Ki vannak akadva a kőszegiek: Nem is Kőszegen készül a Kőszegi Sör

Farkas Bazsi 2018-12-19 16:49:00
Lehet, hogy csupán egy jól irányzott termék elnevezésről van szó?

Cikkünk megjelenése után telefonon keresett minket Kiss András a Kőszegi Sört forgalmazó cég vezetője. Kiss azt ígérte holnap reggel pontosításokat küld cikkünkhöz. Érdemes lesz vissza klikkelni! 
 

December elején írtunk róla, hogy nemzetközi versenyen szerzett bronzérmet a Kőszegi sör. Az elismerésnek mindig örül az ember, pláne ha lokális tartalom is párosul hozzá. A napokban azonban egyre több kőszegi olvasónk keresett meg minket azzal, hogy átverés szaga van a dolgonak. Kezdjük máris a Kőszegi sör nevével.


Kőszegen a Monarchia ideje alatt működött sörgyár. Az azonban az első Világháború után bezárta kaput, az épület pedig az II. Világháború alatt megsemmisült. 


Azt talán minden sörfogyasztó tudja, hogy a sörgyártás legfontosabb alapanyag a víz. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen minőségű vízzel kezdenek neki a sör készítésének. Kőszegen a gyárat is olyan helyre telepítették, hogy a hegyi forrásokból táplált víz a közelben legyen. 

Ha a kőszegi sör receptje meg is maradt volna, a recept legfontosabbja, a víz csupán Kőszegen lenne elérhető. Jelenleg azonban nincs sörgyár Kőszegen, ami azt jelenti, hogy Kőszeg nevét viselő sör, nem lehet kőszegi. 

Kerestük a Kőszegi Sört előállító vállalkozást, hogy miért viseli a Kőszeg nevet a sörük. Azt ugyanis Etyeken gyárták. A névről pedig mindenkinek az jut az eszébe, hogy ennek a terméknek kőszegi vonatkozása van. A cég egyelőre nem válaszolt, de amint megteszik teret fogunk engedni nekik is.

De nem csak erre hívták fel figyelmünket az olvasók. Hanem az Európa egyik legrangosabb sörversenyének titulált, Brussels Beer Challengere is. A Kőszegi Sörről ugyanis az jelent meg, hogy bronzérmet szerzett. 

Maga a verseny nem más, mint egy minősítő verseny. Ahová egyébként 165-175 euró volt a nevezési díj, attól függően, hogy mikor adták be azt a nevezők. A jelentkezők tehát azért adnak ki pénzt, hogy a szakmai zsűri elhelyezze őket egy palettán, pozícionálják a sörüket.

Akárcsak a borversenyeknél, a sör versenyeknél is minősítést osztanak a bírák. Az aranytól a bronzig kapják a minősítést a termékek, de olyan is van, hogy egy sör vagy bor nem kap minősítést, ez azt jelenti, hogy annyira rossz, hogy értékelhetetlen. A legfinomabb sör mindig aranyat kap, amelyik kevésbé jó, az ezüstöt, majd aztán jön a sorban a bronz. 

A Kőszegi Sör a bécsi láger kategóriában, amelyben mindössze kettő termék indult, kapott bronz minősítést.

Egyébként ha már díjak, a Kőszegi Barna Sör, a Citistar.hu által rendezett Szakmai elit díjátadón az Év Kiváló Terméke 2018 díj Ezüst csillag fokozatot vehetett át. 

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy akár csak a Csíki sör esetében, a Kőszegi Sörnél is egy ügyes marketingről van szó, azzal a különbséggel, hogy a Kőszegi Sör, még csak nem is Kőszegen készül.

A történet kerekségéhez még hozzátartozik, hogy a Kőszegi Sört az a Kiss András gyártja, akinek édesapja Kiss Károly Péter a Fidesz színeiben jelenleg is a kőszegi képviselő testület tagja. Kiss András pedig azt a koszeginfo.com-ot adja ki, amelynek működésére évente 2 millió forintot fizet ki támogatásként a kőszegi önkormányzat. 

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Még több pénzt öntenek Kőszegre

Nem aprózzák el: a kormány legfrissebb döntése értelmében Kőszeg közlekedésfejlesztési projektekre csaknem hárommiliárd, új temető kialakítására pedig 800 millió forintot kap.

A kőszegi kutyafuttatókon egyidejűleg csak 6 gazdi tartózkodhat

A város polgármestere a maszkhasználatról is rendelkezett.