Közel egy tucat hibát írtak össze a több, mint 2 milliárd forintból épített szombathelyi sportmedence kapcsán

Farkas Bazsi 2020-06-05 17:02:00
Málik a vakolat, rozsdásodik a rozsdamentes, kilyukadt fűtéscsövek vannak az alig két és fél éves épületen.

2017. december 8-án avatták fel a szombathelyi Fedett Uszoda új 21 x 33 méteres sportmedencéjét. A gálamérkőzésen a Vasi Aligátorok OB I-es vízilabda csapata a többszörös Bajnokok Ligája győztes Zágráb együttesét fogadta. Az éves utóvizsgálati bejárásra a napokban kerül sor - írja friss jelentésében az üzemeltető.

A „Szombathely Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület Fedett Uszoda bővítése  és felújítása, Vízilabda Akadémia kialakítása” projekt  2,2 milliárd forintos állami és TAO-támogatással 2016. július 4-én kezdődött, az alapkövet július 29-én tették le. Az éves utóvizsgálati bejárásra a napokban kerül sor. Az üzemeltető VASIVÍZ ZRt. felmérése alapján elkészült a hibalista, melyet a szemle előtt valamennyi érintettnek megküldött:

  1. Az új medencetéri légkezelő berendezésből a kondenzvíz folyik a padozatra. A berendezés légbeszívó részénél is párakicsapódás jelentkezik, ami a gipszkarton borításban kárt tesz.
  2. A medencetéri lelátó fölött vízbeázás tapasztalható két helyen az oldalfal és a mennyezeti rész találkozásánál.
  3. A medencetérben, körben az oldalfalakon a kísérőlap feletti 10-25 cm-es sávban a vakolat leválik
  4. A medencetéri rozsdamentes korlátok és a vízilabda mérkőzéseknél használt rozsdamenetes kispadok erősen korrodálódnak.
  5. A medencetéri lefolyók átvezetéseinél a pince részen a mennyezetből csöpög a víz, az alatta elvezetett fűtéscső rendszeren egyre több helyen erős korrodálódást okoz.
  6. A pince részen az egyik fűtéscső 2 méteres szakaszon több helyen kilyukadt. Ez már olyan mértékű gondot okoz, hogy a TAO létesítmény „fejépületben”  (öltözők mosdók irodák lépcsőfeljáró)  a fűtés nem biztosítható, sürgősségi javítása azonnal szükséges.
  7. A vegyszertárolónál az elhúzható rácsok erősen korrodálódtak, mozgatásuk a rendszeres „zsírzás”  ellenére is rendkívül nehézkes.
  8. Az épület több pontján - lépcsőfeljárat, irodarész, első emeleti oldalfal - a vakolaton repedések láthatók.
  9. Az új, 33 méteres medencetér lámpáinál az izzók kiégtek (beépített izzók kifutó termékek, nem megoldott az utánpótlás és cseréjük), ezért új lámpatestek beszerzése szükséges.
  10. Vízalatti porszívó (WAVE 300 típus) meghibásodott.
  11. Az épület kamerarendszerének szerverberendezése elromlott, cseréje indokolt.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Ez az a medence, amelynek átadásakor Hende Csaba (Fidesz-KDNP), Szombathely országgyűlési képviselője azt mondta, hogy mivel az uszoda új gépészetet kapott, így olcsóbb lesz az üzemeltetés, mint korábban.

Ehhez képest az medence üzemeltetése annyi plusz terhet rótt az uszodára, hogy folyamatosan emelniük kellett a belépőjegy és bérlet árakat, ami azt eredményezte, hogy a helyi úszóklub, a Vízmű SC 2018j únius 9-től 250 forint helyett, 650 forintra emelte a sportolók jegyárait. Az úszók ezen felül még a sáv használatért is fizetnek, ami szintén emelkedett. 1016 forint helyett 2200 forintot kell fizetniük alkalmanként. Ezek a költségek az egyesületet terhelték, amit azonban végül, tagdíj formájában a szülőkkel fizettettek ki.

Összességében ez közel 20 millió forintos többlet kiadást okozott az egyébként 45 millió forintos éves költségvetésből működő úszó egyesületnek. Ráadásul a szülők már korábban is 13 ezer 500 forintos tagdíjat fizettek havonta, ez 25 ezerre nőtt az áremelésekkel. 

Végül a sportklub megszűnt létezni, az edzőket és az úszókat a Szombathelyi Sportiskola vette át. 

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.