VIDEÓ - Ismét a szétesés határán van a szombathelyi Arany-patak híd

Farkas Bazsi 2018-08-29 14:16:00
Szó szerint ugrálnak a pallói.

Közel 20 éve már, hogy Szombathelyen fa szerkezetűre cserélték a korábban aszfaltos hidat az Arany-patak fölött. Az akkori elképzelés az volt, hogy ez a megjelenés illik legjobban a Csónakázó-tó környezetébe, amit egy sétálós, rekreációs, feltöltődős városrésznek álmodtak meg a városvezetők. 

Időközben kiépült a Kárpáti Kelemen utca, az Oldai domb és a plató, egyre többen járnak erre. A híd terhelése is folyamatosan nőtt, mára pedig elkerülhetetlen lenne egy új híd megépítése, vagy a mostani cseréje. A város vezetői úgy gondolták, hogy a környék teljes forgalmi rendjét megváltoztatják és a forgalmas Dolgozók újtán csökkentik a forgalmat. 

Az elképzelés az volt, hogy a mostani hidat lezárják az autós forgalom előtt, és azt egy teljesen új hídra terelik. A Pásztor Csárda melletti út végén található mostani gyaloghidat váltotta volna ki egy kétsávos. A forgalmat pedig a Kárpáti Kelemen utcára terelték volna. Ezzel több ezerrel nőtt volna meg a környék autós forgalma. Tavaly november végén tartott lakossági fórumot erről a városvezetés, akkor a környék lakóinak haragja lesöpörte a javaslatot. A legtöbben azt kifogásolták, hogy a Dolgozók útja mellett senki sem lakik, de most mégis inkább a családi házas övezetre terelnék a forgalmat. 

Ezzel azonban az új híd kérdése is zátonyra futott. Az azonban biztos, hogy a mostani állapot nem tartható, az Arany-patak hídja most is az összedőlés határán van.

A Vízügy egyébként nem akadályozná meg, hogy a mostani híd helyén egy újabb, nagyobb és masszívabb épüljön, ám sokan tudni vélik, hogy ide azért nem akarnak egy nagyobb forgalom lebonyolítását is bíró hidat építeni, mivel a volt Novák piac helyén épülő társasház lakóit zavarnák az autók. 

Szóval most úgy állunk, hogy van egy híd, ami lassan használhatatlan, másik pedig nem épül helyette. A mostani városvezetés egyébként azt hangoztatja, hogy azért ragaszkodnak a fahídhoz, mert a rekreációs környezetbe az illik. Az elképzelés szerint pedig még az is előfordulhat, hogy az autós forgalomtól vagy részlegesen, vagy teljesen, de elzártják a Liget és a Kenderesi utcát, és sétáló övezetet alakítanak ki. Ezzel azt kívánják elérni, hogy csökkenjen az itt átmenő forgalom, a hidat pedig kevesebben használják. Szerintük ugyanis, nem a környék lakói terhelik áthaladásukkal a fahidat, hanem azok akik reggel és délután Észak-Nyugatról jönnek be, vagy mennek haza.

Persze kérdés, hogy ki sétálgatna a mostani autóúton akkor, amikor a Csónakázótó mellett sétány van, a másik oldalon a Tófürdő mellett pedig árnyékos járda. 

Lassan évtizede megoldatlan probléma itt a közeledés. Legutóbb azt mondták a városvezetők, hogy átfogó tervet készítenek, ami nem csak ennek a városrésznek, de egész Szombathelynek megoldást jelentene. Eddig azonban nem hallottunk róla, hogy lennéknek már konkrét ötletek vagy javaslatok. 

Ma délelőtt jártunk az Arany-patak hídon, ramaty állapotban van, videón is mutatjuk. Külön érdemes figyelni 0:02-nél a hátsó kerék után felugró pallót! 

Szétesés határán van az Arany-patak híd Szombathelyen

Uploaded by ugytudjuk on 2018-08-28.

Szólj hozzá!

Ha minden igaz, lesz ma még zápor, zivatar

Sőt, a jég sem kizárt az éjjel.

Elkészült az árvízfigyelmeztető-rendszer a Rábán

Az Európai Unió finanszírozta, az osztrákokkal közösen fogják végezni a munkát a magyar szakemberek.

Élő adásban támadtak rá két ausztrál tévésre az amerikai rendőrök

A tudósítók a Fehér Ház előtti tüntetést közvetítették.

Kilép a Jobbikból Mirkóczki Ádám

Az egri polgármester közös megegyezéssel távozik.

Hangosan tüntetett a tömeg Amerikában, majd olyan dolog történt, ami még a képernyőn át is megható

Egyre több amerikai rendőr vállalja, hogy a tüntetőkkel szimpatizál.

Biztonsági tasakkal bővültek a szombathelyi defibrillátorok

Mától sebészi szájmaszk és egy pár gumikesztyű is van az életmentő eszközök mellett.

Szeptembertől Kína is elkezd UFO-k után kutatni

A nemzetközi tudóstársadalom is használhatja a Mennyország Szemének hívott rádióteleszkópot.

Sárgaszakállas makiikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Nem annyira cukik, mint a bébilajhárok, de azért na.

LMP: a Hell csoport tatai szállodája nem szolgálná a város érdekeit

Közvetlenül az Öreg-tó partján építenék fel.

Július 19-én lesz a Forma-1-es Magyar Nagydíj

Már csak egy hónapot kell várni, hogy elrajtoljon az idény.

Ide vihetik a lomokat a marcalvárosiak szombaton

A GYHG Nonprofit Kft. kihelyezett hulladékgyűjtő pontot üzemeltet 2020. június 6-án az Arany János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarán.

Donald Trump a hadsereget is bevetné a tüntetők ellen

Több amerikai nagyvárosában napok óta zajlanak tiltakozások.

Megszületett Mia, Szófia és Jankó

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Rengett a föld Győr-Moson-Sopron megyében

A földmozgás ereje 2,3 volt a Richter-féle skálán.

Jó sok katonát fogunk kiképezni

Jönnek a honvédközépiskolák.

van még itt cikk a témában: