Különös szilveszter, bukott a pártember

ugytudjuk.hu 2019-12-23 11:05:00
Az 1989-es forradalom elvitte a karácsonyt.

A magyar történelemben minden volt már, de olyan még nem, hogy egy szomszédos forradalom elvitte volna a szent ünnepet. Márpedig ez történt éppen 30 évvel ezelőtt, 1989 december 25-én. Sokan a fát sem díszítették fel, mert odacövekelték magukat a televízió elé.

December közepén robbant ki a krízis, amikor Temesváron Tőkés László hívei a lelkész védelmére keltek. A tiltakozás felkelésbe torkollott, dörögtek a fegyverek, több százan haltak meg. A tájékoztatásban a fő szerepet – ez is új volt akkor Európában – a televízió vitte. Az akkor még hiteles és tárgyszerű magyar televízió átvette a román adást.

Az addigi cenzúra szinte egyik napról a másikra új végletbe csapott át: egyenes adásban folyt a vér, haltak meg emberek. A legdrámaibb kétségkívül a Ceausescu házaspár kivégzése volt. A pártvezért és nejét december 25-én, karácsony napján ítélték halálra és azonnal kivégezték. A látottak felszabadító érzéssel, de döbbenttel is jártak. A karácsonyi hangulatnak szó szerint lőttek.   

De amúgy is volt izgalomra ok sok ezer családban. Október 24-én megszűntek a pártbizottságok, ezzel lényegében szétesett az államszerkezet. Jellemző, hogy az úttörők készültek a sportházi, hagyományos karácsonyfa ünnepre, miközben vezetőik már az utcára kerültek. Az úttörő mozgalom egyébként erős volt Vas megyében, főleg vidéken. Mint ahogy más, a párthoz köthető mozgalom is. Itt volt a legerősebb a KISZ, itt tartottak ki legtovább a munkásőrök.

Ők is és mások is tehát a tévé előtt ültek. A gyerekek bőgtek, mert apu és anyu elfeledte az ajándékot - Csönd Pistike, nem hallod, hogy lőnek?! – a halászlét elsózták, a karaj odasült, a krumpli teljesen szétfőtt. Közben ment a tévé, lőttek, petíciót olvastak be, lőttek, aztán megint, hogy jön a szeku (román titkosrendőrség), de nem jön a szeku, a magyarok fegyvereket visznek, nem visznek fegyvereket a magyarok – rázúdult a valóság az addig kordában tartott népre.

Szombathelyen a németül (is) tudó elit az grazi (osztrák) tévét nézte, ahol szintén lőttek és lengett a román lobogó, de este azért nem maradt el a Dallas. Ez némileg megnyugtatta a helyi kedélyek. Drukkoltak a románoknak, de féltették az erdélyi magyarokat. Szombathelyről segélyszállítmányok tucatjai indultak útnak az erdélyi városok, falvak irányába.

Minden tragikuma ellenére mégis szép időszakról beszélhetünk. Mivel az 1989-es karácsony igazi értékét a szolidaritás adta meg. Krisztusi érték volt ez. Olyan érték, ami ma már alig lelhető fel a magyar társadalomban. Aztán elmúlt a karácsony, fénysebességgel berobbant a szilveszter. A Köztársaság téren, ma Fő tér, 6-7 ezer ember szórakozott. Tele volt a polgári Kovács (Savaria) Szálló is. A Télikertben, hagyományosan, a város elitje szórakozott, keveredett a régi elvtárs és az új pénzes úr.

A vetkőzős bolgár lányok takarásában előkerült a schilling, a márka és legfőképpen a dollár. A Magnólia és az Orchidea termekben csattantak a csókok, osztják az új lapokat. Bár még a szabad választások előtt vagyunk, de már eldőlt a hatalom kérdése. Az MDF vezérkara biccent az SZDSZ ifjú titános körének, akik egy asztalnál ülnek az alig ismert fideszesekkel.

Nocsak, itt vannak a Kisgazdák, a kereszténydemokraták és néhány bukott elvtárs. Utóbbi éppen átigazolóban és csokornyakkendőben.  Újdonság, hogy öltönyt vett magára a rendőrség és a katonaság képviselője.  

De a város más pontjain is dübörög a zene. Három plusz kettős bugyi-rock, meg Edda, meg Abba. A Claudiusban bárzenére simulnak a párok, a Pannóniában vérbő cigányzenére tombolnak, a Gyöngyösben az év kocsonyáját tálalják. Virsli illat mindenütt, hozzá mustár és fehér kenyér. Máris itt az éjfél, petárdák durrannak, import tűzijáték szökken az égre.

1989. december 31, 24 óra 00 perc: bizakodás és szorongás, mámor és józanság, összerezzenés a pezsgősüveg durranásától. Különös szilveszter.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.