Kóstoltatással népszerűsítenék a sertéshúsfogyasztást Magyarországon

Nagy Donát 2020-03-04 16:46:00
De lesznek szakmai rendezvények és fesztiválok is, csak együnk már végre több disznóhúst.

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző tavaszi kampány, amellyel a friss, jó minőségű magyar sertéshús fogyasztásának növelése az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum célja - adta hírül az MTI.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a kampány szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar sertéshúsfogyasztás jelentősen elmarad az európai uniós átlagtól, annak mintegy kétharmada.

Ezért is indokolt a kampány, amely felhívja a figyelmet a sertéshúsnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban betöltött szerepére, illetve arra, hogy a megfelelő minőségű, megbízható termékeket keressék a fogyasztók

- hangsúlyozta.

Országszerte 15 városban, hat áruházlánc üzleteiben tartanak kóstoltatásokat, részt vesznek szakmai rendezvényeken, fesztiválokon, valamint átfogó médiakampánnyal is segítik a magyar fogyasztók tájékoztatását

- mondta el Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese a 2013 óta nyolcadszor megrendezett kampányról.

Tarpataki Tamás a jelenlegi helyzetet ismertetve kitért arra, hogy Kína éves sertéshústermelése 54 millió tonnáról visszaesett 34 millió tonnára a sertéspestis miatt, ezért az Európai Unió exportja több mint 20 százalékkal nőtt.

A magyar élősertés, valamint a sertéshús exportja több mint 10 százalékkal bővült, ugyanakkor az élősertés hazai importja mintegy 10 százalékkal csökkent, a sertéshús behozatala pedig stagnál

- jelezte.

A helyettes államtitkár hozzátette azt is, hogy az árak magasak, a sertéshús kilónkénti termelői ára 600 forint fölött van. Az AMC ügyvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy a magyar sertéshús fogyasztása biztonságos, Magyarországon csak a vaddisznóállományban mutatták ki a sertéspestis vírusát, a házisertés-állomány nem érintett. Kiemelte azt is, hogy az árak emelkedése világpiaci folyamat eredménye, nem magyar sajátosság.

Giczi Gergely a fogyasztási trendek változásáról szólva elmondta:

kutatások, illetve dietetikusi vélemények is alátámasztják, hogy a vörös húsok hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, hogy az elmúlt egy évben bekövetkezett önköltség-növekedés nehéz helyzetbe hozta a sertéságazatot. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önköltségek emelkedésének csak egy része jelent meg a fogyasztói árakban, de már ez is kedvezőtlen hatással van a fogyasztásra.

A szövetség elnöke felidézte, hogy január óta kötelező az üzletekben a sertés tőkehúsok árusításánál a földrajzi eredet megjelölése, ami fontos lépés a magyar sertéstenyésztők számára.

Fodor Attila, a sajtótájékoztatónak helyet adó CBA kommunikációs igazgatója ismertette, hogy a kampányok időszakában több mint 10 százalékkal megnő az adott termékek forgalma, és a pozitív hatás hosszabb ideig kitart.

Az üzletlánc tapasztalatai szerint a sertés tőkehús árainak emelkedése miatt csökkent a fogyasztás, 10-15 százalékkal az elmúlt egy évben. Fodor Attila kiemelte ugyanakkor, hogy 5-10 évvel ezelőtt még az alacsony ár volt a legfontosabb szempont, ma viszont egyre nagyobb arányban fogynak a magas minőségű termékek.

Szólj hozzá!

Az ellenállhatatlan gyémánt és arany csillogása

A gyémánt az örök vonzalom jelképeként ismeretes.

Bezárta volt barátnőjét a házba és nem engedte ki egy celldömölki férfi

Aztán fiával együtt kezdte el ütni a nő új párját.

Tavaly övék volt az Év szaloncukra, idén lehúzta náluk a rolót a Nébih

Szennyezett falak, eldugult lefolyók, 1129 kg zár alá vett élelmiszer, egyes dolgozók lejárt alkalmassági papírokkal dolgoztak.

„Vége van” - Magyar Péter szerint azonnal le kell mondania a kormánynak a Szőlő utcai gyermekbántalmazás után

Orbán Viktort és a köztársasági elnököt is felszólította: haladéktalanul ki kell írni a választásokat.

Hiába munkanap a szombat, jönni fog a kukásautó

A hulladékudvarok is nyitva lesznek. 

A ménfőcsanaki diákok vihették haza idén a jubileumi Fehér Miklós-kupát

Huszadszor is megtelt élettel a szabadhegyi tornaterem, ahol nemcsak a futball, hanem az emlékezés is főszerepet kapott.

Hatékony munkavégzés a magasban: guruló állványok előnyei

A magasban végzett munka nem könnyű feladat, ezért olyan eszközökre van szükség, amik lehetővé teszik a munkások számára, hogy biztonságosan és hatékonyan végezzék a teendőiket.

Biztató eredménnyel zárult a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Kevés súlyos szabálytalanságot talált a Nébih, a bejgli és a forralt bor fokozott figyelmet kap a folytatásban.

Elszabadult vadászkutyák támadtak egy idős férfira az óvári járásban

A 80 éves sértett a kórházban elhunyt, a kutyák gazdáját emberöléssel vádolják. 

Elismerték a győri drogprevenció kiemelkedő szakembereit

Átadták a KEF idei díjait: Szabó Csabát és Balla Richárdot tüntették ki.

Még 16 településen osztja a győri GYHG a szelektív kukákat

A tervek szerint december 20-ig be is fejezik. 

Adventi programok a győri Rómer Múzeumban

Különleges tárlatvezetések, workshopok és ünnepi programok decemberben.

Egymilliárdos költségvetéssel zárta a 2024/2025-ös bajnoki szezont a Falco KC Szombathely

Magyar Kupa győzelem, bajnoki ezüstérem és BL középdöntő volt a mérleg.

Szombathelyre érkezik a DK kedvezményes gyümölcsvására

Dobrevék kedden almát és narancsot árulnak a Domusnál.

„A nagy semmit dagasztják” – vizsgálóbizottság egy 15 600 forintos bírság miatt

Tóth Péter kabinetvezető szerint a győri Fidesz politikai játszmát csinált egy lezárt parkolási vitából.

Mit használjunk a grillezéshez?

A rozsdamentes acél napjaink egyik nélkülözhetetlen alapanyagává vált, legyen szó háztartási eszközökről vagy grillezési kiegészítőkről. Ez a korrózióálló ötvözet, ami minimum 10,5% krómot tartalmaz, nemcsak a konyhában kap fontos szerepet, hanem a kerti grillezéseknél is.

Világi Oszkár decemberben távozik a Slovnaft éléről

A MOL-lal ugyan nem szakít, de lassítana az üzletember.