A szombathelyi közgyűlés azt javasolja, hogy hívják vissza Molnár Miklóst a VasiVíz éléről

Farkas Bazsi 2020-08-17 08:33:00
Rendkívüli közgyűléssel indul a hét. Két napirendi pont van: fogorvosi praxis és VasiVíz. A városházáról blogolunk! 

10:35 - Szavaznak!

Elsőként Czeglédy módosítójáról. Elfogadják. Vagyis az új vezérigazató nem szüntetheti meg a bírósági eljárást, amit a MEKH határozata ellen indítottak.

Szombathely azt javasolja, hogy a VasiVíz közgyűlése hívja vissza Molnár Miklóst. 

Új vezérigazgatónak az eddigi helyettest, Krenner Róbertet javasoltják. 

Az új vezérigazgató kinevezése határozatlan ideig szól. Molnárt külön juttatás nélkül hívnák vissza. 

10:23 - Horváth Attilának változtatnia kell a jogi álláspontján

Az Éljen Szombathely! alpolgármestere azt mondja, hogy ezt azért kell megtennie, mert most a hivatal határozata kötelezik őket. 

10:22 - Valami ég

Egyre inkább terjeng az égett szag a teremben. Reméljük nem lesz ebből nagyobb baj.

10:18 - Lopni nem szabad

Ezt Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető mondja, Lendvai példájára, aki korábban azt mondta, hogy Nemény példái olyanok, mintha valaki lopna a boltból és azzal mentené magát, hogy jah hát más is lopott. Tóth azzal folytatja, hogy ez egy olyan generált helyzet, amiben kénytelenek leváltani egy jó szakembert a VasiVíz éléről. 



 

10:14 - Dakota közmondás a bizalomról

Koczka Tibor azt mondja, hogy Nemény polgármesternek a sarkára kell állnia és követnie azokat a nyilatkozatokat, amiket korábban tett és kijelentette, hogy addig tartja magát, hogy Molnár Miklós kinevezése jogszerű volt, amíg ezzel ellentétes bírósági döntés nincs.

10:07 - Kismotor jogosítvánnyal nem lehet kaminont vezetni

Ezzel zárta felszólalását Lendvai Ferenc. A képviselő arról beszélt, hogy már decemberben jelezték, hogy szerintük szabálytalan Molnár kinevezése. Most be kell látnia a városvezetésnek, hogy hibáztak a kinevezésével.  

9:53 - A MEKH-nek kell minden kárérítést megfizetnie

Ezt mondja most Nemény. Hiszen ha a per végén a VasiVíznek lesz igaza, akkor minden kártérítést a MEKH-nek kell megfizetnie. Most ugyanis azt a forgatókönyvet követik, amit a hivatal írt elő. 

9:42 - Változott-e a polgármester álláspontja?

Ezt Czeglédy Csaba (független) képviselő teszi fel kérdésként. Meg is válaszolja, hogy nem változott, hiszen ezt az álláspontot képviselte a polgármester a bizottsági ülésen. Nem szabad megfutamodni akkor, ha egy törvénytelen határozatot hozó hivatal akarja ellehetetleníteni a VasiVíz működését. 

Czeglédy azt mondja több szabálytalanság is volt a városháza részéről is, és ez eléggé aggályos. Azt is jelzi Czeglédy, hogy a képviselőtestületi ülés határozata ellen nem emelt szót a kormányhivatal sem. 

De Czeglédy azt is kiemeli, hogy van egy olyan félelme, hogy a most indított pert, a VasiVíz következő vezérigazgatója visszavonja. A képviselő azzal zár, hogy nem fog szavazni az előb felsorolt aggályok miatt. 

9:34 - Precedensek

Nemény azokkal a precedensekkel kezdi, amiről már mi is írtunk

Bakondi György Patrik kinevezését a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. élére a gazdasági életben szerzett tapasztalata, valamint pozitív ágazati meglátásai indokolják - mondta Fónagy János államtitkár 2017-ben. 

 

Lehet, hogy Sasvári Szilárd, volt fideszes országgyűlési képviselő és Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó fia is szabálytalanul lett vezérigazgató

Nagyjából négy hónappal ezelőtt kezdődött a cirkusz a VasiVíz vezérigazgatói kinevezése miatt. A cég vezetésére, a többségi tulajdonos, szombathelyi önkormányzat Molnár Miklóst, a Pro Savaria akkori önkormányzati képviselőjét jelölte ki. Molnárt végül aztán az igazgatóság meg is szavazott a cég élére.

 

Nemény arról beszél, hogy a MEKH folyamatosan változtatja az álláspontját attól függően, hogy éppen kit hova neveznek ki. A helyzet egy politikai játszma része. Másra céloztak, de magukra lőttek - mondja Nemény. 

9:30 - Máris tárgyalják az első napirendi pontot

Nem a fogorvasi praxissal kapcsoltban, de egészségügyi témában szól hozzá Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP). Több kérdése is van az orvosi ügyelettel kapcsoltban. Nemény azt mondja, hogy mindent meg fog tárgyalni a szakmai bizottság, amint megvannak a konkrétumok, azonnal válaszol Lendvai kérdéseire.

9:28 - Ki kell osztani a MEKH levelet

Ezt Koczka Tibor (Pro Savaria) képviselő mondja. Ebben ugyanis az áll, hogy a hivatalnak nincsen semmilyen eszköz a kezében, akkor ha valóban bebizonyosodik, hogy Molnár Miklós valóban nem lehet vezérigazgató.

9:23 - Illés Károly nincs jelen

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője már előre jelezte a polgármesternek, hogy nem tud ma megjelenni. Elkezdődik a közgyűlés, Nemény most hivatalosan is bejelenti, hogy nyílt lesz a második napirendi pont tárgyalása is. 

Felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány még nem csengett le, mindenki tartsa be a szabályokat - ezt kéri. 

9:14 -  Nyilvános lesz az ülés

Bár a közgyűlés még mindig nem kezdődött el, Nemény András polgármester most jelentette be, hogy nyilvános lesz a teljes közgyűlés.

9:07 - Tart még a Gazdasági és Jogi Bizottág ülése

Ezért bizony még várni kell. A közgyűlés előtt ugyanis kell tartani bizottsági ülés. Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KNDP) képviselő asszony rácsodálkozik, hogy van bizottsági ülés is. Gyorsan átszelel. 

Amíg a bizottsági ülés tart, addig nem kezdődhet el a közgyűlés. Szóval várunk. 

8:57 - Lassan kezdünk

Kedélyesen megy a cseverészés a szombathelyi városháza folyosóján. A fideszes képviselők, már többen, a teremben vannak. Itt van Lendvai Ferenc is. Örülönk neki, hogy a képviselő úr meggyógyult! 

8:33 - Prológus

Az tuti, hogy izgalmakban nem lesz ma hiány. Hiszen az egyik sarokban a MEKH, amely egy határozatban azt mondta ki, hogy nincsen meg a jelenleg a VasiVízet jelenelg vezető Molnár Miklós szükséges szakmai gyakorlata, így a cég működése szabálytalan. A másik sarokban a Nemény András (Éljen Szombathely!) vezette város, amely már Molnár kinevezésekor is azon az állásponton volt, hogy megvan a szükséges tapasztalat. 

 

Kaposvár fideszes városvezetése is szembemegy a Magyar Energetikai Hivatallal

A MEKH szerint törvénytelen a VasiVíz működése, a vezérigazgatónak ugyanis - szerintük - nincsen meg a szükséges tapasztalata. A VasiVíz közigazgatási pert indított, ennek első tárgyalása november 24-én lesz. Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Szombathelyre az ügyben, ahol téma lesz a társaság vizsgálata. Hasonló eljárás indult a kaposvári KAVÍZ-nél is, a városi tulajdonú cég szintén perel.

 

Az ügyben a Fővárosi Törvényszék fogja kimondani a végső szót, az első tárgyalás november 24-én lesz. Ma pedig jöhet a “Javaslat a VASIVÍZ ZRt-nél végzett hatósági ellenőrzés megállapításához kapcsolódó döntések meghozatalára” című napirendi pont, ZÁRT ülésen. 

Az ülés utáni sajtótájékoztatóból, remélhetőleg, mindent megtudunk. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.