A szombathelyi közgyűlés azt javasolja, hogy hívják vissza Molnár Miklóst a VasiVíz éléről

Farkas Bazsi 2020-08-17 08:33:00
Rendkívüli közgyűléssel indul a hét. Két napirendi pont van: fogorvosi praxis és VasiVíz. A városházáról blogolunk! 

10:35 - Szavaznak!

Elsőként Czeglédy módosítójáról. Elfogadják. Vagyis az új vezérigazató nem szüntetheti meg a bírósági eljárást, amit a MEKH határozata ellen indítottak.

Szombathely azt javasolja, hogy a VasiVíz közgyűlése hívja vissza Molnár Miklóst. 

Új vezérigazgatónak az eddigi helyettest, Krenner Róbertet javasoltják. 

Az új vezérigazgató kinevezése határozatlan ideig szól. Molnárt külön juttatás nélkül hívnák vissza. 

10:23 - Horváth Attilának változtatnia kell a jogi álláspontján

Az Éljen Szombathely! alpolgármestere azt mondja, hogy ezt azért kell megtennie, mert most a hivatal határozata kötelezik őket. 

10:22 - Valami ég

Egyre inkább terjeng az égett szag a teremben. Reméljük nem lesz ebből nagyobb baj.

10:18 - Lopni nem szabad

Ezt Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető mondja, Lendvai példájára, aki korábban azt mondta, hogy Nemény példái olyanok, mintha valaki lopna a boltból és azzal mentené magát, hogy jah hát más is lopott. Tóth azzal folytatja, hogy ez egy olyan generált helyzet, amiben kénytelenek leváltani egy jó szakembert a VasiVíz éléről.  

10:14 - Dakota közmondás a bizalomról

Koczka Tibor azt mondja, hogy Nemény polgármesternek a sarkára kell állnia és követnie azokat a nyilatkozatokat, amiket korábban tett és kijelentette, hogy addig tartja magát, hogy Molnár Miklós kinevezése jogszerű volt, amíg ezzel ellentétes bírósági döntés nincs.

10:07 - Kismotor jogosítvánnyal nem lehet kaminont vezetni

Ezzel zárta felszólalását Lendvai Ferenc. A képviselő arról beszélt, hogy már decemberben jelezték, hogy szerintük szabálytalan Molnár kinevezése. Most be kell látnia a városvezetésnek, hogy hibáztak a kinevezésével.  

9:53 - A MEKH-nek kell minden kárérítést megfizetnie

Ezt mondja most Nemény. Hiszen ha a per végén a VasiVíznek lesz igaza, akkor minden kártérítést a MEKH-nek kell megfizetnie. Most ugyanis azt a forgatókönyvet követik, amit a hivatal írt elő. 

9:42 - Változott-e a polgármester álláspontja?

Ezt Czeglédy Csaba (független) képviselő teszi fel kérdésként. Meg is válaszolja, hogy nem változott, hiszen ezt az álláspontot képviselte a polgármester a bizottsági ülésen. Nem szabad megfutamodni akkor, ha egy törvénytelen határozatot hozó hivatal akarja ellehetetleníteni a VasiVíz működését. 

Czeglédy azt mondja több szabálytalanság is volt a városháza részéről is, és ez eléggé aggályos. Azt is jelzi Czeglédy, hogy a képviselőtestületi ülés határozata ellen nem emelt szót a kormányhivatal sem. 

De Czeglédy azt is kiemeli, hogy van egy olyan félelme, hogy a most indított pert, a VasiVíz következő vezérigazgatója visszavonja. A képviselő azzal zár, hogy nem fog szavazni az előb felsorolt aggályok miatt. 

9:34 - Precedensek

Nemény azokkal a precedensekkel kezdi, amiről már mi is írtunk

Bakondi György Patrik kinevezését a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. élére a gazdasági életben szerzett tapasztalata, valamint pozitív ágazati meglátásai indokolják - mondta Fónagy János államtitkár 2017-ben. 

 

Lehet, hogy Sasvári Szilárd, volt fideszes országgyűlési képviselő és Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó fia is szabálytalanul lett vezérigazgató

Nagyjából négy hónappal ezelőtt kezdődött a cirkusz a VasiVíz vezérigazgatói kinevezése miatt. A cég vezetésére, a többségi tulajdonos, szombathelyi önkormányzat Molnár Miklóst, a Pro Savaria akkori önkormányzati képviselőjét jelölte ki. Molnárt végül aztán az igazgatóság meg is szavazott a cég élére.

 

Nemény arról beszél, hogy a MEKH folyamatosan változtatja az álláspontját attól függően, hogy éppen kit hova neveznek ki. A helyzet egy politikai játszma része. Másra céloztak, de magukra lőttek - mondja Nemény. 

9:30 - Máris tárgyalják az első napirendi pontot

Nem a fogorvasi praxissal kapcsoltban, de egészségügyi témában szól hozzá Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP). Több kérdése is van az orvosi ügyelettel kapcsoltban. Nemény azt mondja, hogy mindent meg fog tárgyalni a szakmai bizottság, amint megvannak a konkrétumok, azonnal válaszol Lendvai kérdéseire.

9:28 - Ki kell osztani a MEKH levelet

Ezt Koczka Tibor (Pro Savaria) képviselő mondja. Ebben ugyanis az áll, hogy a hivatalnak nincsen semmilyen eszköz a kezében, akkor ha valóban bebizonyosodik, hogy Molnár Miklós valóban nem lehet vezérigazgató.

9:23 - Illés Károly nincs jelen

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője már előre jelezte a polgármesternek, hogy nem tud ma megjelenni. Elkezdődik a közgyűlés, Nemény most hivatalosan is bejelenti, hogy nyílt lesz a második napirendi pont tárgyalása is. 

Felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány még nem csengett le, mindenki tartsa be a szabályokat - ezt kéri. 

9:14 -  Nyilvános lesz az ülés

Bár a közgyűlés még mindig nem kezdődött el, Nemény András polgármester most jelentette be, hogy nyilvános lesz a teljes közgyűlés.

9:07 - Tart még a Gazdasági és Jogi Bizottág ülése

Ezért bizony még várni kell. A közgyűlés előtt ugyanis kell tartani bizottsági ülés. Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KNDP) képviselő asszony rácsodálkozik, hogy van bizottsági ülés is. Gyorsan átszelel. 

Amíg a bizottsági ülés tart, addig nem kezdődhet el a közgyűlés. Szóval várunk. 

8:57 - Lassan kezdünk

Kedélyesen megy a cseverészés a szombathelyi városháza folyosóján. A fideszes képviselők, már többen, a teremben vannak. Itt van Lendvai Ferenc is. Örülönk neki, hogy a képviselő úr meggyógyult! 

8:33 - Prológus

Az tuti, hogy izgalmakban nem lesz ma hiány. Hiszen az egyik sarokban a MEKH, amely egy határozatban azt mondta ki, hogy nincsen meg a jelenleg a VasiVízet jelenelg vezető Molnár Miklós szükséges szakmai gyakorlata, így a cég működése szabálytalan. A másik sarokban a Nemény András (Éljen Szombathely!) vezette város, amely már Molnár kinevezésekor is azon az állásponton volt, hogy megvan a szükséges tapasztalat. 

 

Kaposvár fideszes városvezetése is szembemegy a Magyar Energetikai Hivatallal

A MEKH szerint törvénytelen a VasiVíz működése, a vezérigazgatónak ugyanis - szerintük - nincsen meg a szükséges tapasztalata. A VasiVíz közigazgatási pert indított, ennek első tárgyalása november 24-én lesz. Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Szombathelyre az ügyben, ahol téma lesz a társaság vizsgálata. Hasonló eljárás indult a kaposvári KAVÍZ-nél is, a városi tulajdonú cég szintén perel.

 

Az ügyben a Fővárosi Törvényszék fogja kimondani a végső szót, az első tárgyalás november 24-én lesz. Ma pedig jöhet a “Javaslat a VASIVÍZ ZRt-nél végzett hatósági ellenőrzés megállapításához kapcsolódó döntések meghozatalára” című napirendi pont, ZÁRT ülésen. 

Az ülés utáni sajtótájékoztatóból, remélhetőleg, mindent megtudunk. 

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.