Még az Alföldről is jöttek az újranyitó szombathelyi zsibire

ugytudjuk.hu 2020-08-02 14:45:00
„Ide nem jönnek tízmilliós terepjárókkal."

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Március közepén zárt be a szombathelyi zsibi. De nem a járvány miatt, hanem mert elkezdődött a piac II. csarnokának felújítása. Ez adott helyt az adok-veszeknek már hosszú évek óta. A piacvezetés fontosnak tartotta a mielőbbi újraindítást, aminek ma jött el az ideje. Bár szükségmegoldásokat is kellett alkalmazni, de ez láthatólag nem okozott zavart.

Fotók: Ugytudjuk.hu

A felkelő Nap háza ezúttal a piaci nagysátor volt, ahol már hajnalban megindult az élet. Sorra érkeztek a zsibvásárra az árusok, többen az Alföldről. Mivel a piac melletti parkolókat lezárták, a szokásosnál jóval messzebbről kellett a tarka árukészletet leszállítani. Háromnegyed ötkor aztán eldördült a képzeletbeli startpisztoly, jöhettek a vásárlók.

Több változás is akadt a korábbiakhoz képest. A legfontosabb, hogy az interneten keresztül előre kellett regisztrálni, amit több mint százan meg is tettek. Ennek nyomán várható volt egy nagyobb roham, ezért a biztonsági szolgálatot is megerősítették. Szerencsére nem akadt dolguk, minden olajozottan működött.

„Lehetne kisebb panaszokkal élni, de megértjük a mostani helyzetet. Látjuk, hogy épül a csarnok, az esetleges kellemetlenségeket addig, amíg elkészül, kibírjuk. A sátor számomra meglepően jó helyszín, igaz, kicsit meleg van. De ez meg az időjárás függvénye", mondta el egy használt ruhákban utazó árus. Szerinte jó ötlet volt mielőbb megnyitni, mert „Sok az olyan kisember, akinek minden forint számít. Ide nem jönnek tízmilliós terepjárókkal, ez a megrögzött gyűjtők, a mindenre rácsodálkozó kíváncsiak és a csórók világa".

Fotók: Ugytudjuk.hu

László, aki törzsvásárló a zsibin, ma két könyvvel és egy, a szocialista brigádok dicsőségére emlékeztető vörös selyem zászlóval lett gazdagabb. „Van itt szovjet katonai vállap, munkásőr sapka, honvédségi rohamásó, tömör rendőr gumibot. Ezt, a váratlan sokszínűséget szeretem a zsibiben. Az is látható, hogy sokaknak kell az a kis pénz is a napi megélhetéshez. Hozzák a kis motyót, aztán várnak, hátha horogra akad egy-egy vevő".

László szavaira rímel a sátor melletti árus, aki szó szerint mindent eladott, ami a horgászattal kapcsolatos. „Ilyet még nem láttam, úgy vitték a cuccokat, mintha nem lenne holnap. Talán tartanak egy újabb karanténtól?  Aztán hol fognak pecázni, a Gyöngyösben?", mosolyodik el.

Apropó, járvány: a maszk továbbra is kötelező a piacon, többnyire be is tartják. A parkolóban azonban szinte mindenki leveszi, nagy a hőség. Ez is rendhagyó, parkolóban eddig még nem árultak. „Nekünk már csak itt jutott hely. Ráadásul a Joskar Oláig kellett autózni szabad parkolóhelyért, onnét cipeltük a táskákat. Hozni kellett asztalt, széket is magunkkal, arra rakodtunk", mondta el Claudia. Azt többekkel nehezményezte, hogy ha már szabad téren kaptak helyet, akkor miért nem az árnyékos és üres járdán árulhatnak?

Fotók: Ugytudjuk.hu

A járda valóban ideális terep, nem véletlenül működött itt anno évekig a lengyel piac. Ráadásul nagyobb fák szegélyezik, így árnyékos. Forgalom sincs rajta, mivel a szomszédos általános iskolában szünetel a tanítás. A piac részéről rendben is lenne a dolog, de a járdán történő árusításhoz szükséges az iskola engedélye is. Ezt viszont nem sikerült megszerezni.

Most ez nagyobb gondot nem okozott, mert a mára várt roham elmaradt, a vásárlói tömeg arányosan eloszlott.  Hajnalban jöttek az aludni nem tudók és gyűjtők, reggel nyolc körül a zöldséges piacra is benézők, délelőtt tíz után pedig a lődörgők és a fatalisták. Utóbbiak filozófiája, hogy zárás előtt a legtöbb cikk kicsit olcsóbb lesz.

Ami biztos, a szombathelyi zsibvásár csaknem féléves szünet után ma ismét lábra kapott. 

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Szólj hozzá!

Ezért nem szabad fullba tolni a kretént: Gúnyolódó képpel gratulált Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

A győri Fidesznek sikerül a csaknem lehetetlen: Nemcsak, hogy gratuláltak Orbán Gáspárnak, hogy a magyar adófizetők pénzéből sikeresen elvégezte a brit elit katonai képzést, de mindezt egy a kormányt gyalázó Facebook-oldalról származó fotóval tették. 

Kisiklott egy tehervonat Murakeresztúron

Kisiklott egy tehervonat, egy konténer is leborult róla vasárnap a murakeresztúri vasútállomáson, a baleset a személyszállítást nem akadályozza - közölte honlapján a Mávinform.

Ittas autós gázolt halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Halálra gázolt egy gyalogost autójával egy férfi tolatás közben vasárnap, Mosonmagyaróváron - közölte a rendőrség a honlapján.

LMP: a kormányfő hagyja dolgozni a gyógyszerészeti hatóságot!

Az LMP felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hagyja dolgozni a gyógyszerészeti hatóságot - mondta a párt társelnöke vasárnap, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.  

Árokba borult egy autó a 87-esen Lukácsháza és Kőszegfalva között

Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Felfüggesztené az első ajtós felszállást az Egységes Közlekedési Szakszervezet

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy rendelje el "a lakosság oltottságának biztonságos szintjének eléréséig a városi közlekedésben az első ajtók lezárását"

Kiadták a figyelmeztetést: A Bakonyban hófúvásra is készülhetünk

A Veszprém megyében közlekedők számítsanak hőátfúvásokra.

Csökken a halottak száma, 1241 új beteg

Meghalt 77 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1241 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

Gázcsonkot ütött ki egy autó Cák üdülőterületén

Éjszaka is dolguk volt a kőszegi önkormányzati tűzoltóknak.

Hideg, szél, január, ráadásul holnap hétfő

Tökéletesen alkalmas napunk lesz arra, hogy sehova se menjünk.

Megszakadt a szombathelyi szál a ValóVilágban: kiesett Renátó

Soha senki nem kapott még ki ekkora különbséggel a műsor történetében.

Ismét Ambros Martín lehet a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Megkezdték a tárgyalásokat az 52 éves trénerrel.

Sajtóértesülések szerint újabb 14 nappal hosszabbítják meg Ausztriában a lezárást

Sem az iskolákat, sem a kiskereskedelmi szektort nem indítják újra a téli pihenő után. 

Kásler kiadta a vörös kódot

Az Emmi életbe lépteti a hajléktalan embereket védő intézkedést.

Megszúrtak egy férfit egy budapesti villamosmegállóban

Egy társaság szóváltásba keveredett egy fiatal férfivel, majd a társaság egyik tagja megszúrta.

Végleg bezár a szombathelyi Art Café

Most jó ideig nem is adják ki a helyiséget.

Kikéri a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István

A politikus szerint a kormány "hazudik" az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről.

van még itt cikk a témában:

Pethő Kincső Nóra: "Az életünk szürke a művészet nélkül, ha nincs katarzis, nincs tisztulás sem"

A tánc volt mindene már kislányként is, majd sorra nyerte a hazai és a nemzetközi díjakat. Aztán a kísérletezés felé fordult, színházakban játszott fajsúlyos szerepeket és jött a filmezés. A Vörös veréb című produkcióban emlékezeteset alakított Jeniffer Lawrence partnereként. Pethő Kincső Nóra színésznő szombathelyi volt és maradt – ez is kiderül a lapunknak adott interjúból.

3-0-ra kapott ki a Haladás a Siófoktól

Elkerülhető gólokat kaptak a szombathelyiek.