László Győző: Talán szerencsés lenne, ha a kórház rendszeresen tájékoztatást adna a valós helyzetről, adatokról

Farkas Bazsi 2020-11-13 14:49:00
Az alpolgármester azt írja, hogy bár Kecskés László tagja a Védekezést Segítő Tanácsadó Testületnek, és az Egészségügyi Bizottságnak is, korábban egyikben sem jelezte, hogy a polgármester esetleg téves adatokkal dolgozna.

Az elmúlt napokban komoly beszédtémát adott a szombathelyi kórház állapota. Kedden Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a kórház lélegeztető gépeinek csupán közel a felét tudják használni, mivel az azt  működtető egészságügyi személyzet egy részét Győrbe vezényelték. A bejelentést az Ugytudjuk.hu tudósítása nyomán az egész országos sajtó átvette. Majd nem kellett sokat várni a válaszra sem. 

Előbb a kórház közölte, hogy az orvosok visszajöttek, így nincsen kapacitásvisszaesés az intézményben. Igaz, az Ugytudjuk.hu szerdán elküldött kérdéseire még mindig nem kapott választ. Levelünkben többek között azt kérdeztük, hogy pontosan mikor is lettek visszavezényelve az orvosok és az ápolók a Markusovszy kórházba. 

Tegnap aztán Kecskés László (Fidesz-KDNP) képviselő, a kórház orvosa állt kamera elé, hogy elmondja: a kórházban minden rendben van. Kecskés szereplése azért jópár kérdést felvet. Egyrészt ha orvosi minőségében nyilatkozott, akkor hogyan kerülhette meg az Operatív Törzset. Legutóbb ugyanis, amikor mi érdeklődtünk a kórháznál, az intézmény vezetője azt írta válaszként, hogy forduljunk az Operatív Törzshöz. 

Hende Csaba elfelejtett szólni a szombathelyi kórház igazgatójának, hogy ne csak a lakáj médiának küldje ki a "közleményüket"

Az szombathelyi lélegeztetőgépek felét tudják csak jelenleg üzemelteti a Markusovszky kórházban, a személyzet nagyrészét ugyanis Győrbe irányították - fogalmazott tegnap Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester. A hír viharos gyorsasággal futott szét az interneten, az Ugytudjuk.hu tudósítására támaszkodva a legolvasotabb országos lapok vették át az információt. Nagy visszhangot keltve ezzel a nem túl rózsás szombathelyi helyzetnek.

Ha pedig Kecskés képviselőként nyilatkozott, és állítása szerint olyan információkat osztott meg, amiről a polgármesternek nem volt tudomása, akkor felmerül a kérdés, hogy Egészségügyi Bizottsági elnökként visszatart olyan információkat, amikről a városvezetésnek tudnia kell.

Most László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester osztott meg egy posztot a témában, ezt változtatás nélkül közöljük:

Az igazság mindig utat tör magának -  Gondolatok az elmúlt napok eseményeiről 

Az év eleje óta küzdünk a koronavírus-járvánnyal, próbáljuk elviselhetőbbé tenni a mindennapjainkat, megmenteni a gazdaságot és működésben tartani a város egészségügyi rendszerét. Együtt, közösen, mindannyiunkért. Dolgozunk azért, hogy mihamarabb kilábaljunk ebből a nehéz időszakból és a legrövidebb idő alatt tudjon talpra állni a város.

Mindezek mellett most úgy érzem, meg kell állnom egy kicsit és hangot kell adnom a véleményemnek.
Nemcsak az egészségügyért is felelős alpolgármesterként, hanem szombathelyi polgárként is elképedve nézem azokat a sajtóban megjelenő felháborodott nyilatkozatokat, melyek a Markusovszky kórház leterheltségével és dr. Nemény András polgármester úr tájékoztatásával kapcsolatban születtek.

Nézzük akkor a tényeket.

Tény, hogy szombathelyi orvosok heteken keresztül a győri kórházban teljesítettek szolgálatot, tehát városunk kórházában nem állt rendelkezésre a teljes orvosi kapacitás.

Tény, hogy lassan betelnek a kórházaink, ez alól nem kivétel a szombathelyi sem, és egyes betegeket Szombathelyről más városok kórházaiba kell átirányítani.

Tény, hogy ez a helyzet nem jó a szombathelyieknek, hiszen kevesebb orvos értelemszerűen kevesebb beteget tud ellátni. Mind a kórház igazgatója, mind a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke kezdeményezte visszahívásukat Szombathelyre, mégsem történt semmi.

Ezért emelte fel hangját városunk polgármestere, dr. Nemény András is, aki egyben tájékoztatta a szombathelyieket a valós helyzetről. Nem vádolt, nem hibáztatott, nem támadott senkit, csak az emberek elé tárta a tényeket. És kérte vissza az orvosainkat, mert most minden egyes emberre szükség van.

A nyilatkozat napján orvosaink visszatértek a városba, és újra szombathelyi betegeket gyógyítanak. Egy nappal később a kormánypárti sajtó már attól zengett, hogy dr. Nemény András pánikot keltett, politikai haszonszerzésből adta közre információit, amik tulajdonképpen nem is valós tényeken alapultak. De miért tenne ilyet? Nem is értem annak az abszurditását, hogy amikor Szombathelyen emberek halnak meg, abból hogyan tudna bárki is politikai hasznot kovácsolni? Milyen kifordult gondolatmenet ez?!
Nem értem dr. Kecskés László képviselő urat sem. Vagyis de, sajnos értem, és ez baj. Meg kell védeni a mundért, hiszen a NER rendszerében minden szép és jó, aki ettől eltérőt állít, azt csakis politikai haszonszerzésből, pánikkeltési céllal teheti. Persze amikor ő fogalmaz meg kritikát, pl. az orvosi ügyelettel kapcsolatban, az nem politikai haszonszerzés, „csupán féltő aggódás”, vagy „szakmai javaslat”. Nyilván. Értjük.

Nézzük itt is a tényeket.

Tény, hogy dr. Kecskés Lászlóval egyazon testületekben dolgozunk, mind a Védekezést Segítő Tanácsadó Testületben, mind a város Egészségügyi Bizottságában, ugyanazokkal az adatokkal, információkkal. Ezek hiteles adatok, melyre polgármester úr is támaszkodik munkája során.

Tény, hogy a Vas Megyei Védelmi Bizottság vezetője még kedd délelőtt sem kapott tájékoztatást arról, hogy orvosaink visszatértek Szombathelyre.

Tény, hogy ezekben a testületekben eltérő véleményt, adatot, információt képviselő úr nem közölt, valamennyien egyetértettünk a helyzet súlyosságát illetően.

Tény, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök úr mondta még hétfőn, hogy „amennyiben ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és ápolónőink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel”.

Tény, hogy dr. Kecskés László Orbán Viktort nem kérte számon.

Talán szerencsés lenne, ha a kórház rendszeresen tájékoztatást adna a valós helyzetről, adatokról. A járvány a világ valamennyi országának egészségügyi rendszerét próbára teszi, de az embereknek joga van korrekt tájékoztatást kapni és tisztán látni. Nem kell félni a nyilvánosságtól. Szombathely város lakói bizonyították, hogy felelősséggel és fegyelmezetten néznek szembe a legnehezebb kihívásokkal is.

Beszédes az is, hogy korábban a kórház hivatalos kommunikációjában mindig arra hivatkozott, hogy az Operatív Törzs jogosult információkat szolgáltatni egy adott kérdésről. Nem hiszem, hogy dr. Kecskés László esetében kivételeztek volna, ezért nyilatkozatát politikai természetűnek tekintem és úgy is kezelem.

A valóság azonban folyamatosan szembejön. A rokonságban, a baráti társaságokban, munkahelyeken és az iskolákban is. Mindannyian itt élünk, nagyon sokan ismerjük egymást. Mindenkinek vannak történetei. Az igazság mindig utat tör magának. Ezért arra kérjük a város lakóit, hogy küldjék el akár pozitív, akár negatív tapasztalataikat, kórházi élményeiket az igazsag@szombathely.hu e-mail címre vagy írják meg üzenetben a város hivatalos Facebook-oldalán (Szombathely MJV), hogy ezeknek a történeteknek az ismeretében még tisztább és igazabb képet kapjunk a valóságról.

A fentiek ellenére még mindig hiszem, hogy mindannyian ugyanazt a célt követjük pártpolitikától függetlenül: megvédeni a szombathelyiek egészségét és a lehetőségeinkhez képest a legminimálisabbra csökkenteni az elhunytak számát. Ahogy Kecskés képviselő úrral szavaival most is egyetértek: „nincs helyük és idejük a politikai csatározásoknak.”
A köszönetnek viszont most is ideje van. Köszönet illet mindenkit, aki a kórházban és az alapellátásban dolgozik. Hálával tartozunk az orvosoknak, szakápolóknak, nővéreknek, betegszállítóknak, asszisztenseknek, diszpécsereknek, mentőknek és minden egészségügyben dolgozónak, akik nap mint nap erejükön felül teljesítenek mindannyiunkért.

A felelősség és a tét is közös: Szombathely sorsa, saját családtagjaink és barátaink élete. Közös célunk eléréséhez pedig elengedhetetlen megismerni az igazságot, melynek nincsenek alternatívái.

dr. László Győző

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.