Fotó: nif.hu

Lerakták a kőszegi határátkelőt és az ausztriai Rőtfalvát tehermentesítő út alapkövét

Vágvölgyi Bálint
2019. június 28. péntek, 13:44
Gyorsabb, biztonságosabb közlekedési kapcsolat jön létre a két ország között.

A nyomvonal új határmetszési ponttal a magyar oldali 87. számú főutat köti össze az osztrák oldali B61a jelű úttal, tehermentesítve ezzel a meglévő szűk keresztmetszetű kőszegi határállomást és az ausztriai Rattersdorf (Rőtfalva) település belterületi szakaszát. A beruházás alapkövét Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára, Heinrich Dorner, burgenlandi tartományi tanácsos, Huber László, Kőszeg polgármestere, Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere és Ágh Péter a térség országgyűlési képviselője tette le pénteken délelőtt - olvasható a nif.hu-n.

 

A magyar oldalon 825 méter hosszú szakaszon történik beavatkozás, amelyből 625 méteren új nyomvonalú út építését, a fennmaradó 200 méteren a meglévő 87. számú főút felújítását valósítják meg. A régi kőszegi határátkelő felé vezető úthoz új csomópont kerül kiépítésre. A beruházás során kialakítanak egy ellenőrző helyet, amely a határon áthaladni szándékozó járművek ideiglenes, alkalmankénti ellenőrzésére, visszafordítására is alkalmas.

 

Kőszeg-Rőtfalva határ alapkő

 

A 87. számú főút további 590 m-es szakaszán mindkét oldalon megtörténik az útárkok rendezése és a csapadékvíz-levezetőmederhez történő csatlakozás kiépítése.

 

A projekt keretében az új határátkelési pont megépítésével gyorsabb, biztonságosabb közlekedési kapcsolat jön létre a két ország között, valamint az ausztriai Rattersdorf település belterületi szakasza tehermentesül az átmenőforgalom alól. A projekt célja a környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetőségének javítása, és a határon átnyúló infrastruktúrában rejlő közös potenciál hatékonyabb kiaknázása, valamint összeköttetés biztosítása a régió másod- és harmadrendű csomópontjai és a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) között.

 

Az útépítést megelőzően elvégzésre kerültek a bozót-, cserjeirtási és fakivágási feladatok. A kivitelező megkezdte az útépítéshez szükséges előkészítési feladatokat, a geodéziai alappont hálózat létesítését, valamint a projekt megvalósításához szükséges terelőút tervezését és engedélyeztetését. Július közepétől várhatóan megkezdődik a nagytömegű földmunka is.

 

A beruházás a Zsira-Lutzmannsburg (Locsmánd) összekötő út felújítási munkáinak elvégzése projekttel közös Interreg V-A pályázat keretében került benyújtásra, és nyert támogatást.

 

A kivitelezés nettó értéke: 1 milliárd 539 millió 976 ezer 875 forint. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás