Még éppen megmenthető az Avar szálló a bontástól Velemben, de nagyon kéne sietni

Nagy Donát 2020-08-22 18:15:16
A Szombathelyi Egyházmegye szervezne itt gyerektáborokat, de az idő ellenük dolgozik.

Pár hete írtunk róla, hogy a kormánynak tervei vannak nem csupán a kőszegi Jézus Szíve templommal, hanem a velemi Avar szállóval is.

Akkor Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, milliárdos kiadásról van szó.

A kőszegi Jézus Szíve plébániatemplom rekonstrukcióját korábban már 400 millió forinttal támogatta a magyar állam, de a neogótikus stílusú épület átfogó külső és belső felújítására ennyi pénz nem elég, a teljes megújítása csak több ütemben történhet majd meg.

De mi a helyzet az Avar szállóval?

Az egykori hotel Velem község egy festői részén fekszik, a legtöbben erre haladnak el, amikor a környező erdőbe készülnek kirándulni. Még az 1960-as évek második felében épült KISZ tábornak, 1986-ban pedig a főépület korszerűsítésre, illetve bővítésre került. A szálló területén három szállásépület, egy faházakból álló egység és két sportpálya is található. Jelenleg a terület állami tulajdonban van, a Nemzeti Vagyonkezelő kezelésében, ezt egyébként tábla is jelzi. 

A rendszerváltás után a megye kezelésébe került át, majd 2011-től teljesen elhagyatottan áll és pusztul ez a valaha igen szép, és egykoron fiatalok ezreinek a táborozását szolgáló épület.

Ahogy azt a Szombathelyi Egyházmegyétől megtudtuk, ők szívesen átvennék az épületet ifjúsági és családos táborok szervezésének céljára. Jelenleg a fejlesztési terv az illetékes hivataloknál van, és csak pozitív elbírálás esetén kerülhet sor az Avar szálló átadására, majd felújítására.

Vészharang

Az egyházmegye szerint az épületek szerkezetileg jelenleg azon a határon vannak, hogy a tervezett átfogó felújítással még helyrehozhatók, ám a pusztulásuk folyamatosan gyorsul. Ezt mi magunk is tapasztaltuk, amikor körbejártuk az épületegyüttest.

A tető palafedése több helyen beázik, a szerkezete elkorhadt, a befolyó víz a helyiségek padlózatában már jelentős kárt okozott, a falak feláztak, a vakolat lehullott. Az épületek tetőszerkezete felújításra, több helyen teljes cserére szorul. Az udvarban a természet már utat tört magának, a sportpályák és parkolóhelyek, sétányok is pocsék állapotban vannak.

A teljes felújítás becsült összege 2,7 milliárd forint.

A felújítási munkák könnyen szakaszolhatóak, így a felújítás elvégezhető egy több éves időszak során is, miközben a szálló elkészült egységei már használatba kerülhetnek

- írja az egyházmegye.

Lenne jövője a szállónak

Az Avar szálló épülete kitűnően alkalmas táborok szervezésére, családok nyaralására, pihenésre, valamint továbbképzések helyszíneként. A Szombathelyi Egyházmegye elsősorban gyerekek, fiatalok és családok táboroztatására szeretné használni az ingatlant. Azt írják, például minden bérmálásra készülő fiatal egy 3 napos rövid elcsendesedéssel, lelkigyakorlattal készülhetne itt a bérmálásra.

Ez évente kb. 2000 fiatalt jelent, akik számára Velem, a Szent Vid kápolna, az erdő közelsége kiváló helyszín volna ezeknek a napoknak az értékes eltöltésére.

- írják.

Minden évben szerveznek családos táborokat, imatáborokat is. Az ezeken résztvevő, alkalmanként 100-300 fiatal, illetve család számára is befogadó helyszín lehetne a megújult Avar szálló épülete. Továbbá szeretnének lehetőséget adni szegény, rászoruló családok nyaraltatására is.

A tervek szerint a szálló egy kisebb részét piaci alapon működtetnék, és ennek bevétele lehetővé tenné az Ifjúsági Tábor fenntartását, a rászorulók ingyenes ill. kedvezményes táboroztatását.

A szálló kiváló helyszín lenne ezen kívül pedagógus továbbképzésekre, lelkigyakorlatokra is.

- zárják a kérdéseinkre írt levelüket.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.