Koronavírus-fertőzés okozta komplikációk miatt elhunyt a világhírű, ötszörös Oscar-jelölt operatőr

Vágvölgyi Bálint 2020-04-17 16:55:00
77 éves volt.

Elhunyt Allen Daviau Oscar-jelölt operatőr 77 éves korában, a koronavírus-fertőzés okozta komplikációk miatt, a filmes Steven Spielberg számos filmjét fényképezte, köztük az E.T., a földönkívüli című sci-fit is.

Daviau, aki 2012-ben egy műtétet követően kerekesszékbe kényszerült, az utóbbi években egy filmesek és televíziósok számára fenntartott kaliforniai gondozóotthonban élt Woodland Hillsben, és szerdán ott hunyt el. Halálhírét az intézmény jelentette be - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Az operatőr 1967-ben ismerkedett meg Steven Spielberg filmrendezővel, akivel - mint később nyilatkozta - "osztozott a filmek iránti rajongáson". Spielberggel először két rövidfilmet forgatott, majd az E. T., a földönkívüli című sci-fi klasszikust 1982-ben. Ő volt az operatőre az Indiana Jones és a végzet temploma című kalandfilmnek 1984-ben, a Bíborszín című drámának 1985-ben, és az 1987-ben bemutatott A nap birodalmának is.


Ötször jelölték Oscar-díjra: az E.T., a Bíborszín és A nap birodalma után a Barry Levinson rendezésében forgatott Avalonért (1990) és Bugsyért (1991) is. Dolgozott John Schlesingerrel (Sólyom és a nepper), Albert Brooksszal (Tranzit a mindenhatóhoz), Peter Weirrel (Félelem nélkül), Frank Marshall-lal (Kongó) és 2004-ben, utolsó munkájaként Stephen Sommersszel (Van Helsing).

Az amerikai látványtervezők céhe 1997-ben, az Amerikai Operatőrök Társasága 2007-ben tüntette ki életműdíjjal. Spielberg 2007-ben felidézte, hogy második közös munkájuk, az Amblin című rövidfilm hozta meg mindkettejük számára az áttörést. Amikor Spielberg értesült az operatőr betegségéről, levelet írt neki, amelyben felidézte a közös munkáikat, barátságukat. A levelet sokszor felolvasták az operatőrnek halála előtt.

"Allen és én együtt kezdtük a pályafutásunkat, fantasztikus művész volt, de humanizmusa és meleg embersége legalább olyan erős volt, mint operatőri lencséje. Egyedülálló tehetség és csodálatos ember volt" - fogalmazott Spielberg.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.