött sörgyár. Az azonban az első Világháború után bezárta kaput, az épület pedig az II. Világháború alatt megsemmisült. 


Azt talán minden sörfogyasztó tudja, hogy a sörgyártás legfontosabb alapanyag a víz. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen minőségű vízzel kezdenek neki a sör készítésének. Kőszegen a gyárat is olyan helyre telepítették, hogy a hegyi forrásokból táplált víz a közelben legyen. 

Ha a kőszegi sör receptje meg is maradt volna, a recept legfontosabbja, a víz csupán Kőszegen lenne elérhető. Jelenleg azonban nincs sörgyár Kőszegen, ami azt jelenti, hogy Kőszeg nevét viselő sör, nem lehet kőszegi. 

Kerestük a Kőszegi Sört előállító vállalkozást, hogy miért viseli a Kőszeg nevet a sörük. Azt ugyanis Etyeken gyárták. A névről pedig mindenkinek az jut az eszébe, hogy ennek a terméknek kőszegi vonatkozása van. A cég egyelőre nem válaszolt, de amint megteszik teret fogunk engedni nekik is.

De nem csak erre hívták fel figyelmünket az olvasók. Hanem az Európa egyik legrangosabb sörversenyének titulált, Brussels Beer Challengere is. A Kőszegi Sörről ugyanis az jelent meg, hogy bronzérmet szerzett. 

Maga a verseny nem más, mint egy minősítő verseny. Ahová egyébként 165-175 euró volt a nevezési díj, attól függően, hogy mikor adták be azt a nevezők. A jelentkezők tehát azért adnak ki pénzt, hogy a szakmai zsűri elhelyezze őket egy palettán, pozícionálják a sörüket.

Akárcsak a borversenyeknél, a sör versenyeknél is minősítést osztanak a bírák. Az aranytól a bronzig kapják a minősítést a termékek, de olyan is van, hogy egy sör vagy bor nem kap minősítést, ez azt jelenti, hogy annyira rossz, hogy értékelhetetlen. A legfinomabb sör mindig aranyat kap, amelyik kevésbé jó, az ezüstöt, majd aztán jön a sorban a bronz. 

A Kőszegi Sör a bécsi láger kategóriában, amelyben mindössze kettő termék indult, kapott bronz minősítést.

Egyébként ha már díjak, a Kőszegi Barna Sör, a Citistar.hu által rendezett Szakmai elit díjátadón az Év Kiváló Terméke 2018 díj Ezüst csillag fokozatot vehetett át. 

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy akár csak a Csíki sör esetében, a Kőszegi Sörnél is egy ügyes marketingről van szó, azzal a különbséggel, hogy a Kőszegi Sör, még csak nem is Kőszegen készül.

A történet kerekségéhez még hozzátartozik, hogy a Kőszegi Sört az a Kiss András gyártja, akinek édesapja Kiss Károly Péter a Fidesz színeiben jelenleg is a kőszegi képviselő testület tagja. Kiss András pedig azt a koszeginfo.com-ot adja ki, amelynek működésére évente 2 millió forintot fizet ki támogatásként a kőszegi önkormányzat. 

Szólj hozzá!

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textiművészeti Triennále a Szombathelyi Képtárban

Tizenhét országból érkeztek alkotások a kiállításra.

Gasper Okorn: Mindig többet és nagyobbat akartam

A Falco távozó vezetőedzője levelet írt a szurkolóknak.

Szombattól vizet oszt a GYSEV

Sopronban és Szombathelyen is készülnek a hőségre.

Petíció indult a magyar pedofiltörvény ellen: szivárványszínbe borulhat a müncheni aréna

Sokan így várnák a magyar fociválogatottat a jövő heti mérkőzésre.

Nem a kis halra mentek: a győri és a vasi zsaruk közösen csaptak le egy droghálózat vezetőire

Több mint száz bontatlan csomagolású és használt mobiltelefon-készüléket, valamint SIM-kártyát is lefoglaltak, de egy plüssmaci is kapott 15 perc hírnevet a bűnjelfotózás során.

Eriksen első szavai a szívrohama után: b*ssza meg!

Még az orvosokat is meglepte a focista hirtelen káromkodása.

Két és fél éves kortól kezdődhetnek a legkorábbi gyermekkori emlékek

21 évet felölelő tanulmányt készítettek a tudósok.

Budapestre kerülhet az Eb döntője és elődöntői

Ha az angolok nem enyhítenek a korlátozásokon, nem a Wembley-ben rendezik a helyosztókat.

Ismét banki alkalmazottnak adják ki magukat csaló adathalászok

Telefonon vagy e-mail próbálnak meg rávenni arra, hogy add meg a bankkártyád adatait.

van még itt cikk a témában:

Másfél év múlva nyithat meg az új kőszegi köztemető

Már 23 éve kijelölték a helyét, de csak most sikerült rá pénzt szerezni.

Máris lezárták a balesetveszélyes részeket a kőszegi Fő téren

Tegnap az Összefogás Kőszegért Egyesület akciózott, és úgy tűnik, az önkormányzat meghallotta a ragasztószalagok hangját.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.