Még az Alföldről is jöttek az újranyitó szombathelyi zsibire

ugytudjuk.hu 2020-08-02 14:45:00
„Ide nem jönnek tízmilliós terepjárókkal."

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Március közepén zárt be a szombathelyi zsibi. De nem a járvány miatt, hanem mert elkezdődött a piac II. csarnokának felújítása. Ez adott helyt az adok-veszeknek már hosszú évek óta. A piacvezetés fontosnak tartotta a mielőbbi újraindítást, aminek ma jött el az ideje. Bár szükségmegoldásokat is kellett alkalmazni, de ez láthatólag nem okozott zavart.

Fotók: Ugytudjuk.hu

A felkelő Nap háza ezúttal a piaci nagysátor volt, ahol már hajnalban megindult az élet. Sorra érkeztek a zsibvásárra az árusok, többen az Alföldről. Mivel a piac melletti parkolókat lezárták, a szokásosnál jóval messzebbről kellett a tarka árukészletet leszállítani. Háromnegyed ötkor aztán eldördült a képzeletbeli startpisztoly, jöhettek a vásárlók.

Több változás is akadt a korábbiakhoz képest. A legfontosabb, hogy az interneten keresztül előre kellett regisztrálni, amit több mint százan meg is tettek. Ennek nyomán várható volt egy nagyobb roham, ezért a biztonsági szolgálatot is megerősítették. Szerencsére nem akadt dolguk, minden olajozottan működött.

„Lehetne kisebb panaszokkal élni, de megértjük a mostani helyzetet. Látjuk, hogy épül a csarnok, az esetleges kellemetlenségeket addig, amíg elkészül, kibírjuk. A sátor számomra meglepően jó helyszín, igaz, kicsit meleg van. De ez meg az időjárás függvénye", mondta el egy használt ruhákban utazó árus. Szerinte jó ötlet volt mielőbb megnyitni, mert „Sok az olyan kisember, akinek minden forint számít. Ide nem jönnek tízmilliós terepjárókkal, ez a megrögzött gyűjtők, a mindenre rácsodálkozó kíváncsiak és a csórók világa".

Fotók: Ugytudjuk.hu

László, aki törzsvásárló a zsibin, ma két könyvvel és egy, a szocialista brigádok dicsőségére emlékeztető vörös selyem zászlóval lett gazdagabb. „Van itt szovjet katonai vállap, munkásőr sapka, honvédségi rohamásó, tömör rendőr gumibot. Ezt, a váratlan sokszínűséget szeretem a zsibiben. Az is látható, hogy sokaknak kell az a kis pénz is a napi megélhetéshez. Hozzák a kis motyót, aztán várnak, hátha horogra akad egy-egy vevő".

László szavaira rímel a sátor melletti árus, aki szó szerint mindent eladott, ami a horgászattal kapcsolatos. „Ilyet még nem láttam, úgy vitték a cuccokat, mintha nem lenne holnap. Talán tartanak egy újabb karanténtól?  Aztán hol fognak pecázni, a Gyöngyösben?", mosolyodik el.

Apropó, járvány: a maszk továbbra is kötelező a piacon, többnyire be is tartják. A parkolóban azonban szinte mindenki leveszi, nagy a hőség. Ez is rendhagyó, parkolóban eddig még nem árultak. „Nekünk már csak itt jutott hely. Ráadásul a Joskar Oláig kellett autózni szabad parkolóhelyért, onnét cipeltük a táskákat. Hozni kellett asztalt, széket is magunkkal, arra rakodtunk", mondta el Claudia. Azt többekkel nehezményezte, hogy ha már szabad téren kaptak helyet, akkor miért nem az árnyékos és üres járdán árulhatnak?

Fotók: Ugytudjuk.hu

A járda valóban ideális terep, nem véletlenül működött itt anno évekig a lengyel piac. Ráadásul nagyobb fák szegélyezik, így árnyékos. Forgalom sincs rajta, mivel a szomszédos általános iskolában szünetel a tanítás. A piac részéről rendben is lenne a dolog, de a járdán történő árusításhoz szükséges az iskola engedélye is. Ezt viszont nem sikerült megszerezni.

Most ez nagyobb gondot nem okozott, mert a mára várt roham elmaradt, a vásárlói tömeg arányosan eloszlott.  Hajnalban jöttek az aludni nem tudók és gyűjtők, reggel nyolc körül a zöldséges piacra is benézők, délelőtt tíz után pedig a lődörgők és a fatalisták. Utóbbiak filozófiája, hogy zárás előtt a legtöbb cikk kicsit olcsóbb lesz.

Ami biztos, a szombathelyi zsibvásár csaknem féléves szünet után ma ismét lábra kapott. 

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Szólj hozzá!

A Balaton Európa legbiztonságosabb tava

Idén 310 sikeres életmentésen vannak túl.

Készül az Eurovízió amerikai változata

Importárú lett a legfurább zenei műsorból.

Frontmentes kánikulára számíthatunk

Átmenetileg egy-egy helyi zápor előfordulhat.

Legalább 10 ember meghalt egy lakóháztűzben a kelet-csehországi Bohumínban

Néhányan a lakásuk ablakából kiugorva vesztették életüket.

Egymás melletti számokat is kihúztak az ötöslottón

Az öt számból pedig csak az egyik páros.

Árokba borult egy gépkocsi az Orfalu és Farkasfa közötti úton

A balesethez a körmendi hivatásos tűzoltókat és a szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit riasztották.

Hatalmas templomokra bukkantak a föld alatt

Kiemelten fontos szerepet játszott a bronz- és vaskori építmény.

Most Bottas volt a gyorsabb a két Mercedes közül

A Racing Pointba beugró Hülkenberg lett a harmadik a 70. Nagydíj időmérő edzésén, Silverstone-ban.

Indul a parlagfűszezon

Térképen figyelhetjük, merre száll éppen a gonosz növény pollenje.

Novemberben kezdődik az M83-as út fejlesztése Pápa és Győr között

132 milliárd forintba fog kerülni a tervek szerint.

Két autó karambolozott Győr külvárosában

A baleset a Pápai úton történt.

A napsütésé lesz a főszerep

Nyugaton nem kell esőre számítani.

Túl a 75 millión! - Season 5 és ingyen multi a CoD Warzone-ban!

Most bárki kipróbálhatja magát többjátékos módban, teljesen ingyen!

Rákapcsolt a nyár

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Romániában ismét megdőlt az elhalálozások és a napi esetszám negatív rekordja

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

van még itt cikk a témában:

Balhé a szombathelyi piacon: eltörték a szombathelyi kézilabdacsapat edzőjének orrát

Verekedés nem volt, a semmiből jött egy öklös Marosán György orrába. 

Frontmentes kánikulára számíthatunk

Átmenetileg egy-egy helyi zápor előfordulhat.