Fotó: Farkas Bazsi

Közel 200 hamis magyar útlevelet és személyi igazolványt állított ki egy kormányablak dolgozója

Farkas Bazsi
2019. május 22. szerda, 11:16
Ukrán, orosz, azeri, iráni és albán állampolgár jutott így papírokhoz.

Az ügyészség vádirata szerint egy 31 éves nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatalának kormányablakánál okmányirodai ügyintézői munkakörben dolgozott. Feladatai közé tartozott a személyazonosító igazolványok és az útlevelek kiadása, amely során, ha a kérelmező honosítási okiratot mutatott be, akkor egy ,,Képnézegető” alkalmazást kellett a vádlottnak igénybe vennie a személyazonosság ellenőrzése céljából.

 

A vádirat lényege szerint az ügyintézővel kapcsolatba lépett egy – a nyomozás során egyelőre – ismeretlenül maradt, szervezett elkövetői kör, és rábírta, hogy 2015 júniusa és 2016 decembere között 168, többek között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán állampolgárságú személy részére valótlan tartalmú – a kérelmező személyek fényképével ellátott, azonban különböző, honosított magyar állampolgárságú személyek adatait tartalmazó – magyar magánútlevelet és személyazonosító igazolványt állítson ki. A vádlott összesen 198 darab valótlan tartalmú okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat, A nő a ,,Képnézegető” alkalmazást szándékosan nem vett igénybe.

 

Az ügy másik vádlottja, egy 38 éves ukrán férfi is a fenti elkövetési móddal jutott valótlan tartalmú útlevélhez a nőtől, amellyel az Egyesült Királyságba távozott. Ott azonban később elfogták, és a magyar hatóságoknak átadták. A férfi jelenleg letartóztatásban van.

 

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette, valamint 198 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette; a férfi ellen 1 rendbeli, felbujtóként hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságra.

 

A törvény a nő terhére rótt cselekményeket – a halmazati szabályokra figyelemmel – öttől tizenöt évig terjedő, a férfi terhére rótt cselekményt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás