Még éppen megmenthető az Avar szálló a bontástól Velemben, de nagyon kéne sietni

Nagy Donát 2020-08-22 18:15:16
A Szombathelyi Egyházmegye szervezne itt gyerektáborokat, de az idő ellenük dolgozik.

Pár hete írtunk róla, hogy a kormánynak tervei vannak nem csupán a kőszegi Jézus Szíve templommal, hanem a velemi Avar szállóval is.

Akkor Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, milliárdos kiadásról van szó.

A kőszegi Jézus Szíve plébániatemplom rekonstrukcióját korábban már 400 millió forinttal támogatta a magyar állam, de a neogótikus stílusú épület átfogó külső és belső felújítására ennyi pénz nem elég, a teljes megújítása csak több ütemben történhet majd meg.

De mi a helyzet az Avar szállóval?

Az egykori hotel Velem község egy festői részén fekszik, a legtöbben erre haladnak el, amikor a környező erdőbe készülnek kirándulni. Még az 1960-as évek második felében épült KISZ tábornak, 1986-ban pedig a főépület korszerűsítésre, illetve bővítésre került. A szálló területén három szállásépület, egy faházakból álló egység és két sportpálya is található. Jelenleg a terület állami tulajdonban van, a Nemzeti Vagyonkezelő kezelésében, ezt egyébként tábla is jelzi. 

A rendszerváltás után a megye kezelésébe került át, majd 2011-től teljesen elhagyatottan áll és pusztul ez a valaha igen szép, és egykoron fiatalok ezreinek a táborozását szolgáló épület.

Ahogy azt a Szombathelyi Egyházmegyétől megtudtuk, ők szívesen átvennék az épületet ifjúsági és családos táborok szervezésének céljára. Jelenleg a fejlesztési terv az illetékes hivataloknál van, és csak pozitív elbírálás esetén kerülhet sor az Avar szálló átadására, majd felújítására.

Vészharang

Az egyházmegye szerint az épületek szerkezetileg jelenleg azon a határon vannak, hogy a tervezett átfogó felújítással még helyrehozhatók, ám a pusztulásuk folyamatosan gyorsul. Ezt mi magunk is tapasztaltuk, amikor körbejártuk az épületegyüttest.

A tető palafedése több helyen beázik, a szerkezete elkorhadt, a befolyó víz a helyiségek padlózatában már jelentős kárt okozott, a falak feláztak, a vakolat lehullott. Az épületek tetőszerkezete felújításra, több helyen teljes cserére szorul. Az udvarban a természet már utat tört magának, a sportpályák és parkolóhelyek, sétányok is pocsék állapotban vannak.

A teljes felújítás becsült összege 2,7 milliárd forint.

A felújítási munkák könnyen szakaszolhatóak, így a felújítás elvégezhető egy több éves időszak során is, miközben a szálló elkészült egységei már használatba kerülhetnek

- írja az egyházmegye.

Lenne jövője a szállónak

Az Avar szálló épülete kitűnően alkalmas táborok szervezésére, családok nyaralására, pihenésre, valamint továbbképzések helyszíneként. A Szombathelyi Egyházmegye elsősorban gyerekek, fiatalok és családok táboroztatására szeretné használni az ingatlant. Azt írják, például minden bérmálásra készülő fiatal egy 3 napos rövid elcsendesedéssel, lelkigyakorlattal készülhetne itt a bérmálásra.

Ez évente kb. 2000 fiatalt jelent, akik számára Velem, a Szent Vid kápolna, az erdő közelsége kiváló helyszín volna ezeknek a napoknak az értékes eltöltésére.

- írják.

Minden évben szerveznek családos táborokat, imatáborokat is. Az ezeken résztvevő, alkalmanként 100-300 fiatal, illetve család számára is befogadó helyszín lehetne a megújult Avar szálló épülete. Továbbá szeretnének lehetőséget adni szegény, rászoruló családok nyaraltatására is.

A tervek szerint a szálló egy kisebb részét piaci alapon működtetnék, és ennek bevétele lehetővé tenné az Ifjúsági Tábor fenntartását, a rászorulók ingyenes ill. kedvezményes táboroztatását.

A szálló kiváló helyszín lenne ezen kívül pedagógus továbbképzésekre, lelkigyakorlatokra is.

- zárják a kérdéseinkre írt levelüket.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.